Türkiye ve Hindistan’ın kültürel ve ticari geçmişinin çok eskiye dayandığını belirten Thekkat, “İki ülke arasındaki ticaret potansiyeli geçmişe dayanan bu güçlü bağların çok altında. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılında Hindistan’a yaptığı ziyarette, 2020 yılına kadar ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefi konuldu. 2018’de 8.6 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2019’da küresel krizin de etkisiyle 7.6 milyar dolara düştü. Serbest Ticaret Anlaşması sonrasında bu rakamı artırmayı hedefliyoruz. Türkiye’de şu anda toplam yatırım tutarları 500 milyon dolara ulaşan 150 Hint şirketi faaliyette. Bu şirketler ağırlıklı olarak imalat ve hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor” dedi. Thekkat, Türk şirketleri için Hindistan’daki yatırım fırsatlarını anlatırken de şu ifadeleri kullandı:

 Hindistan, Türk İşadamları İçin Cazip Bir Ülke

“Hindistan’da şu anda en fazla faaliyet olan sektörler inşaat ve altyapıdır. İnşaatta büyük fırsatlar olduğunu söyleyebilirim. Türk şirketleri de özellikle otoban inşaatlarında iş yapıyor. Ayrıca eczacılık, sağlık, otomotiv, tekstil, tarım, gıda işleme ve bilişim teknolojileri sektörler de Türk yatırımcıların ilgisini çekebilir. 1.3 milyar kişilik nüfusu olan Hindistan, 2.9 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasılasını 2025’e kadar 5 trilyon dolara çıkarmayı hedeflemektedir. Yıllık 5.6 büyüme hızımızla küresel ekonominin de en önemli oyuncularından biriyiz. Hindistan’da doğrudan dış yatırım 49 milyar dolar seviyesinde. Kalifiye işgücü ve mesleki eğitim almış eleman konusunda da iyi bir seviyedeyiz. Finans sistemi güvenilir ve gelişmiş olan Hindistan, ikili ticari ilişkiler ve yatırımlar konusunda Türk işadamları için cazip bir ülke.”


Proje Devam Ediyor

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un tarihi ve ticari geçmişinden bahsederek başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Trabzon, Rusya, İran, Kafkaslar, Türki Cumhuriyetleri de kapsayan çok geniş bir hinterlandın en güvenilir ve kolay ulaşılabilen yatırım bölgesi konumundadır. Yatırım Adası Endüstri Bölgesi projemiz devam etmektedir. 3 bin dönümlük deniz dolgusu üzerinde, orta ve yüksek teknoloji yatırımların yer alacağı bölgemize, Hintli yatırımcıları da bekliyoruz. Ayrıca yine inşaatı süren İnovasyon Merkezi de Hintli işadamları ve araştırmacılar için yeni fırsatlar sunacaktır. Sizin de belirttiğiniz gibi eczacılık konusunda biz de önemli adımlar atmayı planlıyoruz ve Biyoteknoloji Merkezi bu konuda önemli bir açığı kapatacaktır. Ayrıca Trabzon’la hasır kuyumculuk ürünleri, fındık, somon başta olmak üzere su ürünleri, balıkçı gemileri inşası, turizm, eğitim ve sağlık konularında işbirliği imkanları mevcuttur.”

Hindistan Maslahatgüzarı Vanaja Thekkat’a ayrıca Trabzon’un  sanayi, ticaret ve yatırım imkanlarıyla ilgili bir video ile sunum yapıldı. Başkan Hacısalihoğlu ve Thekkat, günün anısına birbirlerine çeşitli hediyeler takdim etti. Hindistan’ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Vanaja Thekkat, TTSO Özel İpekyolu Müzesi’ni de gezerek tarihi eserler hakkında detaylı bilgi aldı ve müze şeref defterini imzaladı.

Editör: TE Bilisim