Trabzon Tabip Odası, Giresun Tabip Odası, Samsun Tabip Odası, Sinop Tabip Odası, Kastamonu Tabip Odası, Zonguldak Tabip Odası ve Bartın Tabip Odası tarafından hazırlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Bölge bazında hekimlerin, sağlık ortamının ve halkın ortak sorunlarını kamuoyu ile paylaşmak, çözüm önerilerimizi sunmak ve TTB öncülüğünde eylem ve etkinlikler düzenleyerek sağlıkta dönüşümün yarattığı yıkımdan hep birlikte kurtulmak için bir aradayız.

Türkiye’de uygulanan özelleştirmeci ve piyasacı sağlık politikaları ile halkın sağlık hakkı önemli ölçüde elinden alınmıştır. Birçok yerde devlet hastanesi kapatılırken kamu sağlık hizmeti “şirketleştirilmiş” şehir hastanelerine bırakılmış; özel hastaneler kamunun olanaklarıyla tekeller haline getirilmiştir. GSS ile tüm toplumun sağlık sigortasına ulaşacağı algısı yaratılırken bugün on beş milyona yakın yurttaş sağlık güvencesinden yoksun hale getirilmiştir. Yok sayılan birinci basamak sağlık hizmetlerinin topluma nasıl olumsuz yansıdığı pandemi sürecinde gözler önüne serilmiştir.

Bu sağlık politikaları ile halk sağlığı yok sayılırken, sağlık çalışanlarının hakları da giderek geriletilmiştir. Sağlıkta “dönüşüm”le her geçen yıl giderek artan oranda geriletilip erozyona uğratılmış ekonomik ve özlük haklarımızdaki kayıplar, sağlık emekçilerinin omuzlarına yüklenen COVID-19 pandemisi ile mücadele sürecinde de devam etmiştir. Hekimler her yönüyle bu süreçte fedakarca çalışmış; etik ilkelerden yana hekimlik değerleri ile toplum sağlığı için insanüstü gayret göstermişlerdir. Toplumda en fazla hastalanan ve hayatını kaybeden meslek grubu sağlık çalışanları olmuştur. Eksik, yanlış, tutarsız uygulamaların; SALGIN’ı değil ALGI’yı yönetmeye çalışan başarısız politikaların bedelini ne yazık ki sağlıkçılar hayatlarıyla ödemiş, ödemeye devam etmektedir.

Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak hekimlerle, sağlık emekçileriyle, toplumla çalışma ortamlarında ve yaşam alanlarımızda buluşmalarla taleplerimizi dile getireceğiz. Sağlık Bakanı’nın talebimize yanıt vermemesi halinde 23 kasım günü İstanbul’dan başlayacak 3 günlük BEYAZ YÜRÜYÜŞÜMÜZ ile Ankara’da bir araya geleceğiz.  İktidar vurdumduymaz ve sağlık emekçilerine düşman tutumunda ısrar ederse GöREV’inde kaçınılmaz olduğunu bilmelidir” dedi.

Editör: TE Bilisim