Trabzon Meydan Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasında Trabzon Sivil İnisiyatif sivil toplum kuruluşları adına Furkan Lemahmutoğlu yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinden dolayı duydukları memnuniyeti belirtti ve açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

İstanbul Sözleşmesi, 2011 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından kadına karşı şiddeti önlemek gayesiyle imzalansa da barındırdığı tartışmalı maddelerle iyi niyetli bir metin olmadığı anlaşılmıştır. Sözleşmede şiddet tanımının net olmaması, sözleşmenin toplumsal davranış kalıplarından rahatsız olması, eş yerine partner, aile yerine ev kavramlarının kullanılması gelecekte hangi yaptırımlarla karşılaşacağımız hususunda bizleri endişeye düşürmüş; toplumsal bir infiale sebebiyet vermiştir.

Ailenin korunmasının dini değerlerimizi ve geleceğimizi de koruyacağına inanan ilim adamları sözleşmeyi hukuksal açıdan değerlendirdiklerinde “kadına karşı şiddet” maskesiyle toplumun temeline dinamit koyulmak istendiğini tespit etmişlerdir. Sapık zihniyetin İstanbul Sözleşmesini cansiperane savunmaları bu konudaki korkularımızın ne kadar yerli olduğunu da ispatlar niteliktedir.

Batı’nın kadını meta olarak gören anlayışı hepimizin malumu iken, İstanbul Sözleşmesi yokken kadına değer verilmiyormuş, bu ülkede şiddetin her türlüsü lanetlenmiyormuş gibi davranmak İslam ümmetine ve Türk toplumuna haksızlıktır. Dahası kötü niyettir.

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve bu devlet fertlerini koruyacak kanunlar çıkarmaya muktedirdir. Mevcut kanunlarımızdaki bazı eksikliklerin iyileştirilmesi sorunların çözümüne yardımcı olacaktır. Bu minvalde 6284 sayılı kanunun İstanbul sözleşmesini referans alan maddelerinin iptal edilmesini,  tamamen yerli ve milli bir kanun hazırlanarak her türlü şiddetin önlenmesi için çalışma yapılmasını talebimizi de ifade etmek istiyoruz.

Ancak unutulmamalıdır ki kanunlar toplumdaki istenmeyen davranışların düzeltilmesi noktasında tek başına yeterli olamazlar. Ailenin korunması ve şiddetin her türlüsünün önlenmesi, toplumsal duyarlılıkla mümkün olacaktır. Peygamber Efendimizin veda hutbesinde söylediği “Ey insanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim.” sözü bu duyarlılığın kazanılması için bütün sözleşmelerden daha bağlayıcıdır. Dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olması ahlaki bir uyanışla gerçekleşebilir.

Trabzon Sivil İnisiyatif üyesi sivil toplum kuruluşları olarak İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kararından duyduğumuz memnuniyeti ifade ederken; Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu kararın alınması konusunda kararlılık gösteren herkese şükranlarımızı sunuyoruz.”

Editör: TE Bilisim