VİRÜS SIKIŞTIRDI SINIRA DAYANDIK

Usta, Trabzon’da hastanelerin kapasitelerinin dolmak üzere olduğunu ifade ederek “Vatandaşı korkutma adına değil ama yoğun bakımlarda, entübe cihazlarında ve hastane doluluklarında en üst seviyelere kadar geldik. Korkutma adına demiyorum ama bundan korkulmayacaksa daha nasıl bir iş yapabiliriz onu da vatandaşın takdirine bırakıyorum. Sadece bizimle bu işlerin olması mümkün değil. Halkın duyarlı olmasıyla ancak bu işin üstesinden gelebiliriz. “ dedi.

BU AY BU İŞİ BİTİRMEK İSTİYORUZ

Koronavirüsle mücadelede ekiplerin sayılarının da arttırıldığını belirten Usta  “Ekipleri yüzde 50 daha arttırıyoruz ama biz var olan vakaları eritmek için sadece çalışıyoruz. Dün Sağlık Bakanımızın verdiği talimatla hastanelerimize 50 tane daha mekanik ventilatör gönderiyor. Her şey yapılıyor ama vatandaş kısmı eksik. O kısımda da ciddi bir desteğe ihtiyacımız var. Artık ev gezmeleri olmamalı. İnsanlar gerekirse evde eşleriyle çocuklarıyla bile mesafeli olmalı. Maske, iki kişi arasında konuşulurken mutlaka takılmalı, çay kahve yemek muhabbetlerinde bulunmamalı, zorunlu hallerde de maskelerin düşmesi önleyecek şekilde tek tek çay kahve içilmeli. Onun dışında da yine biz bir uygulama başlattık, her koronavirüs vakası olan eve binaya afiş asacağız. Farkındalık için bunu yaptık. Vatandaşın duyarlılığıyla bu ili bu ay bitirmek istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

TÜKENME AŞAMASINDAYIZ

İl Sağlık Müdürü Usta, tüm hastanelerin topyekün koronavirüse karşı mücadele ettiğini dile getirerek “Kaşüstü’den yoğun bakımlarımızı yüzde yüz arttırdık. Var olan bazı alanları da yoğun bakıma çevirerek, koşullar oluşturarak yataklar koyduk. Servis yataklarını da 400’dü 100 arttırdık. Diğer hastanelerden yatak çektik. Her hastanede kovid kısmı var. Bazısında yoğun bakım var bazısında sadece servis yatağı var. Fakültesi, özeli, kamu hastanesi hepsiyle topyekün bir çalışma içindeyiz. Bunlarla birlikte var olan gücümüzle bu aşamaya geldik. Belki daha erken tükenebilirdik, çok fazla enerjimiz var ama bunun da bir tükenme noktası var. Ve tükenme aşamasına geldik. “ dedi.

KORKUTUCU RAKAMLAR

Usta son olarak Trabzon'daki koronavirüs rakamlarına da değinerek şu ifadeleri kullandı; Yoğun bakıma giren hastalarda yüzde 60 entübe oranında vakamız var. Oran az değil. Bunun bir çok etkenleri var. Gecikmiş vakalar var. Temaslının gizlenmesi sıkışınca gelinmesi, tedavinin eksik olması gecikmesi sonucunda yoğun bakım ve entübastyon sürecinin oluşması. En çok buna dikkat edilmeli. Sayılara baktığımızda her gün 1-2 entübe vakamız artmakta. Yoğun bakıma girenler de 15 ve üzerinde her gün artmakta. Yine hastanelere 70-80 yeni hasta her gün yatmakta. Bunlar ürkütücü rakamlar. Vefat sayımız da belli bir oranda her gün devam ediyor. Halkımızın tedbir alması lazım. Sayılarsa derdimiz, sayılar çok fazla. Belli bir sınıra geldik o sınırı aşmamak hepimizin yararına.
Editör: TE Bilisim