AKE DER bu kez işitme engelliler için önemli bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Proje ile ilgili bilgi veren AKES-DER Başkanı Hasan Kansızoğlu proje ile her alanda bizlerle eşitlik sağlanamayan işitme engelli vatandaşların İletişim problemlerini ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi. 

Engelli vatandaşların en önemli problemin sağlık alanında yaşandığını belirten Kansızoğlu: “İşitme engelli vatandaşlarımız için insanlık adına hizmet etmenin zamanı gelmiştir. Hastaneler, Sağlık Ocakları, Aile Hekimlikleri, Dispanserler vb. sağlık hizmeti veren birimler insanların hizmet aldıkları en önemli ortak hizmet noktaları olup , ortak dille konuşup anlaşılamadığı için eşit hizmet alamadığı görüyoruz, bu durum İşitme engelli vatandaşlarımız için çok acı sonuçlar ortaya çıkarmıştır.

En Büyük Sıkıntıları Anlaşılamamaktır

Birleşmiş Milletler Raporuna göre Türkiye İşitme Engellilerle ilgili çalışmalarında Dünyaya göre 50 yıl gerisinde geldiğimizi açıklamaktadır. Türkiye’de İşitme Engelli sayısı 3 milyonun üzerinde olup yaşam özürlü değil, iletişim engellidir. En büyük sıkıntıları anlaşılamamaktır. Projenin bütünsel olarak amacı İşitme Engelli vatandaşlarımıza Sağlık Bakanlığına bağlı Kamu ve Özel kurumlarında sunulan hizmetlerinden eşit şekilde hizmet alabilmesine olanak sağlamaktır. 

Proje önerisi hayata geçtiği taktirde kısa süreli değil ,uzun vadeli olup, toplumda insana verilen değer yargılarının farkını ortadan kaldırmayı hedeflemektedir, ayrıca toplumu bütünleştirme özelliğine de sahip olup hızlı verim alma potansiyeline sahiptir. Projenin önerisinin taşıdığı teorik ve teknik güçlüklerde çözüm üretmek proje sahibi olarak AKES-DER ve yürütücüsünün görevidir. Biz AKES-DER olarak bu görevi layıkıyla yerine getirmeye hazırız” ifadelerini kullandı. 
İlyas GÜR
 

Editör: TE Bilisim