Trabzon’da “Dolmuş Modernizasyonu” ile ilgili, Trabzon Büyükşehir Belediyesinden flaş bir adım geldi. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi; belediyenin işletme ve denetimi altında bulunan Toplu Taşıma Sistemi içerisindeki Belediye ve Özel Halk Otobüsü, Minibüs, Dolmuş ve Taksi araçlarının çalışma ilke ve yöntemleri ile yolcu taşımacağının esas ve kaidelerini belirlemek amacıyla hazırlanan yönetmeliği oy birliği ile kabul etti. 

Kabul edilen  “Taksi, Taksi Dolmuş, Dolmuş, Minibüs ve S Plakalı Hatlı Araçlar Toplu Taşıma Yönetmeliği” ile Trabzon’da artık isteyen herkes dolmuş veya taksi şoförlüğü yapamayacak.
 
Kabul edilen yönetmelikle ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Biz dolmuş modernizasyonunu açıkladığımızda, hem Ortahisar’da hem de Akçaabat’ta esasında modernizasyonun kıymetli kısmının yönetmelik çerçevesinde ortaya koyacağımız yeni sistem olduğunu söylemiştim. 

Bu yönetmelikle ne getiriyoruz? Bir kere bir sistem oluşturuluyor. Büyükşehir Belediyesi Trabzon’da ilk kez olmak üzere dolmuşlar, taksiler ve servis araçları ile ilgili inisiyatif alıyor ve kuracağımız yapıyla, ekiple biz bir taraftan standartları koyuyoruz, diğer taraftan da bu standartları denetleyebilir imkana kavuşmuş oluyoruz. 

Yani bir minibüste, dolmuşta, servis aracında ve takside olması gereken minimum standartları yönetmelikte düzenliyoruz. Bu standartlara uyum noktasında, uyma noktasında yapılması gerekenleri belirtiyoruz. Yapacağımız denetimlerle de bu standartlara uymayan, ticari araçlara uygulayacağımız müeyyideleri yönetmenliğe koyuyoruz” dedi.

SERTİFİKA ALMAYANLAR DOLMUŞ KULLANAMAYACAK 

Yönetmeliğin en önemli noktasının eğitim olduğuna dikkat çeken Başkan Zorluoğlu, “En önemli değişiklik eğitim noktası.
 
Önceliğimiz ceza verme değil, eğitim. Yani tüm şoför esnafına dönük sertifikasyon programını bu yönetmeliğe koyduk. Bu yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra, belli bir süre içerisinde dolmuşlarımızı, taksilerimizi süren tüm şoförlerimizin Büyükşehir Belediyemizde, kuracağımız sistem içinden sertifika almaları gerekiyor. 

Sertifikayı almayanların makul bir süre sonrasında artık bu araçları sürmesine imkan olmayacak. 

Dolayasıyla her gün dolmuşlarda şoför değişikliği gibi bir dönem sona ermiştir. 

Hakikaten bu işi yapabilecek vasıflarda kardeşlerimizin, insanlarımızın, vatandaşlarımızın o hizmeti vermesini sağlamak durumundayız. Aksi taktirde çok nahoş hadiselerle o araçları kullanan vatandaşlarımızın karşılaşabiliyorlar. 
Bu yönetmelik bütün bu alt yapıyı oluşturan, büyükşehir belediyesine bu yapıyı oluşturma imkanı veren yönetmeliktir. 

Titiz çalışma sonrasında hazırlandı. Büyükşehirlerde ki yönetmelikler incelenerek iyi bir çalışma ortaya koyuldu” dedi. 
Editör: TE Bilisim