Hopa’da Ticaret ve Sanayi Odası ve HOPAPORT’un yıllardır yapılması için uğraş verdiği Hopa-Batum Demiryolu projesi nihayet geçtiğimiz yıllarda tozlu raflardan indirilerek yeniden masaya yatırıldı. TCDD proje üzerinde fizibilite çalışmalarını 2016 yılında başlatmıştı. Hopa-Batum Demiryolu projesinin hayata geçirilmesi için bu defa da Hopa heyeti Ankara’ya giderek TCDD Genel Müdürünü ziyaret etti. 

Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan, Hopa Ak parti İlçe Başkanı İlyas Güven, HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ve HOPAPORT Lojistik Danışmanı Atilla Yıldıztekin’den oluşan heyet TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın'ı makamında ziyaret ettiler. Ziyarette Hopa-Batum Demiryolu projesinin hayata geçirilmesi halinde ülke ve bölge ekonomisine katkısının önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Nedim Cihan “Biz projenin başlangıç noktasındayız ama proje hayata geçirildiğinde ülkemiz ekonomisine katkısı çok daha fazla olacaktır” dedi. Hopa Ak parti İlçe Başkanı İlyas Güven’de konuyu yıllardır gündeme taşıdıklarını ifade ederek “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’da Artvin ziyaretlerinde projenin önemine dikkat çekmiştir. Milletvekilimiz Sayın İsrafil Kışla’da projenin hayata geçirilmesi noktasında Ankara’da temaslarına devam etmektedir” dedi.

Nakliye Kısa Sürede Tamamlanacak

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ziyarette yaptığı değerlendirmede projenin hayata geçirilmesi halinde ülkemiz ticaretinin Hopa-Batum Demiryolu ağı üzerinden Kafkasya’ya, Rusya’ya, Türkî Cumhuriyetlere ve hatta Çin’e kadar uzanan bir demiryolu ağına bağlanacağını, karayolu ile haftalar ve aylar gibi süren nakliyenin daha kısa sürede tamamlanacağı, ihracatta ürün çeşitliliğin artacağını, bundan ülkemiz ihracat sektörünün kazançlı çıkacağını ifade etti. Ayrıca Hopa Limanının son yıllarda yapmış olduğu stratejik yatırımlar sayesinde 2015 yılında elleçlenen yük tonajını bir önceki seneye göre %38 oranında arttırarak 880.000 Ton'a çıkartmış ve 2016 yılında da 1.000.000 Ton yük elleçleme hedefi ile her türlü yüke hizmet verebilen bölgesel bir liman olma yolunda ilerlediğini söylemiştir.

Kolayca Kurulur

Lojistik Danışmanı Atila Yıldıztekin’de burada yaptığı değerlendirmede “TCDD’den devir alınan limanlarımız hariç olmak üzere; tüm özel limanlarımızın isteği olan demiryolu bağlantısı Karadeniz Bölgesi'nde sadece Samsun Limanı'nda demiryolu bağlantı hattı mevcuttur.  Karadeniz sahil yolu inşa edilirken ortada tek şerit bile olsa bir demiryolu hattının yapılmamasını her zaman eleştirmişimdir.  Her şeye rağmen Hopa Port Limanı’nın demiryolu bağlantısının kurulabileceğini görmekteyim. Hem de kolayca. Böylece Karadeniz’in en uç noktasındaki ekonomik potansiyelin ortaya çıkabileceğine ve HopaPort’ta mevcut bulunan potansiyelin yılda 10 milyon tonluk bir iş kapasitesine ulaşabileceğini görüyorum artık. 

Türkiye’ye Büyük Katkısı Olacak

Çözümü Batum’u Hopa’ya bir demiryolu hattıyla bağlamak olarak görüyorum.  Çılgın bir proje değil bu, bölgenin istediği, benim hayal ettiğim, hem Gürcistan’a, hem de Türkiye’ye büyük katkısı olacak, Karadeniz’i Orta Asya Cumhuriyetleri’ne, İran’a, hatta yakında Doğu Anadolu’ya bağlayacak bir proje. Yaklaşık 20 km lik, Gürcistan ray ölçülerinde tek hatlı bir demiryolu HopaPort’a, Hopa’ya bölge ihracatçısına, tüccarına, sanayicisine katkıda bulunacak bir proje olacaktır.  Gümrüklü bir hat üzerinde HAVAŞ’ın yaptığı gibi yolcular değil, bu kez yükler taşınacaktır. Altyapının belki Gürcistan ile ortak, belki AB fonlarıyla, belki de yerel desteklerle yapılabileceği bir çalışmanın ülkemizin Karadeniz’deki en Doğu limanını canlandıracağı ve TRACECA koridorunda Hopa’nın da yer almasını sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu. TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın Proje konusundaki hassasiyeti bildiklerini, kendilerinin de konuyu çok yönlü olarak değerlendirdiklerini, ifade ederek konuklara verdikleri değerli bilgilerden ve ziyaretlerinden dolayı teşekkür etmesi ardından ziyarette sona erdi.
 

Editör: TE Bilisim