Çayın başkenti Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından çay konusunda ihtisaslaşan üniversite olarak belirlenmesinin ardından kısa sürede çayın topraktan bardağa kadar olan süreciyle ilgili birçok proje üreterek adeta çayda çığır açacak. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından talep edilen Çay Kanun Taslağının da hazırlayıcısı olan ve çalışmayı Bakanlığa sunan RTEÜ, çayla ilgili olarak ayrıca, hem üreticinin, hem sanayicinin hem de Rize ekonomisinin kazanımlar elde etmesine olanaklar sağlayacak projeleri hayata geçirmek için gün sayıyor. RTEÜ Rektör Yardımcısı ve Çay İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ali Bilgin, Yükseköğretim Kurulu tarafından çay konusunda ihtisaslaşan üniversite olarak görevlendirmelerinin ardından üniversitede Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğünün kurulduğunu ve daha önceden yürüttükleri çalışmalara ilave olarak koordinatörlük altında çay konusundaki çalışmalarının geniş yelpazede hayat bulduğunu kaydetti.

RTEÜ, ÇAYDAN ALTERNATİF ÜRÜNLER ÜRETTİ

Projeler kapsamında çaydan alternatif ürün geliştirme yönünde sağlık alanında kullanılması yönünde ürünler ürettiklerini ve patent aşamasına geldiklerini kaydeden Prof. Dr. Bilgin, “Çayı sadece çay olarak değil aynı zamanda çaydan alternatif ürün geliştirme noktasında ciddi projeler yürütüyoruz. Örneğin sağlık alanında biz bunu ön plana çıkarıyoruz. Şu anda çaydan alternatif ürün olarak özellikle sağlık alanında kullanılması noktasında geliştirdiğimiz, elde ettiğimiz ürünler var. Bu ürünlerimizden bir kısmı patentleme aşamasında, bir kısmının ise Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Patent başvurusunda bulunduğumuz ürünün patent cevabını bekliyoruz, patent alındıktan sonra ticarileştirme çalışmalarına başlayacağız” diye konuştu.

ÇAY KÖY PROJESİ OLUŞTURULACAK

Rize’nin çay turizminden faydalanamadığını ve bu yüzden kentin ekonomisine katkı sağlanamadığından Çay Köy Projesini faaliyete geçirmek için Ardeşen Belediyesi ve Ardeşen Ticaret ve Sanayii Odası ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirten Rektör Yardımcısı ve Çay İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ali Bilgin, proje hakkında bilgi vererek, “Yine çok farklı alanlarda projelerimiz devam ediyor. Olmazsa olmaz projelerden bir tanesinin de aslında bugüne kadar yapmadığımız, çok fazla gelir elde edemediğimiz bir konu olan çay turizmi. Bu konuda özellikle Ardeşen Belediyesi ve Ardeşen Ticaret ve Sanayii Odası ile işbirliği içerisinde Fırtına Vadisi boyunca bir Çay Köy Projesi çalışmalarımız devam ediyor. İstiyoruz ki bölgemiz çayın her yönüyle faydalanabilsin, çay turizminden de bu noktada bölge halkımız gelir elde edebilsin. Bu çok önemli bir proje.” dedi.


KANUN TASLAĞINI HAZIRLAYIP BAKANLIĞA SUNDUK

Çay Kanun taslağını tamamlayarak Bakanlığa sunduklarını kaydeden Bilgin, “Bildiğiniz üzere çay kanunu çalışmasını tamamladık ve bakanlığa teslim ettik. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli Rize ziyaretinde Rize Ticaret Borsası’nda yapılan toplantıda Çay Kanunu çalışması yapılmasını üniversitemizden talep etmişti. Üniversitemiz de kurmuş olduğu iki farklı ekiple bu çalışmayı yürütmüştür. Ümit ederiz ki bu taslak hayat bulur ve artık bundan sonra bölgemiz, Rizemiz, hemşehrilerimiz bundan sonra Çay Kanunu konusunu ve sorunlarını konuşmamış olur.” dedi.

ÇALIŞMALAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Çayın geleceği noktasında önemsedikleri bir diğer çalışmanın basında da yer aldığını ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından da açıklandığını kaydeden Bilgin, projenin tamamlanmasıyla Türkiye’nin Dünya’nın en büyük 5. Gen havuzuna sahip ülkesi olacağını ifade ederek, “Çayın geleceği noktasında Çay Gen Havuzu Projemizi çok önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu projemizi açıkladı. Çay Gen Havuzundaki temel mantığımız bölgemizle uyum sağlamış ve Doğu Karadeniz Bölgesinin iklimine uyum sağlamış verimli klonları belirleyip garanti altına almak, muhafaza etmek ve yok olmasını engellemek. Çay Gen Havuzunu biz Türkiye’de ilk defa hem Pazar’daki kampüsümüzde hem de ÇAYKUR’un Hayrat’taki fidanlığında iki ayrı yerde kurduk. Şu anda çayın geleceğini aslında bir nevi garanti altına aldık. Hepimiz iklim değişikliğini yaşıyoruz, görüyoruz. Bu durum çayın geleceğini etkileyecek olan önemli bir durum. Çay gen havuzu sayesinde önümüzdeki yüzyıllara hizmet edebilecek, bölgeyle uyum içinde olan çay klonlarının çoğaltılmasını ve koruma altına alınmasını sağlayacağız. Dünyada da gen havuzu konusunda önceden çok çok gerilerdeydik, hatta yok bile sayılırdık. Bugün itibariyle proje tamamlandığında Dünyada 5. sırada en büyük gen havuzuna sahip olan ülke olmuş olacağız. Hem çayın geleceği hem de kalitesini güvence altına alan çok önemli bir çalışma olması hasebiyle bu çalışmamız bölgemiz ve ülkemiz için önem taşımaktadır.” diye konuştu.
 

Editör: TE Bilisim