Toplantıya Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, İçişleri Bakanlığı temsilcisi Hasan Ali Taşlı, Proje Sorumlusu UNDP Kilit Uzmanı Sevcan Kılıç Akıncı, Kamuoyu Yoklamalarından Sorumlu Uzman Ömer Bilen, ilçede faaliyet gösteren yerel önleme ve güvenlik kurulu üyelerinin yanı sıra akademisyenler, STK temsilcileri ve medya temsilcileri katıldılar.  Toplantıda açılış konuşmasını yapan konuşan Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta;  “Yaklaşık 8 yıldır çeşitli alanlarda çalışmalar yapılarak ilçemizin yerel güvenlik sorunları tespit edildi ve yerel önleme kurumları tarafından bu sorunların çözümlerine yönelik çalışmalar yapıldı. Artık Vakfıkebir İlçemiz öncekinden çok daha huzurlu, güvenli ve yaşanabilir bir ilçe haline geldi. Bu anlamda projenin çok büyük katkılarını gördük. Toplumsal bilincimiz arttı. Projeyle beraber kolluk kuvvetleri de kendi bilinçlerini arttırması sonucu ilçemiz daha huzurlu ilçe olma yolunda ilerliyor. Bu projeye katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Projenin üçüncü aşamasındayız. İç güvenlik sektörünün katkılarının arttırılması ile ilgili çalışmalar yapacağız. Bu anlamda yerel güvenlik ile suçların tespitiyle alakalı çalışmalar da yapacağız” dedi.

“AMAÇ YAŞAM KALİTESİNİ VE REFAHINI DA YÜKSELTMEK”

İçişleri Bakanlığı temsilcisi Hasan Ali Taşlı Vakfıkebir’in güvenlik araştırması sonuçları katılımcılarla paylaştı. Proje Sorumlusu UNDP Kilit Uzmanı Sevcan Kılıç Akıncı ise konuşmasında şunları söyledi; “Projemizin adı İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin geliştirilmesi. Eğer güvenlik konusunda başarılı olursak çatışma ve suçlar azalırsa kalkınma hızlanır. Kalkınmanın hızlandığı noktada da güvenlik sorunları azalır. Yani ikisi bir birini besliyor ve güçlendiriyor. Bu anlamda İçişleri Bakanlığının strateji planladığını ve kurumların kendi strateji planladığını görüyoruz.

Burada sadece amaç insan güvenliğini sağlamak değil yaşam kalitesini ve refahını da yükseltmek. Tüm güvenlik tehditleri bu çalışmalar içerisinde yer alıyor. Vakfıkebir’deki yapılan çalışmalarda suç korkusu çok az. Bu aslında hem kolluk kuvvetlerinin iyi çalıştığını gösteriyor hem vatandaşların kendi önlemlerini aldığını hem de hukuka güvendiğini gösteriyor. Beklentiler önemli, eğer karşılanmaz ise güven düşer. Kolluğun amaçlarıyla güven bir birini besliyor. Vatandaş güveniyorsa kolluk amaçlarına daha kolay ulaşıyor. Sivil gözetimin temel ilkesi insan haklarını korumak, önemli bir ilkesi de güven” dedi. Toplantıda sivil gözetim ve proje aktiviteleri ile ilgili ilerleme durumuna dair sunumlar gerçekleştirilerek, grup çalışmaları yapıldı. Katılımcı yaklaşımla tüm paydaşların serbestçe tartışmaları, sorunlara somut çözümler üretmeleri sağlandı.  Yapılan değerlendirmeler günün sonunda tüm katılımcılarla paylaşıldı.

Tuncay HACIFETTAHOĞLU

Editör: TE Bilisim