31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan Ruhsatsız ve iskansız yapıları kapsayan İmar Barışı’nı fırsata çevirerek bu tarihten sonra söz konusu arazilerde yapı yapan ve bunu yasa kapsamındaymış gibi gösterenlerle ilgili denetim çalışmaları başlatıldı.

Bölge valiliklerini harekete geçiren ve yasaya aykırı işlemlerle ilgili Kaymakamlıklar, Belediye Başkanlıkları ve ilgili diğer birimler tarafından tespit çalışmaları ivedilikle hayata geçirildiği öğrenildi. Yapılacak denetimlerde kanuna aykırı yalan ve yanlış beyanda bulunulanlarla ilgili önemli adımlar atıldı.

Suç Duyurusu Yapılır

Edinilen bilgiye göre bu tür suiistimallerin önüne geçmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görevlendirilen iki müfettiş ile üç teknik elemanın katılımı ile kaçak yapılarla ilgili başta korunan alanlar olmak üzere tespit çalışmaları başlatıldı. Bunun yanında Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda: 

‘’Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin iş ve işlemler Bakanlık tarafından denetlenebilir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” başlıklı 206 ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur.’’ hükmü gereğince hareket edilebileceği kaydediliyor.
 
Editör: TE Bilisim