Trabzon Valisi Yücel Yavuz burada yaptığı açıklamada İmar barışı ile ilgili bilgi vererek; “İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılacaktır. Vatandaşlarımız ilçelerimize, belediyelerimize, kaymakamlıklarımıza müracaat edebilecekler. İmar Barışı uygulaması 8 Haziran’da başlayıp 31 Ekim’de bitiyor. Bu tür durumda olan yapı sahiplerinin bu uygulamaya E- devlet sistemi üzerinden 7 gün 24 saat ulaşabilecekler. Vatandaşlarımız sisteme girdiğinde karşılaştığı sorular olabilir. 

Bu konuda Çevre  ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilgili tüm birimler bu konu hakkında vatandaşımıza yardımcı olacaklardır. Vatandaşlarımız ALO 181 Çağrı hattından da bu konuda bilgi edinebilirler. İmar Barışı ile ilgili olan vatandaşlarımız yarın itibariyle başvurularını yapabilecek. Hayırlı uğurlu olsun. İlimiz özelinde yönlendirme ihtiyacı olan vatandaşlarımız için kurum ve kuruluşlarımız vatandaşlarımıza yardımcı olmaya hazırdır. Herkes e- devlet sistemi üzerinden işlemlerini yapabilecekler.  Bu hukuki düzenleme hem kanunda hem yönetmelik de hem de Bakanlığımızın sayfalarında bulunuyor. Bireysel olarak sorulması için bu toplantıyı gerçekleştirdik” dedi. 

31 Aralık 2017 Öncesi

Toplantı Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi, toplantıda bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Katılımcıların sorunlarını cevaplandırdı. Çiftçi; “Yapı kullanım izin belgesi projesine uygun olarak tamamlandığı tasdik edilen yapılara verilen kayıt belgesidir. Bu yapıların büyük bir kısmının 2000 yılından önce yapıldığı 2000 yılından itibaren de ortaya çıkan yapı denetim kanunu ile beraberde 2000 yılından sonra ki yapılarda çok bir sorun olmadığı kanaatindeyiz. İmar barışından 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alandaki tüm yapılar imar barışı kapsamındadır. ” ifadelerini kullandı.
 
Yıkılma Endişesi Son Bulacak

Çiftçi açıklamasında İmar Barışı’nın faydaları ile ilgili; “İmar Kayıt Belgesi alındıktan sonra yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilecek. Binalar için yıkılma endişesi son bulacak. Yapılarda alınması gereken her türlü tedbirler sahiplere aittir. Çünkü burada beyan esas alınacak. Kanuna göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilmeyen para cezaları iptal edilecek. Yapı Kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecekler. Müracaatlar e-Devlet üzerinden yapılacaktır, takip edilecektir. Çevre ve şehircilik il Müdürlüğümüz tarafından da vatandaşlarımıza bu konuda her türlü bilgi verilecektir. Başvurular 8 Haziran 2018 tarihinde başlayacak olup 31 Ekim 2018 Tarihinde kadar da devam edecektir. ” şeklinde konuştu.

Ayder Ve Uzungöl’ü Kapsıyor

Çiftçi Ayder ve Uzungöl ile ilgili; “Yapılar 31 Aralık 2017 tarihinden önce bitmişse e- devlet üzerinden başvuru yapıp yapı kayıt belgesi alabilecekler” dedi. Çiftçi, kendisine yöneltilen imar barışı ile heyelan riskleri, can ve mal güvenliğinin yapı sahibine bırakılması ile ilgili soruya şu şekilde cevap verdi; “Yapı kayıt Belgesi’nin verilmiş olması o yapıdaki can ve mal güvenliği açısından her hangi bir sağlamlık içermez. Afet riski altında ki alanlar gerek 6306 sayılı afet kapsamında gerekse afet kanuni kapsamında ve bununla ilgili depremsellik olayını ortadan kaldırmıyor. Vatandaşlarımız bununla ilgili tespitleri yine yaptırmak zorundadır. Yani yapı kayıt belgesi vermiş olduğumuz bir yapının daha sonra riskli bir yapı olduğunu tespit edildiği taktirde yıkım kararı alınacaktır. 60 gün içerisinde de bunlar yıkılabilecektir” diye konuştu. Toplantıya; Trabzon Valisi yücel Yavuz, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları ve kurum müdürleri katıldı.
Sonay ÇALUK
 

Editör: TE Bilisim