Trabzon Otobüsçüler Derneği adına konuşan Kanberoğlu Turizm ve Sey. Ltd. Şti. Sahibi Aydın Kanber ve Ali Osman Ulusoy Otobüs İşletmesi Bölge Müdürü Volkan Ramoğlu, Kamil Koç Müdürü Salim Dilber, Trabzon Otogarının bitmiş bir vaziyette olduğunu ve birçok yazıhanelerin kapandığını ifade etti. 

İNDİRİM İSTİYORUZ 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut kiralarda indirime gitmediğini ve yüzde 10 zam istediğini ifade eden Aydın Kanber, kiraların yüzde 50’sini verebileceklerini ve zammı kabul etmediklerini söyledi. Kanber “Devlet tam kapanma kararı aldı. Otobüslerde de yolcu taşımayı yüzde 50’ye indirdi. Tam kapasite çalışamıyoruz. Seyahat etmek için de izin alma zorunluluğu getirdi ve izin almak da çok zor. Onun için bizim Trabzon otogarı boş. Peronlarda hiç otobüs yok. Garajda kimse yok, berbat vaziyette. Çoğu yazıhane kapattı. Araba kaldıramıyoruz. Bizim belediye de esnafın yanında olacağına bizim kiralara yüzde 10 zam yapıyor. Diyor ki: Ocak, Şubat, Mart ve Nisan dört ay sizden yüzde 50 alırım bundan sonra daha hiçbir iş yapmam. Biz de diyoruz ki yüzde 10 zam istiyorsun zaten iş yok. Garajda kimse yok. Otogara kimse gelmiyor. Burada sadece yazıhaneler değil, bakkal, tuvaletçi, berber hepsi. Bütün esnaf berbat vaziyette” dedi.

ESNAF BİTTİ

Hem ramazan hem de pandemi dolayısıyla iş olmadığını ifade eden Aydın Kanber, garaj esnafının bittiğinin altını çizdi. Kanber “Mayıs’ta da yüzde 50 alman lazım. Mayıs’ta hem ramazan hem iş yok. Mayıs’ta da yüzde 50 kira alacağına yüzde 10’da zam yapıyorsun. Bu ne akla ne de mantığa sığar. Böyle bir şey olamaz. Böyle bir belediyecilik hiçbir yerde görmedim. Diğer belediyeler, İstanbul, Bursa, Ankara onlar hep indirimli. Yüzde 50’den bile daha az indirimli. Onların ki hem de 6 ay. Bizim belediyemiz 4 ay yaptı hem de zam yapıyor. Böyle bir şey görmedim. Esnaf bitmiş. Yazıhaneler kapalı, kimse yok, araba kaldırmıyoruz. Kaldırabilen de Artvin’den kaldırıyor. Trabzon’da ki yazıhanecisi 1-2 tane yolcu veremiyor. İzin almak haliyle çok zor. Yolcu yok” dedi. 

6 AY YÜZDE 50 KİRA

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden Haziran’a kadar 6 ay yüzde 50 kira talebinde bulunan Aydın Kanber, yüzde 10 zammın maddi olarak zararda olan esnafın biteceğini ifade etti. Kanber “Belediye’nin Haziran’a kadar 6 ay yüzde 50 kira yapmasını istiyoruz. 4 ay değil. Süreyi 6 aya uzatmasını ve yüzde 50 kira almasını istiyoruz. Yüzde 10 zam zaten zararda ve bitmiş olan garaj esnafını tamamıyla bitirir. Seçime geldiği zaman esnafı dolaşırlar sizin yanınızdayız derler. Yanımızda olan belediyeden bu anlam veremediğimiz kararından vazgeçmesini istiyoruz. Garaj kan ağlıyor” dedi. 

YAZI YAZDIK 

Trabzon Otobüsçüler Derneği olarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne iki kez yazı yazdıklarını ve indirimin uzamasını istediklerini ifade eden Ali Osman Ulusoy Otobüs İşletmesi Bölge Müdürü Volkan Ramoğlu, yazdıkları yazıya cevap alamadan yüzde 10 indirimin kendilerine bildirildiğini söyledi. Ramoğlu, “Biz ikinci bir yazı yazdık ‘Zam bir tarafa biz indirim istiyoruz. İndirimin 6 ay devam etmesini istiyoruz’ dedik çünkü başka belediyeleri de emsal gösterdik. Başka belediyelerde de aynı şey var. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği yazıda bize diyor ki: “Kesinlikle indirim yapmayacağız. Biz daha önceki sene ve bu sene 3 ay yaptık. Şu anda yapmayacağız” dedi. Şu anda otogardan otobüs kalkmıyor. Yazıhanelerde kimse yok, bilet satılmıyor. Belediye hem zamlı hem de kiranın tamamını istiyor. Türkiye’de ki şu an hiçbir otogarda kiralar tamamı olarak alınmıyor. Yüzde 50 alınıyor artı zam da yapılmamış. Başka belediyeler diyor ki 6 ay biz zam yapmayacağız yüzde 50’sini alacağız, kiranız kaç liraysa yarısını alacağız. Trabzon Büyükşehir Belediyesi de diyor ki ‘Hayır bizde öyle bir şey yok. Yüzde 10 zam ve kiranın tamamını ödeyeceksiniz.’ Biz bunu kabul etmiyoruz” dedi. 

BAKIM YOK

Otogarın temizlik ve bakımının yapılmadığını ifade eden Ramoğlu, diğer otogarların pandemi döneminde belediye tarafından temizlik ve bakımlarının yapıldığını söyledi. Ramoğlu “Belediye olarak otogarda hiçbir temizlik yok hiçbir bakım yok hiçbir işlem yok. Pandemi döneminde diğer otogarların her yerini düzelttiler bakımını yaptılar. İstanbul otogarı neredeyse otogarını tamamıyla yeniledi. Ankara otogarı düzenlemeler yaptı. Diğer otogarlar her türlü temizliği düzeni yaptı. Burada herhangi bir düzenleme yok ve kira artışı var. Ayın 1’inden beri garajdan otobüs kalkmıyor. Çalışanlara maaş ödeyemiyoruz. Peronlar ve yazıhaneler bomboş” dedi. 
Salih Bıyık

Editör: TE Bilisim