Türker, aktif siyasetin içerisinde olmadığı için genelde siyasetle ilgili açıklama yapmadığını ancak Trabzon'a olan özel ilgisi nedeniyle röportaj isteğimizi kabul ettiğini belirtti.
 
2001’in Tedbirleriyle Güne Gelindi
 
Bu dönem yaşanan kriz aslında 2001 krizinden daha derin bir kriz. Bu krizin şu ana kadar atlatılma nedeni 2001 krizinden sonra alınan tedbirler nedeniyle finans kuruluşlarının hemen batmalarına imkan yok. Finans kuruluşları hemen batmadıkları için bu kriz domino taşı gibi reel sektöre yansımıyor. Yarın öbür gün finans sektörü bu krizden etkilendiğini hissedip personel çıkarmaya başlarsa, verdiği kredileri hızlı bir şekilde geri çekerse o zaman bu kriz Türkiye’nin her yerine yayılır.
 
Halının Altı Doldu
 
Bu kriz derin bir kriz. Yurt içi aktörler içinde yabancı sermaye yoğunlukta olduğundan kriz kendi kendini dengeliyor. Krizin ortaya çıkmasının birinci nedeni dünyanın koşulları ikincisi ise Türkiye’nin gelecekteki konumunu dengelemek isteyen küresel sermayenin bu koşullarla birleşmesi ve ülkemizde de bu konuda zemin yaratılmış olmasıdır. Krizin ortaya çıkış nedeni zamanlama dışında halının altına süpürülen sorunların artık halının altında saklanacak yerinin kalmamasından kaynaklanıyor.
 
İnşaatta Para Dönmedi
 
Para değerinin düşük tutulmasından açık çok yüksekteydi. Türkiye’de yatırımların inşaata dönüş odaklı olmasından paraya dönüşüm hızındaki düşüş bu konuda ciddi bir sıkıntı yaşamasına neden oldu. Türkiye’nin bir şansı var. Devletten maaş alan emekli, çalışan, 65 yaş üstü, gaziler, şehit yakınları, hastalar, muhtaçlar yaklaşık 20 milyona yakın kişi maaş aldığından kriz derinleşmiyor. Herkesin ufakta olsa bir geliri var. Sıkıntı bu nedenlerden yaygın değil.
 
2019 Küçülme Olacak
 
2019 yılı küçülme dönemi olacak. Büyüme dönemi olmayacak. Bu küçülme döneminde tehlikeyi önlemenin tek bir yolu var personelin işten çıkarılmasını önleyecek istihdam politikalarının geliştirilmesidir. Bu istihdam politikaları geliştirilmese piyasada işsizlerin neden olacağı panik mevcut krizin patlak vermesidir. Hükümetin şu anda aldığı tedbirler yeterli değil. İşten çıkarılmamaya yönelik tedbirler alınmalıdır.
 
1+1 2 Değildir
 
Mart yerel seçimleri bir deneme dönemidir. 24 Haziran seçimleri ilk kez ittifak içinde yapıldı. 24 Haziran seçimlerinde ki ittifaklar yerel yönetimlerde de sürdürülmek isteniyor. Bu ittifakların yaratacağı yeni yapının ne olacağı şu anda kestirilemez. İttifaklarda 1+1 2 etmez. 2’nin altında kaybedecek firelerin nerede toplanacağı önemli.
 
Karadeniz Ürünü Tanıtılmalıdır
 
Karadeniz’in ekonomisi için eğitim en önemli materyaldir. Buradaki üniversiteler desteklenmelidir. Eskiden şehirler askeri birlik isterlerdi. Şimdi üniversite isteniyor. Etkin üniversite ekonomiyi de canlandırır. Trabzon’da 2 devlet üniversitesi oldu. Karadeniz’den batıya yerel ürünleri ihraç edecek pazarlar kurulmalıdır. En önemlisi Trabzon karalahanasını, kayayemişi gibi kente özgü yöresel ürünleri pazarlayıcı mataryeller olmalıdır. Bir de Karadeniz’de turizm amaçlı projeler yapılabilir.
 
Trabzon Anısı
 
Trabzon’la ilgili en önemli anım, biz 70’li yıllarda dökme buğday yapıldığı zaman ben gelen müdür yardımcısıydım. Faroz Mahallesi’nde ikamet ediyordum. Dökme buğdayı Trabzon’dan taşıyorduk.  Gemiyle gelen buğday limandan TIR’larla İran’a gidiyordu. Rahmetli Nazmi Kalafatoğlu ve Ahmet Kulaçoğlu ile birlikte bir konudaki tartışmada ben genç olduğum halde güzel tartışmalar yapılıyordu. Kentte bir dönem Usta Otel’de de kaldım. Orada futbolcularda kalıyordu ve onlarla da iyi ilişkilerimiz oldu. Trabzon’un insanları sıcaktır çabuk parlarlar ama sevgi doludurlar.
BAHATTİN BAŞTÜRK

Editör: TE Bilisim