İlçede çalışma yapılan orman alanı üzerinde bulunan birçok çeşme ve anıtlaşmış ağaçlar bir bir devrilip, çeşmeler yerlerinden sökülünce köylü halk isyan başlattı. Köylünün dilinde Kumlu Çağman, Hüseyin Hüseyin Çeşmesi, orman yolu üzerinde bulunan en büyük anıtlardan kabul edilirken yok edilmeye çalışılması yöre halkının ayaklanmasına neden oldu.

"DEDEMİZDEN EMANET OLAN YERLER TALAN EDİLDİ"

Köylü vatandaşlardan İsa Buruş, Espiye Düdül ve Tahtalık bölgeleri arasında yapılan sözde orman iyileştirme çalışmasında ormanı iyileştirmek yerine ileriye dönük sıkıntılara zemin açıldığını iddia etti. Buruş: "Eğitimsiz kişilerce yapılan bu faaliyet bölgeye büyük zararlar vermektedir. Orman müdürlüğünün damgaladığı ağaçlar kesmenin yanında damgasız ağaçları da kökünden sökerek kesim yapılmaktadır. Yüzyılladır bu bölgeye sahip çıkan dedelerimizden emanet olan bu ormanların bilinçsiz, cahilce ve gelecek kaygısı gütmeden kesilmesine bölge halkı olarak endişeli ve kaygılıyız" dedi.

CİMERE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Aynı olayın Espiye ilçesinin en uzak köylerinden olan Ericek Köyü'nde de yaşandığını, köylülerin bir zamanlar ısrar etmesine rağmen kale alınmadığını belirten Volkan Buruş ise, "Sizin de gördüğünüz gibi bu duruma bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İl orman müdürlüğünün değil bizzat orman bakanlığının ilgilenmesini talep ediyoruz. Devletimizin gerekli adımları atacağından şüphemiz yoktur. Ayrıca yaklaşık 7-8 yıl önce Ericek Köyü-Balkan bölgesinde de kesim ve dikim çalışması yapılmıştır. Fakat dikim sonrası bölgeye gerekli önem verilmemiş, uzun yıllar geçmesine rağmen dikilen fidanlar orman gülü ve böğürtlen arasında kaybolmuş, bölgedeki ağaçlandırma çalışması sonuçsuz kalmıştır. Belirtmiş olduğumuz hususlar bölge halkının ortak görüşleri ve istekleridir" ifadelerini kullandı.

SEDAT KARAKAYA

 

Editör: TE Bilisim