Koronavirüs Pandemisi, tüm yurtta olduğu gibi Trabzon’da da ticaret yönünden en büyük darbeyi kafe sektörüne vurdu. 

Virüsün yayılımının önüne geçmek için, koyulan yasaklar nedeniyle oturma alanlarına müşteri alamayan işletmeler, sadece paket servis ile işlerini yürütemeyince mecburen kepenk indiriyor.  Trabzon’da bu durumun en bariz yaşandığı bölge ise; 50 bin öğrencisi bulunan KTÜ’nün ana kampüsünün de yer aldığı Kalkınma Mahallesi oldu. Trabzon’da en çok kafenin bulunduğu Kalkınma Mahallesi, pandemi öncesi yoğunluğunu mumla arıyor. 


Koronavirüs nedeniyle öğrencilerin uzaktan eğitim gördüğü KTÜ’nün yüz yüze eğitime ara vermesi bölgede bulunan işletmeler ve ev sahiplerini de zora soktu. 

 1 yıldır öğrencilerin yer almadığı Kalkınma Mahallesinde, bu sürece dayanamayan işletmeler mecburen kepenk indirdi. Mahallede bulunan bir çok kafeteryanın camında ‘kiralık’ yazısı dikkat çekerken, bir çoğunun da işletmelerini devretmeye çalıştığı öğrenildi. Ancak yaşanan sürecin belirsizliğinden dolayı bölgede şu anda kimsenin bir iş yerini kiralamak veya devren satın almak istemediği kaydedildi.  

KİŞİ BAŞI KİRA ALIRLARDI, ŞİMDİ KİMSEYİ BULAMIYORLAR 

İşletmelerde yaşanan bu durum kiralık ev veya apartlarda da kendini gösteriyor. Öğrenci olduğu dönemde yüksek fiyatla dahi bulmakta zorlanılan kiralık ev ve apartlar da şimdilerde boş… Hatta o dönemlerde kişi başı kira alınan bazı kiralık evler,  fiyatlarını düşürmesine rağmen ailelerin tercih etmemesinden dolayı boş bir şekilde pandeminin bitmesini bekliyor.  

PANDEMİDEN ÖNCE BOŞ EV YOKTU, ŞİMDİ İSE…
  
Trabzon’da Kalkınma Mahallesinde kiralık dükkan veya işletmenin önceki dönemlere göre artıp atmadığını sorduğumuz Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Taflan, bölgede işletmelerde kiralık kafe veya devren satılık işletme sayısının arttığına dikkat çekti. 

50 bin öğrencisi bulunan KTÜ’nün ana kampüsünün Kalkınma Mahallesinde yer aldığı için buralarda ki işletme ve evlerin genel olarak öğrencilere hitap ettiğine dikkat çeken Taflan, “Eskiden orada, yani pandemiden önce boş bir tane ev bulmak çok zordu. Şimdilerde bir çok ev boş. İşletmelerde keza aynı.  Bir çok işletme kiralık veya devren satılık. Ancak gelecek bir risk. Devredecekler ama alan  kişi kime hizmet verecek.” dedi. 
 

Editör: TE Bilisim