Uysal, “Bölgemiz de yaylalara ve yüksek rakımlı bölgelere çıkış sezonu başlamıştır. Temiz hava, sakin ve güzel bir doğa ortamı aynı zamanda bazı sorunları da ne yazık ki beraberinde getirmektedir. Özellikle kalp hastalığı olanların yüksek rakımlı yaylalara çıkması durumunda dikkatli olmalı.

Deniz seviyesinden 1500 metre ve üzeri yüksek rakım olarak kabul edilmektedir. Yüksek rakımda bazı önemli rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bu rahatsızlıklar kişide hastalık olup olmadığına (kalp hastalığı, Akciğer Hastalığı) ve kişinin sürekli yaşadığı yerin de rakımına bağlıdır. Deniz seviyesinden yükseğe çıkıldıkça hava basıncında ve hava yoğunluğu ile sıcaklık da azalmaktadır. Aynı zamanda solunan havadaki oksijen miktarı da azalmaktadır. Yükseklikte yaşanan sorunlar aslında bu oksijen azalması ile ilgilidir. Çoğu kez 1500 metreye kadar insanlar pek bir sorun yaşamaz. Bu yükseklikten sonra çıkış hızı ve süresi de önemli olmakla beraber sorunlar yaşanabilmektedir.” dedi.

YAŞLI VE ÇOCUKLAR DAHA FAZLA SORUN YAŞIYOR

Uysal açıklamasında şunları kaydetti: “Aşamalı olarak birkaç gün belli yerlerde dinlenerek çıkmak vücudun adaptasyonunu kolaylaştırıp daha az sorun yaşanabilir. Her kişide farklı olmakla beraber özellikle kalp hastaları, gebeler, yaşlılar ve çocuklar 1500 metre üzerinde daha çok sorunlar yaşamaktadır. Bunlar; hareketle çabuk yorulma, halsizlik, iştahsızlık, nefes sayısı ve kalp atım sayısında artıştır. Yüksek rakımda 3-4 gün aynı yükseklikte kalınır ise vücut ortama uyum sağlar ve şikayetlerin çoğu kaybolur.  Bölge olarak yaylara, yükseklere çıkış yaşadığımız bu günlerde özellikle kalp ve akciğer hastalarının dikkatli olmasını önce köyde belli bir süre(3-4 gün)  kaldıktan sonra yaylara çıkmalarını ve ilaçlarını düzenli kullanmalarını öneriyoruz. Aynı zamanda yaylaya açık alana çıkıyoruz diye Covid-19 Pandemisinin hala devam ettiğini unutmadan Maske, mesafe, hijyen üçlü sacayağından da asla vazgeçmemeliyiz diyerek sözlerini tamamladı.”

Editör: TE Bilisim