Ordu'nun Kabadüz ilçenin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı sonrası Çambaşı Yaylası'na ulaşımı sağlayan yolda birçok araç yolda kaldı. Ordu Büyükşehir, Kabadüz Belediyeleri ile Karayolları ekiplerince yolda kar temizleme çalışmaları gece boyu sürdü. Şu an açık durumda bulunan kara yolunda gece saatlerinde kalan araçlar ekiplerce kurtarıldı. Kar yağışının bir ay geç kaldığına dikkat çeken yayla esnafı, 'Dün akşam saatlerinde başlayan kar ile yaylada kar kalınlığı 25 santimetreyi buldu. Buradaki güzelliği herkesin görmesini istiyoruz' dedi.

Yolda Kalan Araçlar Kurtarıldı

Kabadüz Belediye Başkanı Yener Kaya, dün akşam saatlerinde bastıran kar yağışıyla Çambaşı Yaylası'nda kar kalınlığının 25 santimetre olduğunu söyledi. Kar yağışıyla ekiplerin gece boyu kar açma çalışması yaptığını anımsatan Başkan Kaya, 'Çambaşı Yaylamıza ulaşımı sağlaya kara yolunda kar yağışı nedeniyle dün gece saatlerinde birçok araç kaldı. Ekiplerimiz gece boyu yolda kar açma çalışmalarını sürdürdü. Yolda kalan araçlar ekiplerimizce kurtarıldı. Yayla yolumuz şu an açık durumda. Yolda hiçbir sorun yok. Yinede yaylaya araçlarıyla gelmek isteyen vatandaşlarımız yanlarında çeki halatı, zincir bulundurmalarını gerekmektedir' diye konuştu.

Uzun Göl'de Kar Yağışı Etkili Oldu

Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı dünyaca ünlü Uzungöl, kar yağışına maruz kaldı. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği beyaz örtüyle kaplı Uzungöl görülmeye değer manzaralar ortaya koyarken, yağan kar sonrası kar kalınlığı bölgede 5 santimetreye ulaştı. Turizmci Mehmet İnan, mevsimin ilk karının dün akşam Uzungöl'ün merkezine düştüğünü belirterek 'Kar Uzungöl'e başka yakışıyor. İnşallah turizmciler olarak güzel bir kış sezonu geçiririz' dedi.

Ayder Yaylası Beyaza Büründü

Dün gece saatlerinde başlayan kar yağışı Doğu Karadeniz'in incisi olarak bilinen Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Kaçkar Dağları Milli Parkları'na bağlı, daha çok Arap turistlerin ilgi odağı olan, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bin 350 rakımdaki Ayder Yaylası'nda da etkisini gösterdi. Karın yağması ile beyaza bürünen Ayder Yaylası'na kar görmek isteyen yerli turistler, o anı görüntülemek için yaylaya çıkarak karın tadını çıkarttı.

Gümüşhane'de 39 Köy Ulaşıma Kapandı

Gümüşhane'de dün gün boyu devam eden yağmur yağışı akşam saatlerinde havanın da soğumasıyla birlikte yerini kar yağışına bıraktı. Son 24 saatte il merkezinde 23 kilogram yağışın düştüğü Gümüşhane'de gece etkili olan kar yağışı nedeniyle yüksek rakımdaki 39 köy yolunda ulaşım kapandı. İl Özel İdaresi ekiplerinin sabahın ilk saatlerinden itibaren karla mücadele çalışmasına başladığı bildirilirken, Şiran ilçesinde 21, Merkez ilçede 5, Kürtün ilçesinde 5, Torul ilçesinde 5 ve Kelkit ilçesinde 3 olmak üzere toplam 39 köy yolu ulaşıma kapandı. Karla mücadele çalışmalarına taşımalı eğitim yapılan köy yolları ve diyaliz hastalarının bulunduğu köy yollarına öncelik verilerek başlandığı ifade edilirken, Karayolları ekipleri ise Gümüşhane-Trabzon arasındaki Zigana dağı, Gümüşhane-Şiran arasındaki Tersun dağı, Gümüşhane-Bayburt arasındaki Vauk dağı, Gümüşhane-Kelkit arasındaki Pekün dağı, Gümüşhane-Köse arasındaki Köse dağı ve Gümüşhane-Yağmurdere arasındaki Kostan dağı geçitlerini kullanacak sürücülerin araçlarında mutlaka çekme halatı, zincir ve takoz bulundurmasını istedi.

Ilgaz Dağı'nda Kar Kalınlığı 8 Santim

Kastamonu’da ve Ilgaz Dağı’nda gündüz saatlerinde başlayan ve akşam saatlerinden itibaren şiddetini arttıran kar yağışı, yola hazırlıksız çıkan sürücülere zor anlar yaşattı. Ilgaz Dağı Milli Parkında ve kayak pistlerinde kar kalınlığı giderek yükselirken, kar yağışı nedeniyle kar kalınlığı 8 santimetreyi geçti. Hava sıcaklığı ise eksi derecelere kadar düştü.

Kar yağışı sonrası Kastamonu-Çankırı-Ankara karayolunun Ilgaz Dağı’nda ve Kastamonu-Çatalzeytin karayolu Yaralıgöz Mevkisinde ulaşım güçleşti. Ulaşımı açık tutabilmek için Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü ekipleri, yollardaki önlemlerini arttırdı. Karayolları ekipleri, yollarda kar küreme çalışmalarını aralıksız sürdürürken, bir yandan da kumlama ve tuzlama çalışması yaptı. Bazı araç sürücüleri, araçlarını zincir takarak ilerlemeye çalışırken, zincir takamayan sürücüler de araçlarını terk ederek, yolda bıraktı. Özellikle Kastamonu’nun çevre yolundan ve Ilgaz Dağı’ndan geçmeye çalışan tırlar, yolda kaldı.

Meteoroloji Müdürlüğünün uyarılarına rağmen kar yağışını dikkate almayan sürücüler, kar engeline takılarak, saatlerce yardım gelmesini bekledi. Bazı araçlarda, kar nedeniyle kayarak yoldan çıktı. Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine mazot bırakan tanker şoförü Efendi Satılmış, “1-2 saat önce kar yoktu, ama birden kar bastırdı. Aracın boş olması nedeniyle çıkamadık burada kaldık. Kar aniden bastırınca buralarda kaldık. Yol kapandı, büyük araçlar çıkamaz hale geldi. Ufak araçlar biraz gidebiliyor yolda. Bizim aracımızda boş olduğu için biz gidemedik. Bu yüzden Karayollarını aradık, yardım istedik. Ekiplerin gelmesini bekliyoruz şuanda. Taşköprü ilçesine mazot bıraktık, buradan da Kırıkkale’ye dönüş yapıyorduk. Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli bize yasak olduğu için burayı kullanıyoruz. Aniden bastıran kar yağışı nedeniyle burada da kaldık. 
Editör: TE Bilisim