AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Trabzon Basını ile bir restoranda bir araya geldi. Cora, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki çalışmalar ve gündeme ilişkin konularda açıklamalarda bulundu.

Cora, “Şehrimizin tüm yatırımlarını ve projelerini takip etmek için kamu kurum ve kuruluşları ile diyalog halindeyiz. Trabzonlu hemşerilerimizin taleplerine çözüm bulmaya çalışıyoruz. Çok zor günlerden geçtik. 7 yıldır milletvekiliyim. 5 yıl önce konuştuğumuz birçok konuyu, artık konuşmuyoruz. 3 yıl önce konuştuğumuz, 2 yıl önce konuştuğumuz kovid salgınını bugün artık konuşmuyoruz. Bugün artık, yaşanan gelişmelerden sonra ortaya çıkan ekonomi ile alakalı sorunları konuşuyoruz. Bu sadece Türkiye’de değil tüm dünyayı kasıp kavuran Kovid salgının ardından özellikle arz ve talep dengesinin bozulması, üretim çarklarının bozulması, ekonomik milliyetçiliğin yaygınlaşmaya başladığı süreçten geçiyoruz. Doğalgaz fiyatlarının yükselmesi, akaryakıt fiyatlarının yükselmesi enerji maliyetlerini ciddi derecede etkiliyor. Enerji maliyleri arttığı zaman bütün sektörler bundan etkileniyor. Türkiye daha çok etkileniyor. Türkiye’nin enerjide hala dışa bağımlılığı devam etmektedir. Kürselel krizler, etrafımızdaki savaşla birlikte tırmanan enerji fiyatları bizi iki türlü etkilemktedir. Türkiye ekonomiside çok ciddi derecede sarsıntı yaşamıştır, yaşıyor. Sorunu teşhis ettik, sorunun ana kaynağı Türkiye’den kaynaklanmadığı ama Türkiye’yi etkiledi. Tedbirler almalıyız, çözümler üretmeliyiz. Bu yönde kapsamlı çalışmamız söz konusudur. Ama buna rağmen birçok çalışmamız sekteye uğramadı.  ” dedi.

“ÜRETİCİMİZİN YANINDA YER ALACAĞIZ “

Cora, açıklamasında şunları kaydetti: “Tarımda yaşanan bu küresel ölçekli krizin, Türkiye’ye yansımalarını göze aldığımızda daha fazla teşvikle çiftçimizin, üreticimizin yanında yer alacağız. Çay ve buğday ile ilgili açıkladığımız fiyat üreticide memnuniyet yarattı. Bu fındık ve diğer tarım ürünlerinde de devam edecek. Maliyetler arttı ama maliyetlerle fiyatlarda artmış olacak. Bu süreç böyle geçecek gibi görünüyor. Olumlu gelişmelerde var ama dar gelirli kesimin etkilendiği ekonomik krizin içerisindeyiz, henüz bundan çıkmış değiliz ama çıkacağız. Çözüm yollarını biliyoruz, çok aceleci kararlar alıp daha da derinleştirmemek gerekiyor. Bu doğrultuda adımlar atmaktayız.”

“TRABZON’A O ANLAMDA ÇOK YAKIN İLGİ SÖZ KONUSU”

Milletvekili Cora, konuşmasında “Trabzon ile ilgili bütün yatırım ve projelerde önemli aşama kat ediyoruz. Her bir bakanlıkla istişare halindeyiz. Bakanlarımızı ziyaret ettiğimizde, Trabzon’un her köşesindeki yatırım ile ilgili talep ve isteklerimizi söylüyoruz. Trabzon’a o anlamda çok yakın ilgi söz konusu. İnşallah kısa süre içinde önemli açıklamalar yapacağız. Bunlarla ilgili somut adımlar attık. Biraz daha eteğe kemiğe büründüğünde açıklamaları yapacağız. Sanayi Bakanımızı ziyaret ettiğimizde kendisinin yakın ilgisini gördük. Bayramda Trabzon'u ziyaret etmeyi planlıyor. O ziyarette bizi heyecanlandıran ifadeler kulanacaktır. Biz bunun işaretini aldık. Trabzonspor’un şampiyonluğu Türkiye’ye farklı hava da kattı. Bütün tebrikler görüldüğü yerde bize iletiliyor. Trabzonspor ile de bütünleşince, içselleştirince böyle bir durumla da karşı karşıya kalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ŞEHİR HASTANESİ, YENİDEN İHALE EDİLECEK”

Milletvekili Cora, Şehir Hastanesi ile ilgili, açıklamasında “Son ekonomik sorunlara bağlı olarak bazı yatırımlarda, tasviye, yeniden ihale etme süreci olacaktır. Şehir Hastanesi şu anda önce yavaşladı, sonra Sağlık Bakanlığı ile ilgili yüklenici firmanın görüşmesi oldu. Fiyat farkı konusunda anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı tasviye yolunu seçti. Keşke tasfiye olmadan, daha hızlı şekilde çözüme kavuşsaydı. Oluşan fiyatlardan, talepler örtüşmeyince bu yol tercih edildi. Şimdi tasviye oluru imzalandı. Yerinde tespitler yapılarak oluşan tasfiye komisyonu ile süreç tamamlanacak. Yaklaşık 45 gün sonra yeniden ihalesi olacak. Hiç bir iş yarım kalmadı. AK Parti döneminde hangi iş söz verildiyse yapıldı. Geçmişte Akyazı Stadı’da büyük cenderelerden geçti. Mega projeler bir vaatle başlar. Sonra yasal altyapısı, ardından yatırım planlaması ve daha sonra inşaat süreci başlar. Şehir Hastanesi ile ilgili kanun çıkarmak zorunda kalmıştık. Akyazı dolgu sahasının olduğu yerde yapıldı. Şu anda inşaat başladı. Bir süreç yaşanıyor. Türkiye’nin en güçlü firmalarından birisi bu sorunu yaşıyor. Bu sorun aşıldığında devam edecektir, bu bitecektir. Yine 2023’ün sonlarına doğru Şehir Hastanesi hizmete açılacaktır. Hedefimiz 2023 seçim öncesi açmaktı ama biraz sarkmış olacak. Trabzon ve Karadeniz bölgesi dev sağlık yatırımına kavuşacak.” cümlelerine yer verdi.

FARABİ HASTANESİ

Cora, KTÜ Farabi Hatanesine değinerek şu ifadeleri kullandı: “Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin problemleri vardı. Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nin özellikle döner sermaye ile işletilmesinden kaynaklı doktorların ve çalışanların sıkıntısı vardı. Geçtiğimiz hafta sağlık çalışanlarına ilişkin bir yasal düzenleme ortaya koyduk. Bu yasaya özellikle KTÜ Farabi Hastanesinde sorun olarak yaşanan bir hususu eklettik. Döner sermayeden maaşlarını alan sağlık çalışanlarının özlük haklarını, maaşlarını döner sermayeden değilde merkezi bütçeden karşılanmasına yönelik bir kanun çıkarttık. Sadece KTÜ’yü değil bütün hastaneleri kapsıyor. Sorunları ortadan kaldıracak bir yaklaşım. KTÜ’nün Çocuk Hastanesi için önemli kaynağın sözünü vermiştik, yatırım programına eklettik. Otoparkı bitirdik hizmete açtık. ”

“YAYLALARDA TOPLU ABONELİK SORUNU ÇÖZÜLDÜ”

Yaylalar ile ilgili konuşan Milletcekili Cora, “Bizim kırsalda en önemli sorunalrdan birisi yaylalarda elektrik problemi. Toplu abonelik olduğunda çok yüksek faturalar gelmekteydi. Toplu aboneliğin bireysel aboneliğe dönüşmesi için Cumhurbaşkanımızla görüştük, gerekli talimatları verdi. Geçen hafta yazı yayınlandı. Kırsalda, muhtarlık üzerine toplu abonelik olduğunda yapı kayıt belgesi aldığında, bu belge iptal edilmediyse, yıkım kararı yoksa, vatandaş başvurduğunda bireysel aboneliğe dönüşmesini önü açıldı.” Şeklinde konuştu.

“ÖNEMLİ BİR YASAL DÜZENLEME YAPIYORUZ”

  “Yaylalarda yapılaşma ile ilgili sorunları sürekli gündeme taşıyoruz.” Diyen Cora, çay kanununa da vurgu yaparak “ Yaylalarda hayvancılığın geliştirilmesi için yasa çalışmasının lobisini Ankara’da devam ettiriyoruz. Çay Kanunu ile ilgili imzamızı da verdik. Önemli bir yasal düzenleme yapıyoruz.”

MEGA PROJELER

Milletvekili Cora, konuşmasının devamında soruları cevapladı. Projelerle ilgili sorulara cevap veren Cora, “Bizim mega projelerimiz Güney Çevre Yolu, Trabzon Gümüşhane arası yeni Zigana Yolu, Demiryolu, Yeni Havalimanı, 2. Devlet Üniversitesi, Şehir Hastanesi ve Yatırım Adası. Hepsiyle ilgili bir çalışma yaptık. Şehir Hastanesi başlandı, süreç yaşıyor. O işin içinde aksaklıklar, işi etkilemez. Parası var, bütçesi ayrılmış sadece firmadan kaynaklanan sorunlardan dolayı ve yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı sekteye uğradı ama devam edecek. Aynı yerde Akyazı Stadını biz 5 yıl önce tamamladık. Trabzonspor’un şampiyonluğuna sahne olduğu bir stat oldu. Böyle bir stat Trabzonspor’a hediye edildi. Trabzonspor’un kendi bütçesiyle böyle bir stat yapabilmesi mümkün değildi!”

YATIRIM ADASI İLE İLGİLİ KANUN ÇIKARILACAK

Cora, açıklamalarının devamında “Zigana Yolu bu yılın sonunda bitecektir. Dünyanın en uzun çift tüplü tüneli bizim bölgemizde yapıldı. Yatırım adası ile ilgili biz kanun çıkardık. Kıyılarda Sanayi, Endüstri bölgesinin yapılmasını önünü açan düzenleme yaptık. Şimdi oranın projesi ihale edildi. Proje çizildi. Trabzon özelilkle uygun, beklentilerini karşılayacak projeydi. Şimdi sondaj çalışmaları yapılıyor. Keşfinin nasıl oluşacağına dair son çalışmaları. O tamamlandıktan sonra formül üretilecek. Ya yatırımcı gelecek hazır tesis olarak alacak ya da yatırımcı ben burayı kendim yapacağım, kendim işleteceğim diyecek. Uluslararası yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı. Farklı yerden bize burayla alakalı görüşelim, toplanalım, burayla ilgili sizin düşüncelerimizi aktarmak istiyoruz şeklinde gelen teklifler var. Biz bunların hepsini değerlendireceğiz. Yatırım Adası yatırım sürecinde. Finansal modeli çözülüyor. Öyle firmalar var ki bize teslim edin, bize bırakın üzerine şu kadar ulusal yatırım yapalım, şu kadar istihdam sağlamayı garanti ediyoruz diye yabancı da yerli firmalarda var.” İfadelerini kullandı.

YENİ HAVALİMANI VE TRABZONSPOR TESİSLERİ

Cora, konuşmasında şunları kaydetti: “Yeni Havalimanı, yatırım programına dahil edildi. İz ödeneği ortaya konuldu. Şimdi Mehmet Ali Yılmaz Tesislerinin ön tarafında sondaj çalışmaları yapılıyor. Ulaştırma Bakanımız, Havalimanını şehre kazandırmaya çalışıyor. Orada da yap işlet devret modeli masanın üstünde. Öyle bir çalışma da var. Orada da adımlarımızı attık. Trabzonspor’un tesislerini Trabzonspor’un rızası dışında kamulaştırmamız olmaz. Ama kaçınılmaz durum olduğunda orada mecburen öyle bir adım atmak durumunda kalınabilir. En rantabl şekilde olaya yaklaşmamız gerekiyor. Bence şu anda görülen deniz dolgusu ile beraber kurtarılabilir mi Trabzonspor tesisleri bakılır. Çalışma yapılır gösterilir, uygundur denilir, rantablsa, uygun karşılanırsa kabul edilir. Biz daha önce açıklama yaptık, Trabzonspor’un açıklamasına üzüldüm. Orada proje var. Mehmet Ali Yılmaz Tesislerini kapsayacak mı, daha öteye denize doğru planlama mı olacak, zaman içinde ortaya çıkacak. Kısa vadede sonuç üretilmeye bilir.”

“DEMİRYOLUNUN HAYATA GEÇMESİ İÇİN ADIMLARIMIZI ATACAĞIZ”

Demiryolu projesinde son durum ile ilgili soruya Cora,“Karadeniz Bölgesinin ekonomik kültürel, sosyal iktisadi gelişimine katkı sağlayacak. Yeni vizyon katacak. Bölgeye bir nevi ekonomik level atlatacak projedir. Rantabl olmadığı kanaatinde değilim. Artık Deniz ticaretinin de tekrar yaygınlaşacağı dönemde, Deniz Ticaretinin Gemilerle taşınacağı noktada demiryolu ile limanlara ulaşımı sağlanmalı. Böyle bir durumda önemli bir ihtiyacı karşılaşacak. Demiryolu aşama aşama, biz bunu daha çok konuşacağız, daha çok ısrar edeceğiz. Bunu sürekli gündemde tutmalıyız, Demiryolunun hayata geçmesi için adımlarımızı atacağız. Demiryolu için Cumhurbaşkanımız Meydan’da mitingde açık bir şekilde söz verdi. Cumhurbaşkanımız verdiği her sözü tutan bir lider. Şimdi yapım ihalesi süreci var. Onla ilgili yaklaşık 30 milyarın üzerinde proje. Ekonomik koşulların oluştuğu anda gerçekleşmesini bekliyoruz. (İnşallah sizin dönemizide yapılır) sözüne*Ben uzun süre milletvekilliği yapmaya planlıyorum.'' diye yanıt verdi.

AKÇAABAT GEÇİŞ YOLU OLACAK

Cora, Güney Çevre Yolu ile ilgili şunları kaydetti: “Türkiye’de en fazla trafik yoğunluğunun yaşandığı yerlerden biri de Haçkalı ile Trabzon Üniversitesinin bulunduğu alan. Bu Karayolları Genel Müdürlüğünün raporlandırmalarında ortaya çıktı. Akçaabat Geçiş yolu adı altında ihalesini gerçekleştireceğiz. Ama aslında bu Güney Çevre Yolunun 1. Etabı Darıca tarafından başlayacak, Yıldızlı’da tünele bağlanacak. Onun da bu yıl içinde ihalesi gerçekleşecek. Güney Çevre Yolu Komplike proje olabilir. Oluşacak maliyet, merkezi bütçenin ulaştırma bakanlığına ayırdığı ödeneklerde hedefleri zora sokacak durum oluşturabilir. Onun için Akçaabat geçiş yolu olacak. Güney Çevre Yolu daha yüksek, daha güneyde belirlenerek çizilmiş projesi var. Böyle projesi de tamamlandı. Sayın Bakanımızın bir talimatıyla ihalesi gerçekleşebilir. Bize söylenen yaz ayı içinde planlıyoruz diye.”

“BEKLENTİLERİNİ KARŞILAŞACAK FİYAT BELİRLENECEK”

Cora, fındık ile ilgili şu açıklamada bulundu: “Fındık çalışma grubu oluşturuldu. Bu kapsamda çok önemli çalışmalar yapıp ön görülerimizi paylaşıyoruz. Fındığın borsası Hamburg’da değil. TBMM’de. Fiyat ve piyasada berileyici konumdayız. Üretici bahçeye inmeden fiyatı biliyor. TMO’yu devreye sokmamız, üreticiyi memnun edecek fiyatları açıklamış olmamız, sanayicinin ihracatçının kazandığı bir süreci yaşıyoruz. Fındıkta ihracat oranları geçen yıl rekor seviyedeydi. Şimdi 1. 6 milyar civarında ihracatımız söz konusu. Dolayasıyla biz yine fındıkta uluslararası piyasayı da dikkate alıyoruz. İkimizin de beklentilerini karşılaşacak fiyat belirlenecek. 4 dolar demek aslında tehlikeli bir kavram. Bu yıl, enflasyonist ortam var. Enflasyonist ortamda fındığın fiyatının belki hemen açıklanmaması da üreticinin menfaatine olabilir. Bugün açıklanan fiyat yarın üretici aleyhine olabilir. Eylül ayında, ekonomik parametreleri dikkate alınarak konulmalı. Şu anda tehlikeli bir yaklaşım. Hem popülist yaklaşım hem de tehlikeli yaklaşım. CHP kendi iktidar olduğu dönemde fındığa kaç dolar verdi. 1 doların üzerinde verebilmiş miX Yarın dolarda yaşanabilecek düşüş üreticiyi olumsuz da etkileyebilir. Bunda aceleci olmamak gerekiyor. Piyasayı iyi takip etmek gerekiyor. Biz şu ana kadar Üreticiyi mağdur etmedik. Şu an TMO’da fındık yok. TMO zarar etmeden sattı. TMO yine cesaretli ve iştahlıdır. Üreticinin yanında yer alacak. Fiyat noktasında TL Bazında söyleyebileceğim fiyat inanılmaz derecede heyecan yaratabilir. Ama bunu söylemek üreticinin menfaatine olmayabilir. Bence bunu beklemeliyiz ve en doğru zamanda karar vermeliyiz.”

Editör: TE Bilisim