Aidatlarla Yardım Kampanyaları
 
Erdoğdu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği gerçekleştirdikleri faaliyetlerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Dernek Başkanı Murat Bayrak ve Dernek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolgahan Öztürk, dernek hakkında bilgi verirken ne yapmayı hedefledikleri konusunda da samimi açıklamalarda bulundu. Erdoğdu Mahallesi’nde zor yaşam şartları içerisinde hayatlarını idame ettirmeye çalışan insanlara yardım etmeyi hedefleyen dernek üyeleri, kendi aralarında topladıkları aidatlarla yaralara merhem olma yolunda çalışmalarını sürdürüyor.
 
Park Alanına Düzen Getirdiler
 
Bir yandan yardıma muhtaç insanlara koşan Erdoğdu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği diğer yandan da mahalledeki madde bağımlılığına savaş açmış durumda. Askeri Kışla’nın etrafındaki park alanında dernek binasını kurarak özellikle bulundukları konumda madde bağımlılığının esaretine düşmüş gençleri bu illetten kurtarmak isteyen dernek üyeleri, diğer yandan da çocuklara kitap okuma etkinlikleri düzenleyip çeşitli hediyeler vererek aynı zamanda internet bağımlılıklarının önüne geçmeyi hedefliyorlar.
 
Yaşam Koşullarını Düzenledik
 
Neden derneği kurduklarını dile getiren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolgahan Öztürk, “Mahallemiz de çok ihtiyaç sahibi var. 100’ün üstünde üyeyiz kendi aidatlarımızla bu sene,  5 ton kömür, 4 ton odun alarak ihtiyaç sahiplerine ulaştık. Keşfettiğimiz 4-5 aile çok kötü şartlarda yaşıyor. İlk etapta onlara yardım ettik. Bir ailenin evinde gittik. Dolabında yoğurttan başka bir şey yok. Kendi imkanlarımızla kumanya gördük, sobasını aldık, yaşam şartlarını düzeltebilecek ne varsa kıyafetinden, yorganına, battaniyesinden, çocukların çikolatasına kadar almaya özen gösterdik” dedi.
 
Kimseden Destek Almadık
 
Yaptıklarını gönül işi olarak gördüklerini ifade eden Öztürk, “Bizim arkamızda destekçimiz yok. Bir iş insanı gelip çok güzel hayırlı iş yapıyorsunuz, Allah razı olsun, al bizden de bu kadar, git ihtiyaç sahiplerine ver demedi. Biz burada kendi imkanlarımızla kendi çevremizdeki insanlarla beraber yapmış olduğumuz bir hayır işi. Yönetim kurulu başkanımız Murat Bayrak başta olmak üzere diğer üyelerimizle beraber bir eve gittik. Bir ailenin odasını yenileyecektik. Biz onun odasını ikinci bir eşyasını resmen amelelik yaparak indirdik. Ben, bir de milli boksörüm. Hala daha aktif dövüşüyorum. İhtiyaç sahiplerine ulaşarak onları rahat ettirip mahallemizin daha da yaşanılası bir hale getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
 

Van Ve Elazığ’a Yardım Götürdük
 
Henüz 2 aydır faaliyette olduklarını ifade eden Öztürk, “Mahallemizin yanı sıra Van’da milli sprocu arkadaşım var. Orada öğretmen. -10 derece soğukta çocukların montsuz botsuz ayakkabısız okula gittiklerini söyledi. Van’daki 20 ortaokul öğrencisine mont, bot, atkı bere ve çorap göndereceğiz.  Ayrıca Elazığ’da yaşanan olay hepimizin başına gelebilir düsturuyla halkımızla beraber çoğu yeni olmak üzere battaniye, yastık, yorgan, kıyafet çocuklara kıyafetlerle gıda malzemelerini kamyona yükleyerek gönderdik” şeklinde konuştu.
 
Aynı Ümmetteniz
 

10-15 yıl sonra aynı şekilde ilerledikleri zaman hayallerini anlatan Öztürk, “Tüm Trabzon’a ihtiyaç sahibi kimse kalmasın diye yardım etmeye çalışacağız. Bir eve gittik. Anne hamile, 5 nüfus. Dolabında sadece yoğurt var. Sen, ya da ben dolabımı açtığımızda neler olduğunu bir düşün. Öyle imkânsızlıklarla yaşayan insanlarımız kar ki üzülmemek elde değil. Ben evimde çocuğuma ne yediriyorsam insanların da en az onun yemesi lazım. Ne diyordu ümmeti olduğumuz güzel insan Hz. Muhammed; Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Biz bu sözü düstur edindik.
 
İnsanlar Yanlış Anlamasın Diye Evlere Annemle Gidiyorum
 

Zaman zaman yardımların suiistimal edildiğini ve araştırmalar yaparak yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması konusunda adımlar attıklarını ifade eden Öztürk, “Ben bazen evden annemi alıyorum. İnsanların evine birlikte giriyoruz. Yanlış anlaşılmasın diye. İnsanlarımız artık yardım yaparken yardım alırken de inancını kaybetmiş durumda. İnanamıyorlar. Yardımcın gerçek yerlere ulaşabileceğine ulaşabileceğinden emin değiller. İnsanlar defalarca kandırıldı. Ancak bazı kendilerini uyanık zanneden insanlarımız da yok değil. Birkaç gün yardım talebi geldi. Hemen gittik bir bvakarız ki odunlukta bizim daha önceden dağıtmış olduğumuz markadaki kömürler. O yüzden araştırmak çok önemli” dedi.
 
Akçaabat’tan Yardım Geldi
 

Öztürk, “Akçaabat’tan bir hayır sever çocuğunun arabalı güzel bir odasını bağışlamak istedi ama bir şart koştu. “Ben derneğinizi araştırmalarım sonucu gördüm. İnanıyoruz ama çocuğun odasını biz kendimiz görüp şartıyla ve eşim kuracak. Bunu kabul ederseniz veririz” dediler. Biz hemen kabul ettik. Geldiler gördüler. Kendi elleriyle temizlediler odayı kurdular. Duyulduk ve güvenilir olduğumuzu herkese kanıtladık. Yardım yapacak olan insanlar yapacağı yeri gelsin gördün. Önceliğimiz Erdoğdu. Sonra yayılacağız. Bizim her şeyimiz yazılıdır. Burada kimsenin parasını alıp da yiyemezsin.
 
2 Aile Tespit Ettik
 
2 aile tespit ettiklerini ifade eden Öztürk, “Çok kötü yaşam koşullarına sahip. Bir an önce onları yeni bir eve taşımamız lazım. Eve rutubet kokusundan girilmiyor. İçerisinde 3’ü erkek 1’i kız 4 tane çocuk var. Bu çocuklar ilerleyen zamanlarda ya hastalanır Allah korusun ölür. Bu işin günahı kime” ifadelerini kullandı.

 
Madde Bağımlılığıyla Mücadele Ediyoruz
 
Dernek binasını park alanına bilerek kurduklarını ifade eden Öztürk, “Vatandaşların en fazla rahatsız edildiği yerdi burasıydı. Burası çocuk parkıydı. Burayı ne belediye ne bekçilik ne emniyet ne muhtarlık burada yaşanan kötü görüntülerin önüne geçemedi. Burada madde bağımlılarını mı ararsın, yola koşup arabaların üstüne atlayanlarım mı ararsın hepsi vardı. İnsanlar buradan akşam saatlerinde geçmeye korkuyordu. Şimdi böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Artık park alanı da aydınlandı. Şimdi ise o insanları yanımızda derneğe geliyor. Ayrıca madde bağımlılığından nasıl onları uzak tutarız diye kendimiz düşünmeye çözüm üretmeye başladık” dedi.
 
1 Kuruş Parada Gözümüz Yok Varsa Haram Olsun
 

Yeni yeni duyulmaya başladıklarını ifade eden Öztürk, “Herkes ihtiyaç sahiplerini buraya yolluyor. Herkes bir anda geldiği zaman imanlarımız da bir noktaya kadar gidiyor yetemeyince üzülüyoruz.  Trabzon’da bir sürü iş adamı var. Gelsinler birlikte yapalım. Biz ihtiyaç sahiplerini bulalım onların ne vereceği ne alacağına da karışamayalım biz arada köprü olalım 1 kuruş parada gözümüz varsa haram olsun bize.  Yeter ki bir şeyleri değiştirebilelim” diye konuştu.
 
İnsanlar Faizle Borç İstiyor
 
Dernek fikri hakkında açıklamalarda bulunan Öztürk, “Bir gün 2 arkadaşımla oturuyordum. Yolda geçen insanlara bakıyorduk. Herkes herkese bakıyor ama kimse kimseyi görmüyordu. Bakıyorlar selam veriyorlar ama kimse kimseyi gömüyordu. İnsanlar insanlardan borç para isterken karşılığında faizli bir şekilde istenildiğini gördüm. Yaşam mücadelesi çok zorlaştı. İnsanların eve getirecek ekmeği yok, kumanya göreceğim sen bana 500 lira ver de haftaya 750 1000 lira olarak geri vereceğim diyeni gördüm. Ben utandım. Adam ekmeği borç alıyor. Ekmek 1,5 lira” dedi.

 
Çok Yardım Talebi Var
 
Trabzonlu iş insanlarına seslenen Tolgahan Öztürk, “Maddi durumu yerinde olan insanlar bizimle irtibata geçsin. Bize para versinler diye söylemiyorum. Bize 5 kuruş da para vermesinler isterlerse… Giderek insanlar tarafından duyuluyoruz. Çok yardım talebi var. Onlar bizden isim istesinler. Biz köprü görevi güdelim. Bizi aradan çıkartsınlar. Biz onlara yardım edilecek kişilerin isimlerini adreslerini verelim. İsterlerse beraber evlere gidelim. Onlarla bir gün geçirip nasıl hayatların var olduğunu gösterelim” diye konuştu.
 
Muhtar Kayıtsız Kalmadı
 
Öztürk, “Dernek haline geldikten sonra 3. Nolu Erdoğdu Mahallesi Muhtarı Mahmut Hayır, bizimle iletişime geçti. Kendisinin de böyle bir projesi olduğunu bize söyledi. Toplantı yaptığımızda bu benim anketimde var ben bunu yapmak zorundayım muhtarlık seçiminde bunu halka söyledim dedi. 1 ay sonra bizim projemizi gördü. Ne gerekiyorsa birlikte yapalım diyerek bizimle irtibat kurdu. Bu bizim için doğru yolda olduğumuzu gösterdi” dedi.

 
Kendi İçimizde Para Topluyoruz
 
Gerçekleşen faaliyetlerin hakkında açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Murat Bayrak, “Allah bizleri mahcup etmesin. Hayır işi yapıyoruz. İnsanımız artık yardım ederken bile tereddütte kalıyor. Acaba verilen paralar giysiler nereye gidiyor diye şüpheyle yaklaşıyor. Emin ol ki hiçbir maddi destek de almadık. Kendi içimizde para topluyoruz. Böylesine bir toplulukta yer almaktan dolayı gururluyum.
 
Çocuklar Bizim Geleceğimiz
 
Çeşitli etkinliklerle de bulunduklarını ifade eden Bayrak, “Önümüzde park var. Çocuklar gerçekten yetenekliler. Üye arkadaşlarımızın içerisinde sporcu geçmişi olan insanlar var. İlerleyen zamanlarda çocuklara forma şort yaptırmak istiyoruz. Aslında biz bir yandan bugüne etki etmeye kalksak da yarını da düşünüyoruz” dedi.
 
Kim Düşerse Yardım Edeceğiz
 
Bayrak, “Kitap okuma etkinliklerimiz oluyor. İlerleyen zamanlarda en fazla okuduğu kitapları anlatanlara ufak da olsa hediyeler vereceğiz. Belki aileleriyle birlikte doğa yürüyüşlerine çıkarız: Mahallece mangal partileri düzenler ya da ne bileyim yüzmeye gideriz. Mahalle kültürünü yeniden inşaa etmeye çalışıyoruz. Herkesin birbirinden haberdar olduğu, düşene yardım edildiği bir mahalle hayal ediyorum” dedi.
Ali Osman YÜRÜK
Editör: TE Bilisim