Bu durumun değişmesinin ilk örneği olan Bitcoin’in hayatımıza girişinden yıllar sonra, dijital/kripto para birimleri artık radarımızda ve geleceğe dair birçok şeyi etkileyebilecek güçte gibi gözüküyor. Bitcoin ile başlayan kripto para ya da diğer adıyla dijital para günümüzde devletlerden dev şirketlere herkesin dikkatini çekmeyi başardı, bilineni kadar bilinmeyeni çok olan bir olgu olarak karşımıza çıktı. Çoğunluğa göre geleceğin para birimi olarak adlandırılan kripto para, ülkemizde de son birkaç yıldır boy göstermesine rağmen kısa süre içerisinde birçok kullanıcıya erişim sağladı.

Ülkemizde son dönemde yaşanan Kripto Para dolandırıcılığı üzerine TAKA Gazetesi olarak vatandaşlara kripto para hakkındaki görüşlerini sorduk. Dijital/kripto paraya güvendiklerini ifade eden vatandaşlar kripto alım satımı yapan sitelere ise güvenmediklerini ifade etti.

KUMAR HALİNE GELEBİLİR

Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi olan Yasin Sağır, Kripto Para’nın dünya borsasına açılmanın en kolay yollarından biri olduğunu ifade ederek şu cümlelere yer verdi: “Kripto para, kâr oranı da yüksek olduğu için her telden insanı içine çekiyor. Maalesef kripto paraların hepsine güvenemiyoruz. Çünkü birçoğunun dayanağı, projesi, temeli yok. Bugün küçük bütçelerle herkes kendi sanal parasını üretebilir. Yatırımcı bu konuda kulaktan dolma bilgilerle değil kendi fikirleriyle, analizleriyle yatırımını yapmalıdır. Bilinçsiz yapılan yatırımlar bir süre sonra kumar haline gelebilir. Maalesef dolandırıcılık vakaları hakkında söylenecek çok söz yok ama güvenilir olmayan bir kuruluşa da paramızı emanet etmemeliyiz. Bugün markette bile meyvenin en iyisini seçiyorsak paramızı emanet ettiğimiz platformun güvenilir ve müşterisini mağdur etmeyen bir yer olması gerekir.”

SİTELERE GÜVENMİYORUM

Fotoğraf ve Editörlük hizmeti veren Hasan Kayra Ustaoğlu, Kripto Paranın ilerleyen yıllarda günlük kullandığımız para biriminin yerine geçeceğini ifade etti. Ustaoğlu: “Şu anlık kripto para hesabım yok. Kripto Para'ya güvenemiyorum fakat Kripto Para alım satımı yapan sitelere pek güvenmiyorum. İyi araştırılıp güvenilirlik konusunda emin olmadan alım satım yapan sitelere kaydolmamak gerekiyor. Son zamanlarda görüyoruz. İnsanlar sabah uyanıyor, bakıyor, hesabına erişemiyor. Siteden parasını çekemiyor. Site sahibi yurtdışına kaçıyor. Bunlar çok üzücü olaylar. Kripto Para gerçek anlamda güvenilir fakat dediğim gibi alım satım yapan siteler bana göre güvenilir değil. Son dönemlerde yaşanan dolandırıcılık vakaları da söylediklerime üzücü bir örnek. Bu olaylardan sonra Türkiye'de kripto para alım satımının yavaşlayacağını hatta sitelere üye olan kullanıcıların hesaplarını sileceğini düşünüyorum. İleride zaman ne gösterir bilemem. Türkiye şartlarında güvenilir bir sistem bulmak zor. Güvenilirlik konusunda ikna olursam hesap açmayı düşünebilirim.” dedi.

ÇOK RİSKLİ BULUYORUM

Daha önce bir kripto hesabının olduğunu ve kısa sürede kâr elde edemediği için hesabını kapatmak zorunda kaldığını ifade eden Ramazan Cüce: “Küçük büyük yatırımcının, parasına para katmak isteyenlerin bulunduğu bir ortam. Normal borsa gibi yatırım için çok riskli buluyorum. Açıkçası güvenim neredeyse sıfır. Ülkemizde üst üste dolandırıcılık vakaları oluştu. Türk kripto borsasına güvenim kalmadı. Türkiye dışında da benzer olaylar geliyor. Sıkıntılı bir süreç. Devlet kontrolüne alınması gerektiğini düşünüyorum. Yaşanan dolandırıcılık vakaları sebebiyle hesap açmayı düşünmüyorum.” dedi.

HUKUKİ BİR DÜZENLEME YOK

İnşaat sektöründe satış danışmanı olarak hizmet veren Anılcan Turan, kripto para için herhangi bir hukuki düzenlemenin olmadığını yatırım yapmak isteyenler için güvenilir bir ortam oluşmadığını ifade etti. Turan: “Bir Kripto hesabım var. Kripto Para’nın geleceğin para birimi olduğuna ve bütün ödemelerin bu sistem üzerinden yapılacağına inanıyorum. İnsanlar en uygunu veya en pahalısı güvenilir diye düşünüyor ve bu sayede dolandırılıyor. Mevcut hesabım haricinde farklı bir hesap açmayı düşünmüyorum. Tek bir hesabın bana yeteceğini düşünüyorum.” dedi.

KÂĞIT PARALARIN YERİNİ ALACAK

İç Mekân Tasarımcısı olan Berk Bıyık, gelecekte kâğıt paraların yerini dijital paranın alacağını ifade etti. Kripto paraya güvendiğini ifade eden Bıyık, kripto paranın geleceğin parası olduğunun altını çizdi. Bıyık: “Artık ilerleyen teknolojiyle beraber sanal para yani kripto parayla kullanacağımızı düşünüyorum. Birkaç platformda hesabım var. Şu an için belki merkeze bir bağlılığı yok ama bankaya veya herhangi bir yere bağlı olduğu belli değil ama geleceğin parası olduğunu düşünüyorum. Dolandırıcılık vakaları oldu. Bu tür vakalar yine çıkacaktır. Kolay para nasıl kazanırım nasıl bir anda zengin olurum gibi düşünceler olduğu için bu tür vakalar tekrar ortaya çıkabilir. Çoğu insan parasını yatırıyor hemen kazanç elde etmek istiyor. Bu tarz yatırımlarda biraz sabır gerekiyor. Mevcut hesaplarımın yanına yeni hesaplar açmayı düşünmüyorum.” dedi.

SALİH BIYIK

Editör: TE Bilisim