İşte o açıklama:

“150 yıldır Milletimizin merhamet eli olarak dünyanın dört bir yanındaki mazlumlara ulaşan Kızılay, 11 yıldır vekâletle kurban kesim kampanyası yürütmektedir. 2007 yılında 10.000 dolayında vekâlet alarak başlatılan süreç, Kızılay’ın görevini layıkıyla yerine getirmesi ve milletimizin buna duyduğu güvenle her geçen yıl katlanarak büyümüş ve bu yıl 154.854 vekâlete ulaşmıştır. Tamamı gerçek dışı iddialarla oluşturan haber, Kızılay’ın toplum nezdindeki itibarını zedelemekten başka hiçbir amaca hizmet etmemektedir. Üst başlıkta yer alan “40 bin hisse parası toplayıp ancak 1.800’ü kesebilmişler” ifadesinden başlamak gerekirse; 2018 yılı vekâletle kurban kesim kampanyasında yurtiçi ve yurtdışı (42 ülke, 62 bölge) olmak üzere toplam 154.854 hisse kurban kesilmiştir. İhtiyaç sahiplerine daha fazla et ve konserve dağıtabilmek amacıyla ülkemizin yurtdışında kesim yaptırmış olduğu onaylı, izinli ve helal kesim sertifikasına sahip mezbahalar ile anlaşma yapılmış ve buralarda kurban kesilmiştir. Bu çerçevede Tarım Bakanlığı’nın izni ve gözetimi ile iki farklı ülke seçilmiş fakat kur krizi nedeni ile yurtdışı kesim sayısında azaltmaya gidilerek planlanan 6.000 büyükbaş yerine 3.218 adet büyükbaş kurban kesilmiş ve ülkemize getirilmiştir. Bunun yanı sıra 4.042 büyükbaş 28.294 hisse kurban da yurtiçinde kesilmiştir. Toplam 50.820 hisse yurtiçi kurban etimiz kavurma konservesi olmak üzere işlenmektedir. Bu etler de kesim nakliye ve işleme süreçlerinin tamamı kayıt altında ve Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ekiplerinin gözetiminde yapılmıştır. Bağışçılara vekâletlerini verdikleri kurbanların kesimleriyle ilgili bildirimde bulunulmadığı iddiası da tamamen gerçek dışıdır.  Vekâlet sahiplerinin kurbanları kesim işleminin hemen akabinde kendilerine sms/email yolu ile bildirilmiştir. Bu süreçte çoğu kendilerinden kaynaklanan sebeplerle (telefonda arıza, kapsama alanı dışında olma, telefon numarasını yanlış bildirme vs gibi nedenlerle) mesaj alamayan bağışçılarımızın Kızılay’a durumu bildirmeleri halinde anında vekâletlerini verdikleri kurbanların nerede kesildiği kendilerine bildirilmektedir.  Kızılay’ın Bulgaristan’da kesim yaptırdığı iddiası ise iftira niteliğindedir. Zira Kızılay Bulgaristan’da sözü edilen kapsamda kurban kesimi yapmamıştır.  Kamuoyunun ve sizlerin de bilmenizi isteriz ki;  Kurban operasyonu kapsamında gerek yurtiçi gerekse yurtdışındaki kesimhaneler özenle takip edilmiş olup, aşağıdaki hususlar tüm kesimhaneler için yerinde tespiti yapılmıştır:
Kesimhanelerin tamamı;

-         Avrupa Birliği ve Türk standartlarına uygun,
-         Tarım Bakanlığı tarafından onaylı, 
-         %100 helal kesime uygun ve Helal Belgeli,
-         Müslüman ve helal sertifikaya sahip kasaplara sahip, 
-         Tarım Bakanlığı tarafından görevlendirilen veterinerler gözetiminde, 
-         Kesim yapılan ülkenin bulundurduğu veterinerler gözetiminde,
-         Türk Kızılay görevlilerinin denetimi altında, 
-         Vekâlet sahiplerinin isimlerinin tamamı okunarak gerçekleştirilmiştir

Daha çok ihtiyaç sahibine daha fazla ulaşabilme adına Türk Kızılayı yurtiçi ve yurtdışında vekâletle kurban kesim işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olup yurtiçi operasyon kapsamındaki (tüm lokasyonlarda İslami normlara uygun şekilde kesimi gerçekleştirilen) karkas etler Türkiye'ye tüm yasal izinler alınmak suretiyle intizamlı bir şekilde getirilmiştir. Ülkemizin kurban kampanyasına denk gelen dönemde kur saldırısına uğradığı kamuoyunun malumudur. Son dönemlerde ülkemizin de doğrudan etkilendiği kur krizi nedeniyle Türkiye’ye getirilecek kurban etleri ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izni ile iki ülke seçilmiş fakat kur krizinden önce planlanan 6.000 büyükbaş (42.000 hisse) yerine 3.218 adet büyükbaş (22.526 hisse) kesilmiştir. Kızılay’ın kurban kesim ihalesini alan firmaya ilişkin süreç ise şöyle gelişmiştir; Vekâletle Kurban Kesim ihalesi açık ve şeffaf bir şekilde tüm tedarikçilerin katılabileceği ortamda Kızılay Genel Merkezi’nde gerçekleşmiş, ihale komisyonu tarafından değerlendirme sonucu firmalarla sözleşme yapılmıştır. Süreç sonrası kur krizinden de az etkilenmek adına revize edilen hisse sayısının tamamı kurbana haiz olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Tedarikçi firmalara kaptırılan para veya gerçekleştirilmeyen işlem söz konusu olmadığı gibi karkas etler Türkiye’de parçalama, sıyırma, şoklama vs gibi işlemlerin tamamı da Kızılay görevlilerinin denetim ve gözetiminde gerçekleştirilmiştir.  

Kızılay vekâletle kurban organizasyonu yüksek teveccüh ve başarılı bir operasyonla gerçekleştirilmiştir. Tüm süreçlerin şeffaf bir halde olmasına, dileyen tüm bağışçılarımızın dilediği tüm bilgilere ulaşabilecek olmalarına rağmen, tarafınıza bildirilen gerçek dışı iddiaları Kızılay yetkililerinden teyit etmeden haberleştirmeniz, bilmenizi isteriz ki en çok ihtiyaç sahiplerine zarar vermektedir. Bu ve buna benzer haberler nedeniyle düşecek her bağış miktarında Taka Gazetesi’nin de sorumluluğu bulunacaktır. Haberde yer alan gerçek dışı iddialara ve iftiralara karşı Kızılay elbette yasal haklarını bağımsız yargı nezdinde arayacaktır. Kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla sunarız.”
 
Editör: TE Bilisim