Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Alaaddin YALÇINKAYA, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensuplarının katılımıyla düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşması, Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Alaaddin Yalçınkaya tarafından gerçekleştirildi. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin’ın programın amacına dair yaptığı genel sunumda, “Öyle gözüküyor ki Ermeni meselesi ile başladı, bugün Yunanların bize yaptıkları saldırılar var ve son birkaç yıldır bu daha da artmaya başladı… Onun için bütün arşiv belgelerimizi, sadece Türkiye'de olanlar değil, dünyanın neresinde bu konularla ilgili bilgi, belge varsa... hepsi toplanmıştır. Dolayısıyla biz bu hakikatin ortaya çıkması için bilimsel yöntemlerle çalışıyoruz. ” sözlerine yer vermesinin ardından konuşmasını yapan Rektör çUVALCI “İşgalci Mağdur Olabilir mi? temasının işlenecek olduğu bu nitelikli sempozyumda, yurt içinden ve yurt dışından gelen birbirinden kıymetli bilim insanları; bundan tam yüz yıl önce küresel emperyalizmin ileri karakolu olarak görev yapan Yunanistan’ın, Batı Anadolu’yu işgal ederek ortaya çıkarmış olduğu insanlık suçlarını, tarih metodolojisinin esasları çerçevesinde ve bilimsel bilgi ışığında değerlendireceklerdir. Bugün burada gerçekleştirilecek bilimsel etkinlikle 100 yıl önce Batı Anadolu’da Yunanlıların, Doğu Karadeniz’de “Pontusçu Rumlar”ın yaklaşık üç buçuk yıl boyunca Müslüman Türk ahaliye yönelik uygulamış oldukları mezalim ve insanlık suçları ele alınacak ve karanlıkta kalmış olan bazı olaylar aydınlığa kavuşturulacaktır. Böylelikle propaganda yöntemiyle oluşturulan maskeler düşürülecek, mağdur edebiyatları sonlandırılacak ve hür dünyanın önüne tarihsel gerçekler serilecektir. Bu gerçekleştirilirken insanlığı yaşatmak için Türk milletinin günümüzde Ortadoğu’da, Kafkasya’da ve Karadeniz Havzası’nda yapmakta olduğu fedakârlıklar bir kez daha dünya kamuoyunun dikkatine sunulmuş olacaktır.” dedi.

Alanında uzman yerli ve yabancı akademisyenlerin sempozyumun ana teması ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdiği programda, "Yunan Mezaliminin Sessiz Tanıkları" adlı belgesel gösterimi yapıldı. Konuşmacılara, Teşekkür Belgesi takdim edilmesinin ardından katılımcılar, "Yunanlıların Anadolu'da İşlediği İnsanlık Suçları" adlı fotoğraf sergisini gezdi.
 

Editör: TE Bilisim