Protokol ilerde;  İldeki oda ve borsa temsilcileri ve Milli Eğitim Bakanlığı görevlilerinin yer aldığı Protokol Yürütme Kurulu tarafından yönetilecek.  81 ilde 81 meslek lisesinin seçildiği protokol kapsamında Trabzon’da ise Ortahisar İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi belirlendi. Protokol Yürütme Kurulu (PYK) ilk toplantıda ise başkan ve üyeler belirlendi.  Buna göre PYK Başkanı olarak TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu seçilirken PYK üyeleri ise, TTB Başkanı Eyyüp Ergan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bünyamin Akyüz, TTSO Meclis Üyesi Aydın Özkurt ve İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Lütfüye Kul oldu.  Dün düzenlenen toplantı ile protokol kapsamında Trabzon’da neler yapılacağı ile ilgili bilgi verildi. İMKM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapılan Proje Tanıtım Toplantısına; Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükür Köse, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, TTB Başkanı Eyüp Ergan, üyeler ve çok sayıda kişi katıldı.
 
Öğrenciler Serbest Piyasaya Hazırlanacak
 
TTSO ve PYK Başkanı Suat Hacısalioğlu çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Hacısalihoğlu, açıklamasında meslek liselerinin önemine değinerek, “Hem eğitim sistemi hem de iş dünyamız için tarihi bir adım oldu. Yıllardır dile getirilen ama bir türlü hayata geçirilemeyen bir proje uygulamaya koyuldu. Protokol kapsamında piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiliyor. Bu kapsamda 81 ilde 81 meslek lisesi protokol kapsamına alındı. Bu okullar o ildeki iş dünyası temsilcileri ve eğitim camiası temsilcilerinin oluşturacağı PYK tarafından yönetilecek. Bu okullarda ki mesleki eğitimin, dinamik, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmasını sağlayacağız. Trabzon’da da İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Protokol kapsamına alındı. Protokol Yürütme Kulu’nu belirledik ve zaman geçirmeden çalışmalara başladık. İlk etapta mesleki eğitim veren okulların öğrenciler ve özellikler veliler için cazip hale getirilmesinin sağlanması gerekiyor. Amacımız öğrencilerin bu okullarda piyasanın gereklerine göre yetiştirilmesi, istihdama katılmaları veya girişimci olmalarıdır. Mesleki eğitim alırken öğrencileri serbest piyasaya da hazırlayacağız. Ayrıca eğitim kalitelisinin yükselmesine fayda sağlama maaşıyla protokol kapsamında öğrenciler TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim görevlilerinden de ders alacaklar” ifadelerini kullandı.
 
Destek Sağlanacak
 
Hacısalihoğlu açıklamasında şunları kaydetti, "Bu okullarımızdan mezun olacak öğrenciler hayata birçok hususta önde başlayacak. Çünkü bu proje iş veya istihdam garantili. Başarılı şekilde mezun olan öğrencilere 50-100 bin TL gibi garanti krediler var. İş yeri açma desteği veya işe girme garantisi var.”
 
Sınavla Öğrenci Alacak
 
TTB Başkanı ve PYK Üyesi Eyüp Ergan ise konuşmasında,  öncelikli sektör olarak turizmi belirlediklerini yiyecek ve içecek bölümüne sınavla öğrenci alacaklarını söyledi. Ergan,  “Turizm Trabzon’un nitelikli elemana ihtiyaç duyan sektörlerinden en önemlisi. Bu nedenle okulumuzda öncelikli alan olarak yiyecek , içecek hizmetlerini seçtik ve bu alanda bölümlere artık sınavla öğrenci alacağız. Amacımız bu okulda verilecek eğitimlerle birlikte öğrencilerimizin Trabzon turizmini ileri taşıyarak nitelikli mezun olmalarını sağlamaktır. Zamanla diğer alanlarla ilgili de çalışmalarımız olacak” diye konuştu.
 
7 Alanda Eğitim Veriliyor

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Adalet, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Grafik ve Fotoğrafçılık, El Sanatları Teknolojisi, Giyim ve Üretim Teknolojisi, Yiyecek - İçecek Hizmetleri, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanlarında eğitim veriliyor. Okulda sadece kız öğrenciler eğitim görüyor. 
Sonay ÇALUK
 

Editör: TE Bilisim