Trabzon’un Maçka ilçesinde çok sayıda mahallede zararlı böcek nedeniyle devlet desteğiyle vatandaşın 3000 dönüm fındık arazisinin sökülmesine karar verilmişti. 

ZİRAAT ODASI YAPACAK, %18 PAY ALACAK DENDİ

Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası söküm işlemini vatandaşın kendisi yapmayacağını, Ziraat Odası önderliğinde yapılacağını belirtmişti. Devlet tarafından vatandaşa ödenecek paradan da %18 Ziraat Odası’nın pay alacağı söylendi.

BAZI VATANDAŞLAR SÖKÜMÜ KENDİSİ YAPTI

Vatandaşa ısrarla sökümü kendilerinin yapmaması gerektiği konusunda uyarı yapılmasına rağmen bazı vatandaşların sökümü kendisi yaparak Ziraat Odası’na para vermediği ifade edildi.

20 BİN DEĞİL 3-4 BİN LİRAYA YAPILABİLİR

Sonradan bu konuda bir zorunluluk olmadığını anlayan muhtarlar, yaptıkları araştırmada Ziraat Odası’nın 20 bin TL’ye yaptırdığı işlemi kendilerinin 3-4 bin TL’ye yaptırabilecek olduğunu görünce adeta şok oldular.

BURADA 3-4 MİLYONLUK VURGUN VAR

Sökümü kendisi yapan vatandaşlardan herhangi bir kesinti yapılmadığını belirten ve Muhtarlar olarak konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten Maçka ilçesi Öğütlü Mahallesi Muhtarı Abdurrahman Samat, “Burada 3-4 milyonluk bir vurgun var. Ziraat Odası başkanı, tarım il müdürü bize kesinlikle siz söküm yapmayacaksınız biz yapacağız. Ziraat Odası %18 sizden kesecek dedi. Vatandaşlar buna uydu biz de vatandaşlardan rica ettik kurallara uyalım dedik ama bugün gördük ki arazisini kendisi söken dörtte bir fiyatına söktürüyor. Burada büyük bir vurgun var. 3-4 milyonluk bir vurgun var. Bu konuda Ak Parti Trabzon milletvekillerini aradık ilgilenmediler. Bu vurguna kulak tıkadılar. Muhalefetten milletvekillerimiz geldi bizi dinledi vurgunu anladı. Bizim paralarımız da Ziraat Odası birilerine rant mı yapılıyor çok merak ediyoruz. İçişleri bakanımıza sesleniyoruz bu konu hakkında soruşturma başlatsın. Vatandaştan alınan parayla yapılan iş birbirini tutmuyor. Birileri burada vatandaşı kandırdı. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’dan rica ediyoruz bu vurgunu yapanları, vatandaşın hakkını yiyenleri sorgulatsın” dedi.

ARAZİLER SÖKÜLÜP FINDIK DALLARI YAKILACAKTI

Samat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize söylenen fındık bahçesi sökülecek arazilerden alınan %18’den arazilerde çalışan iş makinelerine dönüm başı 500 TL’ye anlaşma sağlandığı ve vatandaşlardan dönüm başına 1300 TL kesildiği. Açıkta kalan 800 TL’nin dönüm başı paranın  kimler tarafından pay edileceği veya kimlere rant sağlanacağı, burada sökülen fındık arazilerimizi çok güzel bir şekilde sökülüp fındık dallarının yakılacağı söylenmişti. Maalesef  arazilerimiz güzel bir şekilde yapılmadı.”

Öğütlü mahallesi  Muhtarı  Abdurrahman Samat , Esiroğlu  Mahallesi  Muhtarı  Ömer Çolak , Bahcekaya Mahallesi Muhtarı  Özer Eyüpoğlu, Alacam Mahallesi Muhtarı Lokman Akyüz toplantı yaparak vatandaşı ve kendilerini kandırdıklarını idda ettikleri Tarım İl Müdürlüğü ve Maçka Ziraat Odası’ndan şikayetçi olma kararı aldılar.

Editör: TE Bilisim