KÖRFEZ TURİZMİNDEN EN AVANTAJLI ÇIKAN BÖLGE OLACAĞIZ

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Yaz sezonu ile birlikte şehrimizin sosyal ve ekonomik hayatında olumlu gelişmeler gözlemlemekteyiz. Körfez turizminden hiç şüphe yok ki en avantajlı çıkan bölge olacağız. Bu noktada Suudi Arabistan ile yaşanan olumlu gelişmelerin turizm sezonunun daha uzun bir döneme yayılma sebebi olacağını ve bu sayede pandemi sürecinde yara alan firmalarımızın eski cirolarının üzerine çıkacaklarını umuyoruz. Elbette ki girdi maliyetlerindeki artış, enerji ve yakıta dayalı giderler, vergiler ve pandemi sürecinde tüketilen kaynaklar bugün iş dünyamızı zorlamaktadır. Fakat yine de şehrimizin bu noktadaki avantajını iyi kullanacağını düşünüyor turizmden gelir elde etmenin yanında Trabzon insanının misafirperverliğini de ortaya koymanın gerekliliğine dikkat çekmek istiyorum. Memnuniyet ve süreklilik sağlama adına tüm hemşerilerimize sorumluluk düşmektedir. Ayrıca kayıt dışı çalışmalar rekabet ortamını bozduğu gibi zaten zor günler geçiren müteşebbisi de yıpratmaktadır. Bu duruma karşı denetimler sayesinde yol kat edilmiş olsa da özellikle araç kiralama sektöründe sorun olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

BU YIL 10 KRUVAZİYER GEMİSİ GELMESİ BEKLENİYOR

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Haziran ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, uzun süredir beklenen kruvaziyer turizminin Temmuz ayının son bölümünden itibaren hareketleneceğini belirterek, “Temmuz ayının 22’sinden itibaren kruvaziyer gemileri de gelmeye başlıyor. Bu yıl resmi olarak görünen 10 gemi gelmesi bekleniyor. Bu sayının artırılması konusunda görüşmeler devam ediyor” dedi. Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önemli olan Trabzon, Rusya ve Karadeniz çevresindeki kruvaziyer turizminin kalıcı hale getirilmesidir. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. TTSO olarak kurduğumuz Karadeniz Kruvaziyer Turizmi Platformu, Trabzon, Batum, Soçi, Yalta, Köstence ve Burgaz ile birlikte Karadeniz’de attığımız önemli bir adımdı. Bunları takip etmeye devam ediyoruz.

“MEMNUN GÖNDERDİĞİMİZ MİSAFİRLER REKLAMIMIZI YAPACAK”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, geçtiğimiz ay Suudi Arabistan vatandaşlarının gelmesi konusunda bir gündem yaptıklarını hatırlatarak, “Muhakkak geleceklerini söylemiştik. Alınan kararları şimdi hepimiz yakından takip ediyoruz. Sonuçta bugün Türkiye’nin büyük bölümünde turizmde yoğunluk olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde İstanbul’da otellerde yer bulunamıyor. Şehrimizde de önümüzdeki haftadan itibaren asıl yoğunluk başlayacak. Beklentimiz, turizm sezonunun biraz daha uzun sürmesi, 3 – 4 aya uzamasıdır. Bu bizlerin yaratacağı memnuniyete bağlıdır. Eğer biz misafirleri memnun olarak geri gönderirsek gelecek olanlara da onlar üzerinden reklam yapmış olacağız. Kurumsal olarak bizler üzerimize düşeni yapıp denetimlerimizi devam ettireceğiz. Esas denetimci işverenlerimiz. Yani bu sektörden para kazanan bu sektörde hizmet eden firmalarımız, üyelerimiz ve vatandaşlarımızdır. Otokontrolle turistlerin memnuniyetini yaratacağız ve onlar da zincirleme reaksiyon olarak reklamcımız olacaktır” dedi.

“UÇAK SEFERLERİNİN ARTIRILMASI TALEBİMİZİ İLETTİK”

Hacısalihoğlu, turizm mevsimi dolayısıyla oluşan yoğunluk nedeniyle uçak seferlerinin artırılması konusunda yoğun talep aldıklarını belirterek, “Ulaştırma Bakanımız başta olmak üzere bakanlıklarımıza bu talebi ilettik. Umarız istediğimiz sonucu alabiliriz. Uçak seferlerinin artması şehrimize gelecek turistlerin artması anlamına gelir. Şu anda yurtdışından direk olarak 16 sefer Trabzon’a geliyor. İç hatlardan gelen turistler hariç. Bunların gittikçe artacağını biliyoruz. Sadece charter değil tarifeli seferlerle de gelmelerini arzu ediyoruz. Bu konuda da THY’ye büyük görev düşüyor” ifadesini kullandı.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Başkan Hacısalihoğlu, enflasyonun bu kadar yüksek olmasına bağlı olarak asgari ücretin artırılması konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, “Elbette çalışanlar bizlerin her şeyi. Hak ettikleri değerlerin verilmesi önemli. Bunun yanında işverenler üzerinde olabilecek yüklerin de kamu tarafından dolaylı desteklerle azaltılması en büyük arzumuzdur. Bununla ilgili görüşlerimizi Ankara’da Türkiye Ekonomi Şurasında Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve bakanlarımıza ilettik. Bu konuda bir taraftan çalışana destek verilirken bir taraftan da işverenlerimizin bir miktar destek almaları en büyük arzumuzdur” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE SIRALAMAYA GİREN FİRMALARI KUTLUYORUM”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ihracat ve üretimde Türkiye sıralamasına giren TTSO üyesi firmaları tebrik ederek, “Türkiye’de ihracat sıralamasında üyemiz 8 firma ilk 1000’e girdi. Ferrero 34’üncü sırada, Arslantürk 321’inci sırada, sonra gelen iki firmamız isimlerinin açıklanmasını istemiyor. 571’inci sırada Ekin Gıda, 636’ncı sarada Hekimoğlu, 869’uncu sırada Cirav Gıda, 991’inci sırada Lider Gıda yer alıyor. İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan ilk 500 firma arasına giren Arslantürk Tarım Ürünleri firmamız var. Başta şirket sahipleri olmak üzere tüm çalışanlarını kutluyorum” dedi.

‘TAŞIMALAR USULSÜZ’

Nace Kodu ve komite değişikliği hakkında söz alan 16.meslek komitesi meclis üyesi Ahmet Çebi açıklamaları ile meclise damga vurdu.  Taşımaların usulsüz olduğunu belgeleri ile meclis toplantısında ortaya koyan Ahmet Çebi ise, “31.05.2022 tarihinde yönetim kuruluna meslek komitesi üyelerimizin de imzası ile vermiş olduğumuz nace kodu değişikliği hakkındaki yazılı dilekçemize bunca zamana kadar cevap alamadık. ayrıca aynı konu ile ilgili, bir başka komite meclis üyesi arkadaşımız da nace kodu ve komite değişikliği, faal ve askı durumunda olan firmalar için nasıl yapılabileceğini yazılı olarak sormasına rağmen bu güne kadar bir cevap alamamıştır. Dolayısı ile bir meclis üyesi olarak bu denli önemi yüksek bir konuda sorulan sorulara cevap alamamak oldukça üzücü ve düşündürücüdür. Konuyu yorumsuz olarak siz değerli meclis üyesi arkadaşlarımızla paylaşmak istedim. Bu nokta da cevap alamadığımız bu konuları sayın genel sekreterimize sizlerin huzurunda sormak istiyorum. Sayın genel sekreterim meclisin huzurunda bizlere nace kodu değişikliği ve askıda olan bir firmanın nace kodunu nasıl değiştirebileceği konusunda bilgi verir misiniz, lütfen. Sayın genel sekterim vermiş olduğunuz bilgiler için size teşekkür ederim. 2022 yılı nisan ayında yönetim kurulu kararı ile yapılan nace kodu değişiklikleri ve buna bağlı olarak üyelerin komite değişikliği hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. 2022 yılı nisan ayında 100’e yakın üyenin belirli guruplarda nace kodu ve buna bağlı olarak meslek komitesi usulüne uygun olmadan yönetim kurulu kararı ile değiştirilmiştir. Ancak başka üyelerimiz tarafından nace değişikliği kriter ve kurallarına göre yapılmış olan başvurular yönetim kurulu tarafından halen nace kodu ve komite değişikliği yapılmayan örneklerde mevcuttur. bu durum bir çelişki değil midir? Nace kodları üyelerin ticaret sicil gazetesinde yazan meslek tanımlamalarına göre belirlenir ve vergi dairesine başvurda bulunulur, vergi dairesi ilgili nace kodunu belirleyip vergi levhasına yazar. Sonra ilgili belgelerle ticaret odasına başvuru yapılır ve kod değişikliği talebi istenir. Ticaret ve Sanayi Odaları da nace kodlarına göre TOBB tarafından belirlenen meslek komitelerine o üyeleri dağıtılır. TTSO’da yönetim kurulu kararı ile yapılan, kanun, yönetmelik usul ve esaslarına uygun olmayan nace kodu değişikliği için bir kaç örnek vermek istiyorum. Şahıs firmaların da üyenin değişiklik yapmış olduğu nace koduna uygun faaliyetini ticaret sicil gazetesinde belirtmek zorundadır. Vergi dairesi tarafından nace kodu vergi levhasında değişmeyen üyelerin nace kodu ve buna bağlı olarak komiteleri değiştirilemez. Askıda bulunan üyeler, borcunu ödemeden hiç bir işlem yaptıramaz” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim