Nakliye geçiş belgesi temininde yaşanan sıkıntılara, Azerbaycan’a geçişte Türk nakliyecilerinden alınan fazla ücretlere ve nakliyecilerimizi canından bezdiren Gürcistan’daki yasadışı yapıya ilişkin açıklamalarda bulunan Kaya, “Ulaştırma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve AKP hükümeti yetkililerine çağrıda bulunuyorum. Nakliyecilerimiz ülkemize döviz sağlama anlamında lider konumdalar. Nakliye sektörünün ve nakliyecilerimizin daha fazla zarara uğramaması adına bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Ekmek mücadelesi veren, yurda döviz kazandırma mücadelesi veren nakliyecilerimize sahip çıkmalıyız ve onların bu sahipsizliğe artık bir son vermeliyiz” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Meclis’te gerçekleştirdiği basın toplantısında Türk nakliyecilerinin özellikle Gürcistan ve Azerbaycan’da büyük sıkıntılar yaşadığına ve Türk nakliye sektörünün bu sıkıntılar yüzünden zarar gördüğüne dikkat çekti. Kaya, yaşanan sıkıntıları şöyle özetledi:

TÜRK NAKLİYECİLERİ GÜNLERDİR BEKLİYORLAR

“Gürcistan üzerinden; Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Türkmenistan gibi ülkelere ihraç mallarını taşıyan nakliyecilerimiz, geçiş belgesi temin etmekte sıkıntı yaşamaktadırlar. 15 gündür Türk tırları gümrük kapısında bekliyor ve Dozvola belgesi olarak da bilinen geçiş belgesini temin edemiyorlar. Sınır kapısında bekleyen yüzlerce nakliyecimiz adına çağrıda bulunuyorum. Nakliyecilerimize Dozvola belgelerinin verilerek sınır kapılarında bekletilmemelerini rica ediyorum. Her ay bu sıkıntıyı yaşıyorlar. Hopa’da 200-300 TIR bu sebeplerden sınır kapısında bekliyor.”

TAM TESPİT UYGULAMASI ADI ALTINDA RÜŞVET İSTENİYOR

“Gürcistan’da yasa dışı bir yapı oluşturulmuş. Bu yapı Türkiye’den yola çıkan nakliyecilerimizi önceden tespit ediyor, özellikle Gürcistan üzerinden transit şekilde yük taşıyacak olan nakliye firmalarımızı tespit ediyor. Çete üyeleri nakliyecilerimizle irtibata geçiyor ve diyorlar ki; “aracınız Gürcistan’da tam tespit uygulamasına uğramaması için (tam tespit uygulaması: TIR’ın kontrol amaçlı durdurulup içindeki malların indirilerek sözde ayrıntılı aramaya tabi tutulması) bin 500 ile 2 bin dolar arasında para ödeyeceksiniz. Tırcılarımız maalesef bu uygulamaya maruz kalmamak adına bu paraları ödemek zorunda kalıyorlar.”

BU SAHİPSİZLİĞE ARTIK SON VERİLSİN

“Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak Azerbaycan Tırlarından ücret almıyoruz. Onlar bizim ülkemizde yük getirseler de transit geçseler de almıyoruz. Bu durum da Türk nakliyeci firmalarının tercih edilmemesine sebep oluyor çünkü Türk nakliye firmaları pahalıya yük taşımak zorunda kalıyor. Türkiye ile Azerbaycan arasında uluslararası yük taşımacılığı anlaşması var. Bu anlaşmaya göre alınacak ücretler devletlerin inisiyatifindedir, taraflar isterse bu paraları almayabilir. Biz almıyoruz ama Azerbaycan almayı tercih ediyor. Türk nakliye firmaları bu anlamda mağduriyet yaşıyorlar. Buradan Ulaştırma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve AKP hükümeti yetkilileri; nakliyecilerimiz ülkemize döviz sağlama anlamında lider konumdalar. Nakliye sektörünün ve nakliyecilerimizin daha fazla zarara uğramaması adına bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Ekmek mücadelesi vereni yurda döviz kazandırma mücadelesi veren nakliyecilerimize sahip çıkmalıyız ve artık onları sahipsiz bırakmamalıyız.”

Editör: TE Bilisim