Avrasya Üniversitesinin, Yomra’nın Sancak Mahallesi’ndeki dolgu alanında işgalci durumunda bulunduğunu kaydeden  Mustafa Bıyık, “Biz üniversite ile yaşamaktan mutluyuz. Öğrencilerimize de her fırsatta sahip çıkıyoruz. Üniversite de yaşamını sürdürsün, Yomralı da hakkı olan alanı kullansın istiyoruz ama buna yanaşmıyorlar” diye konuştu.

Hukuki Risk Alarak Öneride Bulundum

Geride kalan Cumartesi günü o alanın Yomra halkının malı olduğunu kamuoyuna açıklamalarının ardından, gerçeklikten uzak beyanlarla aleyhinde açıklamalar yapıldığını ifade eden Bıyık, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Şimdi süreci en baştan hatırlamamız gerekiyor. Zamanında Yomra’da bulunan bir park, Avrasya Üniversitesine satılmış. Sonrasında o park alanının önündeki 46 dönümlük dolgu alanı da Yomra Belediye Meclisi kararı ile üniversiteye, bedelsiz ve süresiz olarak verilmiş. Bugünkü mevzu, bu dolgu alanıdır. Yomralılar mahkemeye gitmiş. Mahkeme yapılanı hukuksuz bularak dolgu alanını geri almış. ‘Bu alanı halk kulanmalıdır, belediye kimseye veremez’ demiş. Yomra Belediye Meclisinde alınan kararla, aynı alan bir kez daha üniversiteye verilmiş. Mahkeme bunu da iptal etmiş. Bu kez mahkemenin iptal kararının bozulması için üst mahkemeye gitmişler. Üst mahkemede yerel mahkemenin kararını onayarak, bu alanın halkın ortak kullanım alanı olduğunu teyit etmiş. 31 Mart’ta göreve seçilmemin ardından, halktan saklanan mahkeme kararlarını önümde buldum. Bu doğrultuda Yomra Belediye Meclisi olarak oy birliği ile tahsis kararını iptal ederek mahkeme kararlarının gereğini yaptık.

Böylece arazinin Yomra Belediyesinin uhdesinde, Yomra halkının ortak kullanım alanı olduğu her açıdan kesinleşti. Ancak Üniversite Mütevellisi hukuk kurallarına uymaya hiçbir şekilde yanaşmadı. Yomra Belediye Başkanı olarak hukuki risk aldım. Üniversite Mütevellisine, 40 dönümlük dolgu alanının 10 dönümünü, üniversiteye bahçe alanı olarak bırakmayı önerdim. ‘10 dönümün etrafını çevirin, vatandaş üniversitenin bahçesine giremesin. Geri kalan alanı biz halkın kıllanacağı park, gezinti alanı, piknik yeri, orman yapalım, bu alanı tabi ki öğrencilerimizde kullansın. Yani alanın tümü yine öğrencilerimizin hizmetinde olsun’ dedim. Üniversite Mütevellisi tüm bu iyi niyetli talep ve yaklaşımımıza hiçbir şekilde karşılık vermedi. ‘Hep alırız, hiç vermeyiz’ mantığı ile hareket etmeyi tercih etti. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Ülkemiz, bir hukuk devletidir. Ülkemizde yaşayan, ticaret yapan, vakıf yöneten herkes hukuk kurallarına uymak zorundadır.”
 
Editör: TE Bilisim