Atama bekleyen öğretmen adayları, Eğitim Bir-Sen işbirliği ile MEB’in 2020 KPSS sonuçlarına göre yapacağı 20.000 atamanın yetersiz olduğuna ve 2020 KPSS puanı ile ikinci bir ek atama talep ettiklerine dair bir basın açıklaması yaptı. 

MEB’in 2020 KPSS sonuçlarına göre atayacağı 20.000 öğretmenin yetersiz olacağını belirten öğretmen adayları MEB’ten 2020 KPSS puanı ile ikinci bir 40.000 ek atama talep etti. Atama talebiyle bir araya gelen öğretmen adayları ataması yapılmayan 500 bin öğretmen adına basına seslendi.

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

ÖĞRETMENE SUSMA EĞİTİME KIYMA

“Saygıdeğer Sendika Temsilcileri, Kıymetli Halkımız ve Değerli Basın Mensupları; ataması yapılmayan 500 bin öğretmen adına sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyoruz. Sizlere sadece buradan değil, Neşe Alten’in yurdun her karış toprağı kutsal diyerek öğretmenliğe başladığı ve şehit edildiği topraklardan, Diyarbakır’dan sesleniyoruz. Necmettin Yılmaz’ın çocukların alın yazısı öğretmenleridir diye düşünüp göreve başladığı topraklardan, Şanlıurfa’dan sesleniyoruz. Aybüke Yalçın’ın seslendirdiği türkü ile öğrencilerini kendine hayran bıraktığı topraklardan, Batman’dan sesleniyoruz: Bizim evimiz bu vatan, çocuklar geleceğimiz. Son nefesimizde bile öğretmen öleceğiz. Biz öğretmeniz, cehalete vurulan pranganın 29 halkalı zinciriyiz. Biz öğretmen adayı değil, atanamayan öğretmen değil, sadece öğretmeniz.”

SON 23 YILIN EN DÜŞÜK ATAMA SAYISI

2017 yılında yapılan 25 bin atamadan sonra, sayının yetersizliği nedeniyle KPSS puanlarının geçerlilik süresinin iki yıla çıkarıldığını ifade eden öğretmen adayları, 2020 yılında yapılan atama sayısının son 23 yılın en düşük atama sayısı olduğunu belirtti.

“Bu değişiklik karma alıma sebep olmuş ve ortaya çıkan karma alım uygulaması, her geçen yıl öngörülemeyen mağduriyetler doğurmuştur. Bu yüzden, 2020 KPSS puanlarının geçerliliği sona erdikten sonra, karma alımın uygulamadan kaldırılacağı açıklanmıştır. Bu durumda karma alım yapılan yıllarda sınava giren öğretmenler; 2017 puanlarıyla üç atamaya dâhil olarak 65 bin alım için, 2018 puanlarıyla dört atamaya dahil olarak 80 bin alım için, 2019 puanlarıyla üç atamaya dahil olarak 60 bin alım için tercih yapma hakkına sahip oldu. 2020 KPSS’de yüksek puan alarak branşlarımızda iyi derece alan bizler ise, 2017’de yapılan atamadan daha düşük bir sayı olan 20 bin atama açıklamasıyla mağdur olduk.”

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

20 bin atamanın, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un her seferinde söylediği 40 bin üzeri atama için çalışıldığı sözleriyle ters düştüğünü ifade eden öğretmen adayları gelen 20 bin atama üzerine hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti.

“Biz atama bekleyen öğretmenleri, maalesef hayal kırıklığına uğratmıştır. Üstelik yapılacak olan 20 bin atama, bu sene emekli olan ve haziranda emekli olacak öğretmenlerin oluşturduğu kadro boşluğunu doldurmayacak, verilen atamanın öğretmen açığını kapatma noktasında da hiçbir etkisi olmayacaktır. Tüm bunlardan hareketle, 500 bin öğretmenin aklında tek bir soru var: Öğretmenler, onlara en çok ihtiyaç duyulan zamanda atanmayacaksa ne zaman atanacak?”

OKUDUK OKUDUK OKUTAMADIK 

432.753 öğretmenin girdiği 2020 KPSS sonuçlarına göre, atama sayısının 20 binde kalması halinde sınava giren öğretmenlerin sadece %4,61’inin atanacağını belirtilen öğretmen adayları her yüz öğretmenden sadece dördünün öğrencilerine kavuşacağını ifade etti.

“Her sene değişen sıralama kriteri ve kontenjan anlayışı yüzünden geçmiş yıllara göre atanabilecek sıralamaya sahip öğretmenler, bu sene atama sayısının yetersiz olması sebebiyle kontenjan dışı kalmıştır. Bu durum bazı branşlarda yüzde 30, bazı branşlarda yarı yarıya azalma yaratırken, bazı branşlarda Türkiye birincilerinin dahi ataması yapılamamıştır. Ülke genelinde 107.909 öğretmen açığı vardır ve ayrıca okullarda 80.583 kişi ücretli öğretmen olarak çalışmaktadır. Ücretli öğretmenlerin sadece 37 bini Eğitim Fakültesi mezunuyken, 35 bini lisans, 8 bini ön lisans mezunudur. Ücretli öğretmenlik başlı başına vahim bir durumdur. Biz öğretmenler öğrencilerimizi istiyoruz, öğrenciler ve veliler de öğretmenlerini istiyorlar. Öğretmenler işsiz, öğrenciler öğretmensiz kaldıkça Türkiye geleceksiz kalacaktır. Bu yüzden, 2020 KPSS için verilmiş 20 bin atamaya ilaveten 40 bin atama daha verilmesi şarttır. Çünkü öğretmenin yeri okuldur.”

HAZIRIZ

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün “Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır.” sözü ışığında al sancağın dalgalandığı her karış toprakta kutsal görevlerini ifa etmeye canı gönülden hazır olduklarını ifade eden öğretmen adayları, ek atama bekledikleri belirtti.

“Biz, ek atama bekleyen öğretmenler; bir an önce vazife başına geçip bu ülkenin evlatlarını, milli ve manevi değerler ışığında, ilim ve irfan ile donatmak niyetindeyiz. Bizleri ilkbaharına eriştirecek, içimizi ısıtıp aydınlatacak, güneş yüzlü öğrencilerimize kavuşmayı hasretle bekliyoruz. Biz, yetişen yeni kuşak öğretmenler, istikbaliz. Şuurumuzdaki pırıltılarla beraber sahiplenecek bir vatan, bir millet, dalgalanacak bir bayrak bizi bekliyor.”

SALİH BIYIK

Editör: TE Bilisim