Ömer Yıldız: DÜNYANIN EN GÜZEL MESLEĞİ

Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ömer Yıldız 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.  Yıldız “Öğretmenlik; emek, sabır, özveri ve hoşgörü isteyen, bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülemeyecek kadar değerli, saygın ve gücünü sevgiden alan dünyanın en güzel mesleklerindendir. Bu onurlu mesleğin malzemesi insandır. Cumhuriyetimizin erdemini öğreten, milletçe çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmayı hedefleyen ve bu hedefe ulaşmak için kararlılıkla yürüyen öğretmenlerimiz, yetiştirdikleri öğrencilerini vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin ve insanlık meziyetinin kıymetli birer timsali olmalarını sağlamak için çok önemli bir görev yürütmektedirler. İlim ve irfanı, bilgi ve teknolojiyi genç beyinlere işleyip, onları geleceğe hazırlama konusunda her türlü fedakârlığa katlanan öğretmenler, toplumun tüm bireylerine yol gösteren birer rehberdir. Ayrıca her çeşit mesleğin bireylere kazandırılması da öğretmenlerin çalışması sonucudur. Sevgili Öğretmenlerimiz; ülkemizin her köşesinde çocuklarımızı, gençlerimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlama idealinden hiçbir zaman taviz vermediğinizden ve yetiştirdiğiniz her öğrenciye bu bilinçle yaklaştığınızdan hiç şüphem yok. Tutuşturduğunuz eğitim meşalesi ile dün ve bugün olduğu gibi, yarın da geleceğin mimarı olmaya devam edeceksiniz. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimizi rahmet ve saygı ile anıyor, emekli ve görevinin başında bulunan değerli öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyor, sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum” dedi.

Ahmet Metin Genç: “HER ALANDA YAŞAMIMIZA DOKUNUYOR”

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Mesajında öğretmenlerin insanların yetiştirilmesinde ve eğitiminde çok büyük paylarının olduğunu belirten Başkan Genç, “Öğretmenler, insanlık tarihi boyunca farklı ad ve unvanlar altında olsa da insanların yetişmesinde her zaman en büyük pay sahibi olmuştur. Ailelerimiz, anne ve babımız, diğer meslek erbapları da dahilolmak üzere hiçbir kimse, öğretmenlerimiz kadar bizlerin yaşamına dokunup, yön vermemiştir. Öğretmenler dünyanın her coğrafyasında her şart ve koşulda görev ve sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmek için çok büyük zorlukları aşarak mesleklerini icra ederler. Öğretmenlerimiz, daha anaokulundan itibaren hayatlarımıza temas ederek, dokunarak; yetişkin bireyler olmamız için olağanüstü bir çaba sarf ederler. İnsan olmanın bütün gereklerini bize öğretirler. Bundan dolayıdır ki, öğretmenlik mesleği tarihin bütün dönemlerinde ve bugün dahi her zaman en itibarlı, en saygın ve değerli meslek dallarından biri olmuştur. Toplumların öğretmenlere atfettiği bu değer onların aynı zamanda ifa ettikleri görev ve sorumluluklar hakkında bize yeterli bilgi verir niteliktedir. Sadece uzmanlık alanlarıyla değil, hayatın bütün konularıyla ilgili bizlere rehberlik eden, yeri geldiğinde en zor zamanlarımızda bir sırdaş, ağabey ya da anne ve baba rollerine bürünerek bizlerden desteklerini, yardımlarını, sefkat merhamet ve sevgilerini hiçbir zaman esirgemeyen öğretmenlerimize karşı, yalnız 24 Kasım’da değil, her zaman sorumluluk, saygı ve sevgi bilinciyle hareket etmeliyiz.” cümlelerine yer verdi.

Öğretmenlerin insanlara hayatın her alanında ihtiyaç duyacakları bilgi, beceri, ilim ve fenni öğrettiğini kaydeden Genç, “Öğretmenler, dünyanın her ülkesinde ve bölgesinde görev ve meslek aşkıyla fedakârca çalışarak bizlere ahlakı, vicdanı, erdemi, sevgiyi, doğaya ve çevreye saygıyı ve adını burada sayamayacağımız kadar pek çok niteliği öğretirler. Ve bunların yanı sıra hayatımız boyunca ihtiyaç duyacağımız bilgi, beceri, ilim ve fenni bize öğreterek yetişkin bireyler olarak hayata atılmamızda öncü oluyorlar. İnsanların yaşamına daha çocukluktan itibaren dokunup gençlik ve yetişkinlik hatta olgunluk döneminde bile yaşamın her alanıyla ilgili rehberlik ve tecrübelerini eksik etmeyen öğretmenlerimizin haklarını hiçbir suretle ödeyemeyiz. Bu vesilelerle bütün öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü tebrik ediyorum, görevlerinde başarılar ve kolaylıklar diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

Muhammet Balta: ‘BİZİM İÇİN ÖZELSİNİZ’

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, ' 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün istikbalimizin mimarı, fedakarlığın ve sevginin timsali tüm öğretmenlerimize sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini diliyor ve yürekten kutluyorum” dedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Balta, mesajında, öğretmenlerin insanı en ideal şekilde eğiterek, geleceği inşa etmek gibi son derece kutsal bir görevi yerine getirdiklerine vurgu yaparak  "Milletimizin her bir ferdinin, kendisi ve çocukları için öğretmenlerimize şükran borcu vardır. İlk emri 'oku' olan bir medeniyetin mensupları olarak bizim için, öğrenmenin ve dolayısıyla öğretmenlerin ayrı bir yeri, ayrı bir önemi bulunmaktadır. Bizler 'beşikten mezara kadar ilim tahsil etmeyi' emreden, kalemin kılıçtan üstün olduğu bir medeniyetin mensupları olarak, tarih boyunca olduğu gibi bugün de öğretmenlerimize büyük değer veriyoruz." ifadesini kullandı.

Balta, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında, 2053 ve 2071 vizyonlarını hayata geçirmesinde öğretmenlerin emeklerinin çok önemli payı olacağına işaret ederek, şöyle devam etti:  "Donanımlı nesillerin ilk mimarı, ilk şekli vereni değerli öğretmenlerimiz saygı ve sevginin en büyüğünü hak etmektedirler. Öğretmenlerimiz, hepimizin gönlünde müstesna bir yer tutmaktadır. Milletçe öğretmenlerimize şükran ve minnet borçluyuz. Bu anlayışla son 19 yıldır bir taraftan eğitimde yılların ihmallerini telafi etmeye, eğitimi yaygınlaştırmaya, kalitesini artırmaya çaba harcarken, öğretmenlerimizin çalışma şartlarını iyileştirmeye de gayret ettik. Öğretmenlik mesleğinin itibarını yükseltme, öğretmenlerimizi maddi ve manevi olarak toplumumuzda hak ettikleri saygın konuma taşıma noktasında da büyük gayret sarf ediyoruz. Ülkemizin en ücra yerlerinde türlü zorluklara rağmen fedakarca görev yapan öğretmenleri desteklemeye, onların çalışma şartlarını daha da iyileştirmeye devam edeceğiz.  Tüm eğitim camiamızın 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü tebrik ediyorum."

Ahmet Kaya: “138 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR, ATAMA YOK”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayarak, “Öğretmenlerimizin insan onuruna yakışır bir ücretle çalıştıkları, hiçbir öğretmenimizin atanma sorunu yaşamadığı, öğretmensiz okulun, okulsuz mahallenin ve köyünolmadığı bir Türkiye’yi inşa edeceğiz. Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk ve şehit öğretmenlerimiz başta olmak üzere bugün aramızda olmayan tüm öğretmenlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Atatürk ilkelerine bağlı, çağdaş ve aydın bir nesil yetiştiren tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü kutluyorum.” dedi. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajında şunları söyledi: “BaşöğretmenimizMustafa Kemal Atatürk, “Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır” diyerek öğretmenliğinönemine dikkat çekmiştir. Öğretmenler aydınlık geleceğin mimarıdır. Türkiye’nin kalkınması, çağdaş uygarlık seviyesinin bile üstüne çıkma hedefine ulaşması ancak öğretmenlerin yetiştireceği fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ile mümkün olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2020 Sayıştay denetim raporunda, 138 bin 393 öğretmen açığı olduğu belirtildi. Sayıştay geçtiğimiz yıllarda da denetim raporlarında öğretmen açığına dikkat çekerek Milli Eğitim Bakanlığına atama yapılması uyarısında bulunmuştu. Maalesef, AKP hükümeti bu önerileri dikkate almayarak, öğretmen ihtiyacının çok altında atama yaptı ve çocuklarımızı eğitimsizliğe, öğretmenlerimizi de işsizliğe mahkum etti.”

“Bugün 500 binin üzerinde atama bekleyen öğretmenimiz var. 2020 yılında KPSS’ye giren öğretmen adayı sayısı 440 bin. Buna rağmen AKP hükümeti 2021 yılında sadece 20 bin öğretmen ataması gerçekleştirdi. Son 17 yılın en düşük öğretmen ataması yapıldı. Bakanlığın açıklanmalarına göre her yıl ortalama 40 bin kişi mezun oluyor, 15 bin kişi emekli oluyor. Sadece mezun olanlar üzerinden hesap yapsak AKP’nin yaptığı atamalar yeni mezunları dahi karşılamıyor. Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.’ Bu yüzden öğretmen açığının bir an önce karşılanması, öğretmenlik mesleği için can atan gençlerimizin bir an önce atamalarının yapılması gerekir.  Ülkemizin tarihi boyunca eğitimcilere en yüksek değeri veren ve onların her zaman yanında olan Cumhuriyet Halk Partisi, öğretmenlerimizin yaşadığı tüm sıkıntıları çözmeye taliptir. İktidarımızda, Öğretmenler Meslek Kanunu’nu çıkaracağız. Bütün öğretmenler kadrolu olacak. Sözleşmeli öğretmen garabetine son vereceğiz. Öğretmenlerimizin ek iş yapmadan geçinebileceği, kendilerini geliştirebilecekleri, insan onuruna yakışır bir ücret almalarını sağlayacağız.Hiçbir öğretmenimiz yoksulluk sınırının altında maaş almayacak. Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk ve şehit öğretmenlerimiz başta olmak üzere bugün aramızda olmayan tüm öğretmenlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Atatürk ilkelerine bağlı, çağdaş ve aydın bir nesil yetiştiren tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyorum.”

Halil İbrahim Zeybek: “ÖĞRETMENLİK KUTSALDIR”

Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek,24 Kasım Öğretmenler Günü”nedeniyle bir mesaj yayımladı. Şu duygu ve düşüncelere yer verdi: “24 Kasım 1928’de Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği unvanı verildi. 1981 yılından bu yana bizler de her yıl 24 Kasım’ı ‘Öğretmenler Günü’ olarak kutlamaktayız. Öğretmenlik; vatanperver, bilinçli, birikimli, maddi ve manevi değerlere öncelik veren kuşakların yetiştirilmesini amaçlayan en kutsal mesleklerden birisidir. Bilindiği gibi Hz. Ali ‘Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum’ derken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk de ‘En büyük savaş, cehaletle yapılan savaştır’ diyerek, öğretmenlik mesleğinin kutsallığına dikkat çekmişlerdir.  Öğretmenler vatanına, milletine ve insanlığa faydalı bireyler yetiştirmek için en yüksek gayreti gösteren ve öğrencilerinin masum zihinlerini iyiden, doğrudan ve güzelden yana olan duygularla ilmek ilmek işleyenlerdir. Gümüşhane Üniversitesi olarak bizler de bir milletin geleceğini tayin eden şüphesiz o milletin eğitimcileridir, ilkesiyle hareket ederek vatanına ve milletine bağlı, donanımlı bireyler yetiştirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.  Bu vesileyle, başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ülkemizin 2023, 2071 vizyonunda mihenk taşı olan tüm öğretmenlerimizle birlikte, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi yetiştiren Üniversitemiz akademik camiasının, yurt içinde ve yurt dışında görev yapan öğretmenlerimizin bu özel gününü el kalbi duygularımla kutluyorum. Başta hemşerimiz Necmettin Yılmaz olmak üzere terör saldırılarında ve görevleri sırasında kaybettiğimiz şehitlerimize ve ebediyete irtihal etmiş tüm öğretmenlerimizi de tek tek saygı, minnet, rahmet ve şükranla anıyorum. 24 Kasım Öğretmeler Gününüz kutlu olsun.”

Orhan Uzun: “FEDEKARLIK VE ÖZVERİ KAYNAĞI”

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ dolayısıyla yayımladığı mesajında, tüm öğretmenlerin ve öğretmen adayı öğrencilerin öğretmenler gününü kutladı. Rektör Uzun, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Geleceğimizin mimarları olan çocuklarımızı yarınlara en iyi şekilde ve fedakârca hazırlayan öğretmenlerimiz, gönüllerinde taşıdıkları yüce heyecanla sadece var oldukları toplumu değil dünyayı da değiştirme gücü taşıyan bilge kişilerdir. Bu bilinçle bizler de Üniversitemizde geleceğin öğretmenlerini yetiştirmekte ve donanımlı bireyler olarak mezun etmek için büyük gayret göstermekteyiz. Onlardan göreve başladıkları ilk günden itibaren yorulmadan, sevgi ve ilgiyle gelecek kuşaklarımızı bilgiye kavuşturmalarını ve mesleklerine sımsıkı sarılmalarını istemekteyiz. Çünkü biliyoruz ki öğretmenlerimizin cömertçe sundukları değerler ömrümüz boyunca bizlere zenginlik katmaktadır. Bu düşüncelerle; Başöğretmenimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere görevi başında şehit olmuş eğitimcilerimizi ve ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerimizi saygı ve hürmetle anıyorum. Anadolu’nun ve dünyanın dört bir yanında büyük bir fedakârlık ve özveri ile çalışan tüm öğretmenlerimizin ve öğretmen adaylarımızın da ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor, kendilerine sağlık ve başarı diliyorum.”

Editör: TE Bilisim