Türkiye’de sahte içki tüketiminden ölenlerin sayısı hızla artıyor. Ülke genelinde 30’u aşkın kişi zehirlenerek hayatını kaybederken Trabzon’da da M.B. isimli şahıs sahte içki kurbanı oldu. 2 kişinin de komada yaşam savaşı verdiği bilgisine ulaşıldı.  Alkol fiyatlarındaki artışın sahte alkol üretiminin artmasına neden olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, sahte içkilerde etil alkol yerine yağ sökücü, antifriz, cam temizleyici gibi kimyasal temizlik ürünlerinde bulunan metil alkolün kullanıldığını belirttiler. 

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, “Sahte içki zehirlenmesinde en önemli faktör, alkolün yapıldığı yerin temizliği ve uygunluğundan çok kullanılan alkoldür. Alkollü içecekler etil alkol ile hazırlanır. Ancak sahte içkilerde metil alkol kullanılır. Metil alkol odun talaşının distile edilmesi ile elde edilen ve normalde parfümlerde, yağ sökücü, antifriz, cam temizleyici gibi kimyasal temizlik ürünlerinin içinde bulunan bir alkol çeşididir. Metil alkol, çok ucuz olduğu için merdiven altı üretim yapılan yerlerin en sık tercih ettiği bileşendir. Metil alkolün tadı da etil alkolden farklı olmadığı için, sahte alkolü tüketenler belirtiler başlayana kadar içkinin sahte olduğunu fark edemiyor. Metil alkol, normal alkol gibi önce karaciğere gidiyor ve zehirlenmeden sorumlu iki toksik maddeye dönüşüyor. Bu maddeler de tüm vücuda dağılıyor. Normal içki içildikten 12 saat sonra vücutta normal alkolden kaynaklanan etkiler gerilerken, metil alkol içeren içkiler tüketildiğinde zehirlenme belirtileri tüketimden 10-24 saat sonra başlıyor.

ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIR

İlerleyen dönemlerde tablo körlük, nöbet, koma ve ölümle sonuçlanabiliyor. Hastalar alkolü içtikten sonra farklı şikâyetler hissediyorsa, özellikle 12 saat geçtiği halde şikâyetler mevcutsa gecikmeden doktora başvurmaları çok önemli. Çünkü erken müdahale ile hastaları kurtarabiliyoruz.

Dahiliye uzmanı Dr. Aytaç Karadağ: Metil alkol ölüme, komaya, körlüğe, böbrek ve karaciğer hasarına kadar gidebilecek bir tabloya neden olabilir. Atılımı geç olduğu için bu belirtiler 3-4 gün sonra bile başlayabilir. Erken dönemde ise bulantı, kusma, sersemlik, denge kusuru, bilinç değişikliği, halsizlik, başağrısı, karın ağrısı, çift ve bulanık görme gibi belirtiler yapabilir.”

ATAKAN TOK
 
Editör: TE Bilisim