Kaya, “Yargıtay’ın iş yükünü hafifletmek ve adaletin daha hızIı yürümesini sağlamak amacıyla, 2014’te istinaf mahkemeleri, yeni adıyla bölge adliye mahkemeleri kurulmuştur. Bu mahkemelerden biri de Trabzon’a verilmiştir. Trabzon Bölge Adliye Mahkemesinde 7 duruşma salonu bulunuyor. Mahkeme aynı zamanda Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden gelen dosyalara da bakabilecek ve birçok kurumu kapatılarak sahipsiz bırakılan Trabzon'umuza önemli bir katkı sağlamış olacak. Bu nedenle, Trabzon Adliyesi’nin eski binası büyük bir onarımdan geçmiş, kapısına ‘’Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi’’ tabelası asılmıştır. Başsavcısı, kâtibi, yazı işleri görevlileri, hizmetlileri, hatta şoförü atanmıştır.

Bütün bunlar yapılmıştır ama, ne yazık ki yargıç atanmamıştır. Hiçbir iş yapılmadığı halde, 2 yılı aşkın bir süredir buraya atanan görevlilere maaş ödenmektedir. Bina ve diğer giderler kamu tarafından karşılanmaktadır. İnanıyorum ki oradaki personel de bu durumdan hiç hoşnut değildir. Yargıçlar olmadığı için dosya kabul edilememektedir. Trabzon ve bölge illerinden dava dosyaları Samsun Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmektedir.  Ve tabii ki adaletin tecelli etmesinde ciddi gecikmeler ve mağduriyetler yaşanmaktadır. 

Trabzon ve hizmet vereceği bölge, Bölge Adliye Mahkemesi’nin işlerlik kazanmasını beklerken, kötü haber Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelmiştir. Erdoğan 100 günlük eylem planı açıklamasında, ‘’Konya ve Sakarya bölge adliye mahkemesinin faaliyete geçireceğiz. Trabzon ve diğer mahkemeleri daha sonraki dönemde ele alacağız’’ diyerek Bölge Adliye Mahkemesi umutlarını bir başka bahara bırakmıştır. Peki neden Trabzon Bölge Adliye Mahkememize yargıç atanmamaktadır?  Ne beklenmektedir? Birçok ildeki Bölge Adliye Mahkemeleri hemen açılırken Trabzon için neden böyle bir uygulama yapılmaktadır?  Trabzon'umuz neden cezalandırılmaktadır?

Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi kapatılacak mıdır, yoksa işlevine kavuşturulacak mıdır? Bunca masraf boşuna mı yapılmıştır? Adalet Bakanlığı’ndan doyurucu bir açıklama bekliyoruz! Geç gelen Adalet Adalet değildir.  Bunu bilmiyor musunuz? Aslında bu örnek bile, ülkenin nasıl yönetildiğinin, iktidarın beceriksizliğinin açık göstergesidir. İstinaf mahkemelerinin tartışılmaya başlandığı 10 yılı aşkın süredir “açacağız” deyip hâlâ bekletenler, Trabzonluyu aldatmıştır ve hala aldatmaya devam etmektedir. Bu mağduriyete derhal son verilmelidir. Yargıçları atanarak ve diğer eksiklikleri giderilerek Bölge Adliye Mahkememizin çalışmaya başlaması sağlanmalıdır” dedi.
 

Editör: TE Bilisim