14.3 kilometre ile Türkiye’nin en uzun, dünyanın 4’üncü uzun çift tüplü karayolu tüneli olan Ovit Tüneli'nde Cuma günü, Başbakan Binalli Yıldırım’ın katılacağı törenle ışık görünecek. Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılında Osmanlı devletinin kalkınma çalışmalarında yer alan tünel projesi 136 yıl sonra gerçekleşmiş olacak. Ovit projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı devletinin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başlanan bölgeye Rizeliler gruplar halinde gönderildi. Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.

12 Ay Boyunca Ulaşım Sağlanacak
 
Rize ile Erzurum’u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı’nda yapımı süren ve 14 bin 300 metre uzunluğu sahip Ovit Tüneli Türkiye’nin en uzun, dünyanın ise 4'ncü en uzun tüneli olma özelliğini taşıyacak. Tünelin giriş kotu 2054 metre, çıkış kotu ise 2260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve yaklaşık 600 milyon liraya mal olacak olan Ovit Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize - Erzurum arasında ulaşım 4.4 kilometre kısalacak ve 12 ay boyuna kesintisiz sağlanacak.  Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde, tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri en kısa güzergahtan birbirine bağlanacak.
 
Işık Göründü Töreni 

Ovit Tünel inşaatında, Rize’nin İkizdere İlçesi ile Erzurum’un İspir ilçelerinden çift yönlü delme işlemi tamamlandı. Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımı ile Cuma günü yapılacak törenle tünelde ışık görünecek. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün uhdesinde tamamen Türk mühendis ve işçilerin çalışmaları ile sona gelinen Ovit Tüneli'nde ulaşımın, ışıklandırma, mekanik aksamlar ile güvenlik tedbirlerini kapsayan çalışmaların tamamlanması ile birlikte 2017 yılının sonunda sağlanması bekleniyor. 

Işığı Görmenin Mutluluğunu Yaşayacağız 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Karadeniz Bölgesi’nin güney-kuzey aksına açılmasını sağlayacak bölgenin ve ülkenin en önemli projelerinden olan Ovit Tüneli’nde ışığın görünecek olmasının heyecanını yaşadıklarını söyledi. Karamehmetoğlu, “Ovit tünelinin tamamlanmasıyla ilimiz ve bölgemiz çok önemli kazançlar elde edecek. Ovit tüneli, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 16 ilin çıkış kapısı noktasında olacak. Tünel, Doğu’daki vilayetlerin en kestirme yoldan Karadeniz’e ve dünya pazarlarına açılmasını sağlayacak. Tünelde ışığı görmenin mutluluğunu yaşayacağız. Bundan sonra bu tünellerin olmazsa olmazı Lojistik Merkez'dir. Onun da proje ihalesi yapıldı. Tüneller lojistik üssün tamamlayıcı en büyük unsuru olacak” dedi.
 

Editör: TE Bilisim