Ortahisar Belediyesinin öncülüğünde Trabzon’da ‘Sıfır Atık Çalıştayı’ yapıldı. Çalıştayın açılış konuşmasında Trabzon Valisi Ustaoğlu, Trabzon’da günlük 800 ton çöp toplandığını açıklarken, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu’da projelerle ilgili bilgi verdi. 

Genel Moderatörlüğünü Prof. Dr. Dilek Beyazlı’nın yaptığı çalıştayda, ‘Atık Azaltma’, ‘Atık Yeniden Kullanma- Geri Dönüşüm’, ‘Atık Bertaraf’, ‘ Atık Toplama’ ve ‘ Atık Sosyal – Ekonomik – Ekolojik Etkiler’ konulu 5 masa oluşturuldu.  Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, AK Parti Trabzon il Başkanı Haydar Revi ile Trabzon’da ki ilgili kamu kurumlarının müdürleri ve çalışanları katıldı. 

Davranışsal Değişimi Ortaya Koymamız Lazım 

Çalıştayın açılış konuşmasını Ortahisar Belediye Başkanı Genç yaptı. Genç, özetle şu ifadeleri kullandı: “Davranışsal değişimi ortaya koymamız lazım. Yani çevre konusunda bir farkındalık oluşturmamız lazım. Toplumsal şuuru oluşturmamız lazım.  İşin teknik boyutları itibariyle, bilimsel olarak yapılabilir olanları bu çalıştayımızda 5 masamızda ilgilileri ile birlikte kurum temsilcilerimiz, teknik arkadaşlarımız, üniversitemiz hep birlikte ortaya koyacaklar. Burada oluşturacağımız yol haritamızla farkındalık oluşturmak adına halkımızla paylaşmayı umuyoruz.
  
Trabzon’da İlk Müracaat Eden Kurum 

Ortahisar Belediyesi olarak 24 Ocak’ta açılan müracaatlarda, 3 Şubat itibariyle Trabzon’da sıfır atık belgesini almak için ilk müracaat eden kurum olduk. Eminim bütün kuruluşlarımız bu anlayışı başlatarak halkımızı öncülük ve önderlik yapmış olacak.  Bizler yaklaşık 2014 – 2015 yıllarından itibaren bu tür dönüşümleri teşvik edici uygulamalar başlattık. Ortahisar Belediyesi olarak atığı kaynağında ayrıştırarak dönüşüme katkı sağlamak amacıyla her yıl belediye olarak atık pil ve atık yağ yarışmaları yapıyoruz.    Yaklaşık 5 yıldır çocuklarımıza hitap ederek çevre bilinci oluşturmak daha yaşanabilir çevre için okullarımızda da, belediyemizde ki kıymetli mesai arkadaşlarımla birlikte eğitimler vermeye çalıştık. 

420 Noktada Bayat Ekmek Toplamak İçin

Ve yine Mahallelerimizle uygun tespit ettiğimiz alanlarda da atığın birikmesinin önüne geçiyoruz. Mahallelerimizde ki 420 noktada şu anda bayat ekmek toplamak için ayrı kutularımız var.  Bunlarla beraber hem atığın birikmesinin önüne geçiyoruz. Hem de sokak hayvanlarımıza yardımcı oluyoruz Bu ekmekleri Büyükşehir Belediyesinin barınağına doğrudan göndererek müspet iş yapıyoruz. 

Mahallelerimizde atığı azaltmaya dönük çöpe atılacak olan giysileri de, biz ayrı bir kutularda kumbaralarda topluyor onları da ekonomiye dönüştürerek daha faydalı işe imza atıyoruz.  51 noktamızda biz bir kısım merkezde ki katı atık uygulamamızı yer altına aldık. Bu sıfır atığa dönük proje değil. Burada şunu amaçladık yoğunluk yaşadığımız caddelerde hem görsel kirliliğin önüne geçmek, hem de daha sıhhi olarak caddelerimizi oluşturmak amacıyla yer altı konteynırları göreve gelir gelmez ilk imzaladığımız projelerden..  Bu dönüşüm ve ayrıştırma sistemini bu projemiz kapsamında, yer altı konteynırlarımızın mücaviri alanlarda inşallah yerleştireceğiz” 

2023 Yılına Kadar En Az Yüzde 35 Olması Lazım 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise,  “Gelecek nesillerin temiz gelişmiş bir Türkiye, yaşanabilir dünya bırakmak için 2017 yılında sıfır atık projesi başlatıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi, hanımefendi Emine Erdoğan’ın bu projeyi sahiplenmesi projeye bambaşka bir boyut kazandırdı. Bu sahiplenmenin etkisiyle kısa zamanda epey bir mesafe kat edildi. Kıymetli hanımefendiye burada teşekkürleri iletiyorum.  Sıfır atık projesinin ülke çapına yayılmasıyla birlikte 2023 yılına kadar geri kazanım oranını en az yüzde 35 olması ön görülüyor.  Sıfır atık projesi bütün unsurlarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından kurumsallaştırıldı. Bunun mevzuatı oluşturuldu. Kurumların aşama aşama ve özel kesimi de içine kapsayacak şekilde tüm kesimlerin ne yapması gerektiği esasen biliniyor. 

Ortahisar Beleldiyesinin Çalıştayı Hakikaten Önemli 

Sıfır Atık Yönetim Yaklaşımının Tüm Türkiye’de yaygınlaştırılmasında, toplumsal farkındalık düzeyinin arttırılması önem arz ediyor. Burada bilinç oluşması önemli. Çocuklarımızdan başlayarak toplumun tüm kesimlerinin binicinin arttırılması ve bu projeye uygun davranışlar sergilemeye yavaş yavaş başlamamız gerekiyor. Ortahisar Belediyesinin yaptığı bu çalıştayı hakikaten önemli buluyorum. Bu şekilde Trabzon’da gündem oluşturabileceğimizi insanların dikkatini atığa, bu ciddi soruna daha fazla çekebileceğimizi düşünüyorum. 
 
Trabzon’da Katı Atıkla İlgili Ciddi Adım Atıldı 

Büyükşehir Belediyesi olarak rahat ulaşımı, temiz havası ve doğası, teknit ve şefaf yönetimi, güçlü ekonomisi huzurlu ve mutlu insanlarıyla daha yaşanabilir, temiz Trabzon için mücadele veriyoruz.  Biz Büyükşehir Bleediyesi olarak bütün binalarımızda sıfır atık projesini uyguluyoruz. Bunu daha kapsamlı hale getirmek ve yaygınlaştırmak istiyoruz.  Trabzon’da katı atık ile alakalı olarak geçtiğimiz yıl Mart ayında çok ciddi bir adım atıldı. Bir ihale yapıldı ve şu anda bbu ihale neticesinde yüklenici Araklı’da uygun bir yerde bir katı atık bertaraf tesisi inşa ediyor. 
 
Bertaraftan Sonra Geriye Çok Az Bir Katı Atık Kalacak 

Trabzon’da Rize ili de işin içine katarak bir güzel örnek, Katı Atık Birliği Kurulmuş. Bu birlik bu süreci yönetti. Güzel bir çalışma yapıldı, iyi bir proje hazırlandı ihalesi yapıldı. Tamamlandığında Trabzon ve Rize, çok modern, çevre hassasiyeti yüksek Katı Atık Bertaraf Tesisine kavuşmuş olacak. O tamamlandığında Sürmene’yi değil Araklı’da yeni yapılan tesis kullanılacak. Orada bertaraftan sonra geriye çok az bir atık kalacak. Yeni sistemde depolayacağımız miktar sıfıra yakına inşallah çekilmiş olacak. 

Cadde Ve Sokak Temizliği İçin 27 Araç 

Cadde ve sokaklarımızın temizliği konusunda bu sene 12 tane yeni araç satın aldık. Büyük araçlar. Cadde ve sokaklarımızı artık kendi araçlarımızla temizleyeceğiz. 5 tane de Ankara’dan hibe olarak araç aldık. Toplamda 17 tane, 5 tane vardı 22 tane büyük araçla cadde ve sokak temizliğini daha ileri taşıyacak aşamaya geldik. Bu sene bu konuda farkındalık ortaya koyacağız.  

Trabzon’un Hiç Bir Yerinde Koku Kalmayacak 

Trabzon’da çevreyle alakalı ciddi bir sorunda, derelere bağlanan kaçak kanalizasyon bağlantıları. Yaz aylarında başta sahil kesimleri olmak üzere bir çok yerde koku rahatsızlığı var. Bunun temel sebebi Trabzon’dan geçen çok sayıda dereye yapılan kaçak kanalizasyon bağlantıları. Bunların tamamını tespit ettik. Bunları bir bir buralardan koparık ana kanalizasyon sistemine bağlıyoruz. Bununla ilgili gereken takibi yapıyoruz. Makul bir süre içinde artık Trabzon’un hiçbir yerinde koku sorunu yaşanmayacak. 

Yağmur Sularının Ayrışması 

Yağmur suları ve kanalizasyonun ayrılmaması çerve açısından sorun. Başladıkt, ayrı yağmur suları kanalları yaparak veya mevcutları geliştirerek kanalizasyonv e yağmur sularını ayırıyoruz. Artık her yağmru yağdığında şehrin alt kotlarını su basmayacak.  

Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi 

Atık suyun ileri biyolojik arıtma tesisleri kurularak arıtıldıktan sonra doğal ortama verilmesidir. Bu manada TİSKİ çalşıma başlattı. Biz bunu şimdi yoğun şekilde üzerinde çalıarak belli noktaya taşımak istiyoruz. Trabzon’a ileriki yıllarda Atık Su Arıtma Tesisi hizmetinin getirilmesi gerektiğine inanıyoruz.
  
İçme Suyu Hattı Yenileniyor 

İçme Suyu Projesi... Ortahisar İlçemizin bir bütün olarak içme suyu şebekesini bütünüyle yeniliyoruz. Bu AB Projesi. İhalesi yapıldı. Sözleşmesi AB Türkiye Delegasyonunu önünde. Onlar sözleşmeyi onayladıkları anda bu proje hayata geçmiş olacak. Mart ayında burada lansmanını yaparak bu büyük projeyi halkımıza anlatmak. Hat değişiminden, depoların yenilenmesinden, yeni depolardan bahsediyoruz. Ortahisar’ın şebekelerini 2024 yılına kadar tamamlamış olacak. Bu Ortahisar için çerve anlamında, temizlik anlamında çok büyük anlam ifade ediyor”  dedi. 

Trabzon’da Günlük 800 Ton Çöp Toplanıyor 

Trabzon Valisi Ustaoğlu ise, “2017 yılında Hanım efendi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlayan Sıfır Atık Projesi dalga dalga ülkemizin her yerine yayıldı. Özelilkle Belediyelerimizin bu konuda yaptığı çalışmalar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerimizin bu işin öncülüğünü yapmasıyla iyi aşamaya geldi.  İlimizde bu anlamda güzel çalışmaların yapıldığı bir il olarak ön plana çıktı.  Trabzon ilimiz bizim günlük ortalama, 800 ton çöpün toplandığı bir il. Kişi başı 1 kilo olarak ele alınıyor.  

Trabzon ve Rize ile alakalı TRABRİKAB diye birliğimiz var. Bu birlik, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi de yayınlandı, ihale süreçleri tamamlanarak çok modern ileri teknolojiye sahip çöp geri dönüşüm, enenji geri dönüşümü yapacak. Bu tesisin temelleri atıldı  Gerçekten ilimiz ve bölgemiz açısında çok önemli bir tesis. Bugün ülkemizde yakın olan Malatya örneği var. Sıfır Atık Projesiyle bütünleştirdiğimizde, 2023’e kadar ilimiz o anlamda çok ciddi mesafe alacağına inanıyorum. Burada hepimize düşen ciddi görevler var.  Her birimizin emeği ile yapacağı farkındalıkla bu konuda top yekün seferberlik sonucunda çok daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum” dedi.  Protokol konuşmalarının ardından sıfır atık konusunda sunumlar yapılarak çalıştay devam etti.
Editör: TE Bilisim