Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen çalıştaya Rize Vali Yardımcısı Kübra Baka Kılıç, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Adnan Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ardeşen Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Sait Albayrak, kamu kurum kuruluşları, belediyeler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve temsilcileri, turizm sektörü ve konaklama, yiyecek içecek ve seyahat işletmeleri temsilcilerikatıldı.

TURİZM SEKTÖRÜ PAYDAŞLARININ GÖRÜŞLERİNE BAŞVURULDU

Değişen turizm eğilimleri, farklı hizmet uygulamaları, bölgeye artan ilgi ile oluşan taşıma kapasitesi sorunları, yeni altyapı çalışmaları, ulaşım alanında yenilikler ve salgın hastalıklar gibi birçok unsurun etkisi altında Rize ili turizminin ne durumda olduğunu SWOT analizi yöntemiyle ortaya koymayı amaçlayan çalıştayda turizm sektörü paydaşlarının görüşlerine başvuruldu. Ardeşen Turizm Fakültesi öğretim üyelerinin moderatörlüğünde yürütülen oturumlarda Rize ili turizminin ve turizm sektörünün güçlü, zayıf yönleri ile fırsat ve tehditleri katılımcılarla belirlendi. 7 masada yapılan 4 paralel oturumda 48 katılımcıdan yaklaşık bin adet fikir, ilk kez kullanılan online fikir tepsisi yöntemiyle toplanarak çalıştay ekibi tarafından öne çıkan başlıklar altında derlendi. Ardından bu başlıklar, yine katılımcılar tarafından önemlerine göre online sistem üzerinden derecelendirildi.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Ön değerlendirme sonucunda Rize'nin turizm sektörü açısından en güçlü yönü olarak "Bölgenin sahip olduğu eşsiz doğal çekicilikler" açık ara öne çıkarken; "Rize'nin ülkemizin en güvenli şehirlerinden olması" sıralamada yer aldı. Şehrin turizm sektörü açısında zayıf yönleri ise "Bilinçsiz yapılaşmalar", "Altyapı ve üstyapı sorunları" ve "Kalifiye iş gücü" şeklinde sıralandı. Yapımı devam eden ve yakın zamanda tamamlanıp hizmete girmesi beklenen Rize-Artvin Havalimanı projesi ise katılımcılar tarafından Rize turizmine en güçlü fırsat vadeden gelişme olarak değerlendirildi. Rize turizmi için en olası tehdit olarak "Ekonomik dalgalanma" ve "Ulusal ve uluslararası siyasi krizler" görülürken "Mesleki Eğitim Yetersizliği"de sıralamada yer aldı. Çalıştay ekibi, yapılan SWOT analizinden çok kıymetli veriler sağladığını belirterek sonuç raporundan elde ettikleri bilgiler doğrultusunda öne çıkan başlıklarla ilgili ilerleyen süreçlerde daha da büyük kitlelerlederinlemesine çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Çalıştay verilerinin analiziyle oluşturulacak sonuç raporu ile Rize İli Turizmi strateji ve eylem planlarının, şehrin ihtiyaç alanları ve öncelikleri doğrultusunda turizm projelerinin geliştirilmesi hedeflendiği belirtildi. Sonuç raporunu mümkün olan en kısa sürede yayınlayacaklarını belirten çalışma ekibinin katılımcılara teşekkürüyle çalıştay sona erdi.

Editör: TE Bilisim