Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize ziyaretinde bu projenin onaylandığı müjdesini veren Başkan Metin; Bu proje ile birlikte hem Menderes Bulvarında yaşanan yoğunluğu hem de Salarha yolu ile sahil yolunu entegre edilerek duble yoldan tali yola girilebilecek. Biz burada yeni bir proje yapmıyoruz.  Buradaki viyadük projesini iptal edilerek onun yerine dalçık projesini getirmiş olduk. Bu proje biraz daha çevreci oluyor. ÇAYKUR’un önüne gelmeden başlanacak ve Adliyenin önünden çıkışı olacak” dedi.   Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Çaykur Rizespor’un lige iyi başlamadığını fakat yapılan yeni takviyelerle çok daha iyi bir takım olacaklarına inandığını söyledi.  Başkan Metin, özellikle yeni yapılan ve bitme aşamasına gelen altyapı tesisleri ile birlikte Rizespor’un kalıcı sağlam temellerin atılacağını belirtti. 

 “Ligin 3. Haftası geride kaldı. Rizespor’un yeni yönetimi için belli bir süre geçmesi lazım ki yapmak istediklerini bize gösterebilsinler. Bu sezon lig çok hareketli ve alttan gelenlerde güçlü takımlar kurdular. Biz her sezon lige sıkıntılı başlıyoruz. Taraftarlarda “ bu sene ligde kalırmıyız, kalmazmıyız, ne olur “ diye söylemlerde bulunuyorlar. Tabi ligde bir iki maç mağlup olmak veya tam tersi bir iki maç galip gelmek bu işi belirlemiyor. Tabi transferler devam etti ve oynatılmayan oyuncularda var. Yönetimi ben diri ve arzulu görüyorum.  Ama yönetimde ki bu dirilik ve isteklilik tabi ki takıma da sportif başarıya da yansıması lazım. Hocanın kendini, futbolcuların hazır etmesi lazım. Bizim Umar yeni başladı, Boldrin hiç oynamadı, oynayacak. Onun için iler ki günlerde güzel bir takım olacak, en azından yönetimin bunu çok istediğini biliyorum. Önümüzde ki haftalarda takımımızı güzel bir ivme yakalayacaktır. Tabi burada kalıcı olmak için altyapı önemli. Yeni yapılan tesis yakın zamanda faal haline gelecek. 600 yakım sporcu yetişecek, burası çok önemli. Bu takımda bir iki Rizeli oynadığı zaman taraftarı da bütünleştirir.  Ben önümüzdeki günlerde yeni takviye ve önceki sporcularla çok daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. 7 – 8 . Haftadan sonra bu takım için çok daha sağlıklı görüşler veririz” ifadesini kullandı.  

RİZE HAVALİMANI HAZIR MI? 

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin,  önümüzdeki aylarda açılacak olan Rize – Artvin Havalimanı sonrası Rize ve Bölge olarak hazır mıyız? Sorusuna  “ Hazır değiliz” cevabını verdi. 
Başkan Metin bu konu hakkında sözlerini şöyle sürdürdü: “ Bir şehirde havalimanı yapılması bizim 40 – 50 dakika ötede ki bir havalimanına gitmemizden kurtulduk diye bir sözle açıklanmaz. Bir şehirde 14 km lik bir tünelin yapılması sadece çağ kebap yemek için 3 saat e Erzurum’a gidelim diye açıklanamaz. Bunların altlıkları o şehrin yetişmiş kişilerine aittir. Nedir bu altlıklar ? İşte bir havalimanı bir şehre ne getirir? ne getirmez? diye bunun geçmiş şehirlerde o havalimanından önce o şehir bu havalimanından sonra bu şehir sosyolojik araştırmalarda vardır. Ne değişiyor? İşte rent a car lar, acenteler hazır olması lazım. Oteller, lokantalar, butik oteller, gezi destinasyonların çoğaltılması lazım ki gelen insan orya da gideyim, buraya da gideyim derken saati geçirince konaklama imkanı olsun. Çay müzesi , Kent müzesi ve Fener mahallesinde yapmayı planladığımız deniz müzesi yapmakla ilgili çalışma yapıyoruz. Bu böyle olur. Yine kuyumcular caddesinde bir düzenleme yapacağız. Bunlar biraz zaman alıyor biz biraz bu işleri “kervan yolda düzülür” misali yola çıkıyoruz. Oysaki o havalimanı başladığı zaman biz bu işleri yapmamız lazımdı. Aynı şekilde lojistik projesi. Anlata anlaya bitiremeyiz. Lojistik ne demektir. Ne işe yarar? Erzurum kapısı bize açılması, limana gelen yükün Doğuya kadar gidebilmesi gibi. Veyahut buradan 2 saatte Toprakkale – İspir vadilerine yatırım olarak ne yapabilirim. Orada ki insanlara buradan deniz gören daire satabilir miyiz. Bunun altıkları bunlar ve biz bunları ön göremiyoruz.  Şuanda Rize’ye bir milyon 200 turist  giriyor ama Batum’a 6 – 7 Milyon turist geçiyor. Bu geçen insanlara ne satabilir? Diye düşünmemiz lazım. Bunlar seminerlerle anlatmak ve ilgili STK larla anlatmak lazım. Özetle görünüyor ki biz hazırlıklarımızı tamamlamamışız. Bu şehrin kültür kodlarının olması ve olmaması ile ilgili, burada öz eleştiri yapmamız lazım. Bir şehir harekete geçmesi gerekiyor. Bir şehir sadece Belediye başkanın aklı fikri ile bir Vali nin aklı fikri ile harekete geçmez.  Hep berabere bu şehre bir şeyler katabiliriz. Takım olmamız lazım. Ortak düşünce ortak akılla hareket etmemiz lazım.  Basın da çok önemli.  Örnek geçen ay yaptığımız Gastronomi Rize günleri. Bu devam ederse şehre bir şeyler katar” ifadesini kullandı. 

BİR YIL SONRA DÜKKAN SAHİPLERI İÇERİYE GİRER 

Rize Çarşı Mahallesi kentsel projesinin devam ettiği hatırlatan Başkan Metin;” İnşaat tüm hızıyla devam ediyor. 2022’nin sonuna doğru bitecek. Şuanda  ( zemin ) 2. Kattı atıyorlar. Bundan sonra çok hızlı gidecek. Toplamda 500 araçlık otopark oluşacak. Önümüzde ki sezon bu aylarda dükkân sahipleri içeriye girerler. 4 – 5 ay sonra bloklar aynı anda hızlı bir şeklide yükselmeye başlayacaktır. Millet bahçemiz devam ediyor. Bu yılsonunda Çevre Şehircilik bakanlığı tarafından ihalesi yapılacak. Mevcut sahilde yer alan otoparkı yer altına alacağız. Üzeri yeşil gözükecek.  Geldiğimiz günden beri yer altı yağmur suları ve normal su şebekelerinin eskiyen yapılarını değişiyoruz. 25 – 30 noktada sürekli şantiyelerimiz var. DSİ ile ilgili ciddi çalışmalar var. 20 Milyonluk yatırıma 27 milyon daha ekledik.  Bizim için bu projeler çok önemli ve 25 – 30 yıl daha bu işlere dokunulmayacak ve masraf edilmeyecek işler. Son bir iki aydır yağan yağmurlardan dolayı biraz verimimiz düştü. Bayram döneminde ustalar izne çıktı ve biraz zaman kaybı yaşadık. Şuanda Ali Paşa’dan Bozuk kale ye kadar kontaktör projesi başladı. Yaklaşık 17 km lik kontaktör sistemi. 2 Metre den 6 metre derinliğe kadar gelecek ve bu biyolojik arıtma ile ter temiz su ile denize bırakılacak. Hiç bir koku kalmayacak.  Çevreci bir sisteme gidiyoruz. Yine 2022 nin sonlarına doğru başlanacak olan ve yaklaşık olarak 35 yıl önce yapılan su boruları değişecek. Bunlar sadece sağlık acısından değil, basınçlı su verildiği zaman patlayan borular. Bunları yaptığımız zaman su kaçağımız yüzde 20’ye düşecektir.” cümlesini kullandı.
ALİHAN TELATAR
 

Editör: TE Bilisim