Trabzon’un Ortahisar İlçesi’nde geçtiğimiz yıl hizmete giren Fatih Sağlıklı Yaşam Merkezi deneyimli kadrosuyla hastalara şifa dağıtıyor. T.C. Sağlık Bakanlığı İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı faaliyet gösteren Fatih Sağlıklı Yaşam Merkezi kurulalı 1 yıl olmasına rağmen adından sıkça söz ettiriyor.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Bünyamin Gürsoy’un üzerinde titrediği sağlık merkezi, Dr. Abdullah Güleç yönetiminde başarılara imza atıyor. Sağlık Merkezinde ÇEKÜS birimi, ÜSBEM, ÜS ve RIA Polikliniği,
Psiko-sosyal Destek Biriminde Dr. Melda Ünal,  Ağız Diş Sağlığı Biriminde Dt. Gönül Saltık, KETEM Biriminde Dr. Hatice Hakyemez, Tüberküloz İzlem Biriminde Dr. İsmail Yetim, Toplum Sağlığı Hizmetleri Biriminde Uzm. Dr. Mehmet Kapucu, Eğitim, Okul Sağlığı, Tütün Kontrol, Göçmen Sağlığı, Diyabet ve Obezite ve Bulaşıcı Hastalıklar Birimlerinde görev yapıyor.


 
67 Kişilik Dev Kadro
 
Sağlıklı yaşam Merkezi kadrosunda 8 hekim, 2 diş hekimi, 1 psikolog, 1 sosyal Çalışmacı, 1 sosyolog, 2 diyetisyen, 1 fizyoterapist, 1 çocuk gelişimci, 14 ebe, 11 hemşire, 11 sağlık memuru, 1 laboratuar teknisyeni, 3 röntgen teknisyeni, 5 idari memur, 5 hizmetli ile toplamda 67 personel görev yapıyor.


 
Toplum Sağlığı Önemli
 
Fatih Sağlıklı Yaşam Merkezi’ni sıklıkla ziyaret eden Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, “Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak için kurulan çok amaçlı yapılardır.  Yeni dönemde aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinin sunmuş olduğu birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek, Bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak, Sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, Sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, amacıyla Sağlıklı Hayat Merkezleri faaliyete geçirilmiştir. Ayrıca gereksinim duyulan alanlarda laboratuvar ve görüntüleme alt yapıları oluşturularak halka ve personele yönelik eğitimler vermekte olup,  Hareketli yaşam ve doğru beslenmede iyi uygulama örnekleri göstererek sağlık okur yazarlığının arttırılmasına ve sağlığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır” dedi.


 
2019 Hedefleri
 
Sağlıklı Yaşam merkezinin 2019 hedeflerini anlatan Müdür Hakan Usta, “ASM – SHM koordinasyonunu güçlendirmek ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin kullanımını arttırmak.
SHM’de sunulan hizmetlerin tanınabilirliğini arttırmak. Tüberküloz hastalarının temaslı taraması sayılarını ( hasta başına en az 8 temaslı muayenesi), yeni yayma (+) AC TB’lerde tedavi başarı oranını ( %85 üzeri ) arttırmak.  Tüm hastalarımızı ve aile hekimlerini ziyaret etmek. HPV, GGK taramalarımızı %50 üzerinde artırmak. ( HPV: 3000  GGK: 220 ) Sağlık okuryazarlığını, kronik hastalıklarla mücadele açısından halk eğitimlerini ve kurumsal eğitimleri artırmak. ( 20.000 kişi - %40 ) Flörlü Vernik uygulanan öğrenci sayısını %31’den  %50’e çıkarmak. Üreme sağlığı eğitimlerini ( hekim ve yardımcı sağlık personeli ) %90’dan %100’e çıkarmak” ifadelerini kullandı.


 
Sunulan Hizmetler
 
*Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri
*Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitimleri
*Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı
*Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi Hizmetleri
*Koruyucu Ağız Diş Sağlığı Hizmetleri
*Beslenme Danışmanlığı ve Diyet Polikliniği
*Okul Sağlığı Hizmetleri
*Sigara Bırakma Polikliniği
*Bireysel Danışmanlık, Aile Danışmanlığı, Psikolojik Danışmanlık
*Yaşlı ve Kronik Hastalıkların Yönetimi
*Tüberküloz ve Diğer Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolü Hizmetleri
*Sosyal Çalışmalar ve Toplumsal Destek
*Göçmen Sağlığı Polikliniği


 
Üreme Sağlığı
 
Gebe Bilgilendirme Sınıfı ve Üreme Sağlığı Danışmanlık Hizmetleri; 1 Hekim, 7 Yardımcı Sağlık personeli tarafından; Gebe Bilgilendirme Sınıfı, Üreme Sağlığı Danışmanlık Hizmetleri, Üreme Sağlığı Poliklinik Hizmetleri, Üreme Sağlığı Bölgesel Eğitim Merkezi hizmetleri verilmektedir. Dağıtılan kondom sayısı 4727, OKS sayısı: 34, yapılan 19-49 yaş izlem sayısı 1475, eğitim verilen gebe sayısı ise: 393


 
Psikososyal Destek
 
Psikososyal Destek Birimi; 1 Psikolog, 1 Çocuk Gelişimci, 1 Sosyolog, 1 Sosyal Hizmet Uzmanı, 1 Hemşire tarafından; Bireysel Danışmanlık / Aile Danışmanlığı, Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı
Vaka Koordinatörlüğü hizmetleri verilmektedir.


 
Ketem Birimi
 
1 Hekim, 4 Yardımcı Sağlık Personeli, tarafından; kanser taramaları Hizmeti verilmektedir.


 
Ağız Ve Diş Sağlığı Birimi
 
2 Hekim, 3 Yardımcı Sağlık Personeli tarafından; Ağız ve Diş Sağlığı, Koruyucu Sağlık, hizmetleri verilmektedir.


 
Sağlıklı Yaşam
 
Sağlıklı Yaşlanma Danışmanlığı ve Sağlık Okur-Yazarlığı Okulu Hizmetleri. 10 ay içerisinde 14313 kişi sağlıklı yaşam eğitimi aldı.


 
Beslenme Ve Diyet
 
Beslenme Danışmanlığı ve Diyet Polikliniği, 2 diyetisyen tarafından; hizmet verilmektedir. 10 ayda 1337 kişi bu hizmetten faydalandı.


 
Fizyoterapi Ve Egzersiz
 
Fizyoterapi ve Egzersiz Hizmetleri; 1 Fizyoterapist tarafından; hizmet verilmektedir. Geçtiğimiz 10 ayın verilerine göre egzersiz eğitimi verilen kişi sayısı 641 kişi olurken, spor salonuna egzersiz yapmaya gelen kişi sayısı ise 344.
 


Okul Sağlığı
 
Okul Sağlığı Birimi hizmetleri kapsamında 11.902 öğrenciye aşı yapıldı, 5.690 öğrenciye sağlık taraması, 47.816 öğrenciye ise sağlık eğitimi verildi.


 
Sigarayı bırak!
 
Sigara Bırakma Polikliniği; 1 doktor, 1 yardımcı sağlık personeli tarafından hizmet verilmektedir. 10 ay içerisinde 810 kişi sigarayı bırakmak için bu hizmete başvurdu.


 
Enfeksiyon Kontrol
 
Enfeksiyon Kontrol Hizmetleri (Tüberküloz İzlem Birimi – Diğer Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Hizmetleri; 2 doktor, 5 yardımcı sağlık personeli (Ebe/Hemşire/Sağlık Memuru), 1 V.H.K.İ, 1 röntgen teknisyeni
tarafından; hizmet verilmektedir. Bu birimde 4926 kişi muayene edilirken, 1695 kişiye de hac- umre enfeksiyon aşısı yapıldı.


 
Göçmen Sağlığı
 
Göçmen sağlığı polikliniği; 1 Hekim, 2 yardımcı sağlık personeli tarafından; hizmet verilmektedir. Genellikle Afgan hastalar başta olmak üzere Suriyeli ve İranlı hastalar başvuruyor. 588 kişi bu hizmetten faydalandı.


Görüntüleme
 
Görüntüleme ve Laboratuvar Birimi; Görüntüleme Hizmetleri 2 Teknisyen Laboratuvar Hizmetleri
1 teknisyen tarafından;  hizmet verilmektedir. Dijital Röntgen Çekilen Hasta Sayısı: 2429, Hemogram: 460, TİT: 5, AKŞ: 55
Editör: TE Bilisim