Trabzon’da kaçak içki zehirlenmesi dolayısıyla KTÜ Farabi Hastanesi’ne başvuran 4 kişiden 1'inin tedavisi, Yoğun Bakım Ünitesi’nde devam ediyor. KTÜ Farabi Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tıbbi Toksikolog Doç. Dr. Aynur ŞAHİN, hastaların sağlık durumlarını açıklayarak sahte içki/metil alkol zehirlenmesi ile ilgili merak edilenleri cevapladı:

Ülkenin dört bir yanından gelen haberler ile adeta sahte içki zehirlenme salgınıyla karşı karşıyayız. Maalesef ölüm haberleri de geliyor. Başvuran hastaların sağlık durumu hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Şu anda 4 hasta metil alkol zehirlenmesi ile takip edilmektedir. Bir hastanın, Yoğun Bakım Ünitesi’ndeki takip ve tedavisi tamamlandı ve servise transferi planlandı. Hastanın sadece görme kısıtlılığı bulunmaktadır. Diğer 3 hastanın ise Acil Servis’te tedavi ve takipleri tamamlanmak üzere. Sadece 2 hastanın görme ile ilgili şikâyetleri devam etmekte olup taburcu olmaları planlanmaktadır.

Sahte içki ve içinde zehirlenmeye neden olan metil alkol nedir?

Alkollü içki tüketiminde kullanılabilen tek alkol maddesi etil alkoldür. Fabrikalarda orijinal olarak üretilmeyen, sahte/kaçak üretilen alkollü içkilerde etil alkol yerine metil alkol kullanılması ölümcül zehirlenmelere sebep olur. Metil alkol diğer bir ismiyle metanol, endüstride inceltici, çözücü olarak kullanılan bir alkoldür. Maliyeti etil alkole göre çok ucuz olduğundan maalesef bu ölümcül maddeyi, sahte alkol üreten şahıslar etil alkolün yerine kullanmaktadırlar. Bunu bilinçli yapanların dışında, kendilerinin bireysel tüketimi için üreten kişiler, internetten saf etil alkol olarak satılan ürünün aslında metil alkol olduğunu bilmeden tüketerek zehirlenebiliyor. Onun dışında merdiven altı bir şekilde üretilen kolonyaları ve ispirtoları tüketen hastalar da yine metil alkol zehirlenmesiyle karşımıza çıkmaktadır.

Metil alkol nasıl zehirler?

Metil alkol, vücuda giriş yaptıktan sonra karaciğerde parçalanır ve formik asit adını verdiğimiz ölümcül zehirlenmeye sebep olan madde ortaya çıkar. Bu madde, kanda asit seviyesini artırır, göz hücrelerinde ve beyin hücrelerinde geri dönüşü olmayan hasar meydana getirir.

Metil alkol içen kişide hangi şikâyetler olur ve bu şikâyetler ne zaman başlar?

Hastalarda alkol tüketiminden sonra erken dönemde görme bulanıklığı, halsizlik, baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı, kusma, sık nefes alıp verme gibi bulgular ortaya çıkar. Metil alkol ile beraber eşzamanlı etil alkol alımı olmuşsa bu bulguların ortaya çıkması 30 saatte kadar uzayabilir. Zaman ilerledikçe erken tanı konulup hızlı bir şekilde tedavi edilmezse bilinç değişikliği, koma, nöbet, körlük ve ölüm gerçekleşir.

Metil alkol zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?

Metil alkolün panzehiri etil alkoldür. Hastalarda, metil alkolün karaciğerde yıkılıp hasara neden olan formik asite dönüşmesini engeller. Ortaya çıkmış olan formik asit ise diyalizle vücuttan uzaklaştırılır. Burada zamanla yarış söz konusudur. Tedavi ne kadar gecikirse ölüm ve sakatlık oranı ciddi bir şekilde artar.

Tüketilen içkinin sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Maalesef tadından anlamak mümkün değil. Tüketilecek içki, mutlaka yetkin bayilerden ve satış noktalarından alınmalıdır. Alındıktan sonra şişenin orijinal barkodu, bandrolü, miktarı, berraklığı, fiyatı, kapağının veya şişenin hasarlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kişiler eğer tüketimden sonra sayılan şikâyetleri yaşıyor veya şüphe duyuyorlarsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Editör: TE Bilisim