Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’a yapılan silahlı saldırı için kızgın olduğunu söyleyen Sağıroğlu, Yomra’da satışı tartışma konusu olan belediyeye ait benzin istasyonu, belediye meclis üyelerinin istifaları ve siyasetteki geleceğiyle alakalı dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yerel seçimler sonrası hayatına kaldığı yerden devam ettiğini söyleyen Sağıroğlu: “Biz her zaman halkımızın hizmetinde olduk ve olmaya devam edeceğiz. Yomra'da işletmemize gelen vatandaşlarımızın sorunlarını dinleyip yardımcı olmaya çalışıyorum.”

BAŞKAN BIYIK'A SALDIRI 

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’a yapılan silahlı saldırıyı kınayan Sağıroğlu, şiddetin her türlüsüne karşı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Olayın yaşandığı gün aynı saatte sosyal medya hesaplarımdan şiddeti kınadım. Bizim memleketimiz hukuk memleketidir. Eğer haksızlığa uğramış birisi varsa hakkını hukuk yoluyla arayabilir. Bu konudan üzüntü duyduğumu, yapılan saldırının Yomra Belediye Başkanına değil de Yomra'ya yapıldığını, üzgün ve kızgın olduğumu söyleyebilirim. Yaşanan saldırı sonrası bizi itam edenler oldu. Ulusal basından yazı yazdırıyorlar, suç örgütleri Yomra'da 15-20 yıldır varmış diye. Bu tarz davranışlar yanlıştır. Kamuoyunu yanlış söylemlerle yanlış yönlendirmeyin. Bu durumdan Yomra zarar görür.”

KÜLTÜR MERKEZİ İHALESİ

Kendi döneminde yapılan düğün salonunun yıkılmasının yanlış olduğunu ifade eden Sağıroğlu: “Çok güzel bir onarım ile tadilata gidilebilirdi. Olayı anlatmak gerekirse, geçtiğimiz aylarda düğün salonun ihalesi yapıldı ve ihaleye 4 firma katıldı. En düşük olan firma sayın başkan tarafından şikayetçi olunan firmaydı. İhaleye 4 firma katıldı yani sizin istediğiniz firma ihaleyi kazanamadı diye mi ihale iptal edildi? Bir diğer hususa değinmek gerekirse, 'Belediyemiz 1 milyon tl tasarruf sağladı' sözü. Milletimizin gözünün içine bakarak milleti kandırmayın, yalan söylemeyin. Projede ne tadilatı yaptınız? Ne kadar keşif artışı yaptınız? Bu durumu Yomra halkına anlatın bilsinler. Orada görünen belediyenin menfaatine olduğunu ifade etmeye çalışıyorlar ama bu konu farklı bir konu. İhalenin iptal edilmesi yanlıştır ve kanunlara aykırıdır. Bu sebeple de olsa yaşanan saldırıyı tabii ki tasvip etmemiz alsa mümkün değildir. Yomra'da huzurdan yanayım ve bu saldırıyı tekrardan kınıyorum” dedi.

YOMRA EN GÜÇLÜ BELEDİYEYDİ

Yomra Belediyesi’ni kendi döneminde Trabzon'un ilçeleri arasındaki en güçlü belediye olarak nitelendiren Sağıroğlu: “Seçim sonrası devrettiğimiz piyasa borçları dahil 16 milyon 500 bin TL idi. 15 milyon TL'si kaymakamlık binamızın yanındaki kamulaştırdığımız alan olan şehir meydanının parasıdır. Kalan 1 buçuk milyon TL ise asfalt, beton hizmetidir.  Bu duruma karşılık ise belediyenin kasasına 10 milyon TL'ye yakın bir alacak bıraktım. Benzinlik konusuna gelirsek dönemimizde aldığımız meclis kararıyla benzinliği satışa çıkarma kararını aldık. Mecliste verilen kararda düşüncemiz satış sonrası borçlandığımız krediyi kapatmak ve geriye kalan parayla da şehir meydanını yapmaktı. Yomra'ın en büyük sorunu trafik ve otoparktır ve bu sorun halen daha devam ediyor. Biz şehir meydanı projesinde  -1'e otopark yapacak ve kültür merkezi oluşturacaktık. Şehir meydanına da Yomra'mıza kazandırdığımız uçağı koyup belediye adına çalıştıracaktık. Burada yapmış olduğumuz projeyle beraber Yomra Belediyesi kendi personelinin maaşını ödeyecek bir konuma gelecekti. Merkezi bütçeden pay gelmeden o gelirler ile beraber bunları ödeyebilecek bir seviyeye gelecekti.

BENZİN İSTASYONUNUN SATIŞI

Trabzon’da satışı ile ilgili meclis kararı tartışma konusu olan ve AK Partili meclis üyelerinin istifalarıyla sonuçlanan benzin istasyonunun satışı kararı ile ilgili açıklamalarla konuşmasına devam eden Sağıroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Yomra Belediye Meclisi’nde benzin istasyonu için satışa çıkarma kararı aldık. Vurgulamak isterim ki 4 yıl önce tam 30 milyon TL değer biçtik. 25 milyon TL'den aşağıya da satılmayacağının sözünü arkadaşlarımıza da verdim. O dönem işletme sahibinin belediyeye davet ederek kendilerine 'Biz benzinliğimizi satacağız. İçerisinde kiracı sizsiniz. Size yakışır dedik. Değerini sordu. 30 milyon TL karar aldığımızı fakat 25 milyondan aşağıya vermeyeceğimizi söyledik. İşletme sahibi de ekonomi durumunun iyi olmadığı söyleyerek daha sonra karar vereceklerini bizlere iletti. Biz de seçim yaklaşıyor diye seçime kadar biz bu işe başlayamayacağız diyerek seçimden sonra buranın devrini yapmak suretiyle devam ederiz dedik.”

“BENZİN İSTASYONU PEŞKEŞ ÇEKİLDİ”

Sağıroğlu benzin istasyonu açıklamasının devamında: “Daha sonra bizim almış olduğumuz satışa çıkarma kararına binaen istasyonu satışa çıkardılar. 14 milyon 138 bin TL'ye burayı satarak peşkeş çektiler. Üstteki tanklara döşenen hatlara ve beton yapıya tam 7 milyon TL bedel biçtiler ve bunun açıklaması da adrese teslim ihaledir. Ülkemizde bu şekilde kişiye özel hazırlanan şartname sonrası verilen ihale neticesinde bir belediye başkanı görevden alındı. Bu usulsüz durum sonrası bir meclis üyesi kardeşimiz mahkemeye başvurmuş ve mahkemenin bu ihalenin adrese teslim ihale olduğunu tespit etmiş sonrasında yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Daha sonrası karara karşı çıktılar ve davayı Danıştay’a taşıdılar. Tabi sonrasında Danıştay ise ihaleyi esastan iptal etmiştir. Burada bir adam kayırma vardır. Benzinlik 5 dönümdür. O bölgede bir yerin dönümü 7 milyon TL'dir ve bu şekilde değeri 35 milyon TL'dir. Şimdi milletin malını neden peşkeş çekiyorsunuz?”

“YANLIŞTAN DÖNSÜNLER”

“Benzin istasyonunu sattıklarından sonra 8 milyon TL ödeme almışlar bunun ne kadarını kamulaştırma borcuna verdiler bilmiyorum” diyen Sağıroğlu: “Kamulaştırmadan gelen fiyat farkından ödedim vatandaş bizi icraya verdi. Bizden 9 milyon 600 bin TL para istiyorlar dediler. Orası Yomra Belediyesi. O adamın orada 1 milyarlık yatırımı var. Hangi cüretle beraber Yomra Belediyesi'ni icraya verecek? Kapalı kapılar arkasında ne konuştular? “Bizi icraya ver de al” mı denildi? Ben belediye başkanı olsam, değil o yatırımcı hiç bir yatırımcı bizi icraya veremezdi. Ama o pozisyona da gelmezdim. Vatandaşla oturup konuşur gerekirse taksitlendirme teklifini sunup uzlaşırdım. Benzinliğin özeti tamamını peşkeş çekmektir. İnşallah bu yanlışlarından geriye dönerler” diye konuştu.

YAKIT SORUSU

“Yomra Belediyesi kendi iş makinalarıyla mı çalışıyor? yoksa kendi adamlarının makinalarına iş vermek için mi çalışıyor?” diyen Sağıroğlu, kamuoyundaki yakıt tasarrufunun bir algıdan ibaret olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Milletimizi kandırmayın. Orada 400 bin litre mazot parası tasarrufundan bahsediliyor. Bizim dönemimizde yakıt aldığımız yer yani şimdi peşkeş çekilen yer. Yakıtla alakalı bizim dönemimizde CHP Milletvekili Av. Haluk Pekşen tarafından kendi araçlarına makinalarına yakıt alıyorlar diye iftiralara maruz kalmıştık. O dönem kamuoyunda böyle bir bilgi kirliği yaratılmıştı. Ve sonrasında Belediye başkanı olarak İçişleri Bakanlığına yazı yazdım. Belediye'nin yakıtından verilen ruhsatlara ayrıca mal varlığımın araştırılmasını talep etmiştim. İçişleri Bakanlığımız bizlere o dönem müfettiş gönderdi ve 2 buçuk Yomra'da kalarak soruşturmayı sürdü. Sonucunda bir şey çıkmadı ama bakıyoruz hala karalama beşindeler. Bu işten vazgeçin, hizmet etmeyle uğraşın. Ama baktığımızda beni karalamaya devam ediyorlar. Bu şekilde bir yere varamazlar. Yomra'ya hizmet yapın. İşe alacağım diye söz verdikleri vatandaşlar o sokaklarda isyan ediyor. Onlara bir çözüm bulun. Yomra'nın çirkin görüntüsünü ulusal ve yerel basında servis ederek Yomra'yı iyi bir noktaya taşıyamazlar.”

 “MEZARLIĞA YOL AÇTIM DİYE CEZA YEDİM”

Mezarlığa açtığı yol sebebiyle soruşturma geçirip ceza yediğini ifade eden Sağıroğlu: “Dönemiz sonrası Belediye'ye müfettiş çağırdılar ve yapılan suçlamalar sonrası müfettiş bey benimle bir araya gelerek savunmamı aldı. Vatandaşlarımızın bilmesini isterim ki, bana çıkan zimmet ise Sancak Mahallesi’nde vakıfa ait arazide bir mezarlık vardı. Mezarlığın yolu ise yoktu. Belediye başkanlığım dönemimde ben oraya yol yaptım ve vakıflarla davalık olduk. İzinsiz yol açmadan ötürü mahkeme kararında 27 bin TL'lik bir fındıklık zayiatından ötürü cezayı belediye bütçesinden ödedik. Müfettiş bey bunu eksik olarak çıkardı ve şahsım olarak faizlerle beraber yaklaşık 37 bin TL'lik bir ödeme yaptım. Anamın sütü gibi helal olsun. Orada ki vatandaşımın mezarına yaptığım yolun bedelini 37 bin TL olarak geri ödedim. Ayrıca belediyede yargı anlamında şahsım ile ilgili her hangi bir hüküm giymiş durum yoktur ve davalar bitmiştir. Yomra’mız güzel ve huzurlu bir ilçedir. Seçim sonrası şahsıma yönelik “birçok davası vardır” söylemleri çirkindir. Benim hesabını vermeyeceğim hiçbir şey yoktur. Allah'a şükür akım ve buradayım” dedi.

Seçim sonrası meclis üyeleriyle sadece bir konuda görüştüğünü açıklayan Sağıroğlu: “Meclis üyelerini arayarak belediyeye bu yetkiyi vermeyin demişimdir. O konu ise, Kaşüstü Mahallesi’nde imar düzenlemesi yaparken imar marifetinden Yomra Belediye’mize bir arsa kazandırdım. Müteahhit bir firma hak sahiplerinden yerini alarak konut yapacaktı. O dönem bize gelerek yerlerin birleştirilmesini istediler. Biz de kat karşılığında hak sahiplerine ne düşerse belediyeye de onu verin dedik. Ve hesaplarımız sonucu 4 tane daire aldık ve bu durum meclis tutanaklarında mevcuttur. Yomra Belediyesi olarak noterden tasdik ettirdik. Seçim sonrası bu dairelerin satışı gündeme gelince ben de meclis üyelerini arayarak 'Kaşüstü'nde belediyemize kazandırdığımız 4 tane dairenin satışına evet verirseniz size hakkımı helal etmem' dedim. Benim sadece meclisle ilgili bu diyaloğum yaşanmıştır.”

ALGI OLUŞTURUYORLAR

Sağıroğlu devamında: “Seçim sonrası meclis üyeleri hizmetimizi aksatarak her şeye karşı çıkıyor algısı oluşturmaya çalıştılar. Ben süreci en başından takip ediyorum. Neden algı oluşturduklarını anlamış değilim. Araç alımı için kredi istediler verdiler. Borçlanma için kredi istediler verdiler. Her türlü kararlara olumlu oy verdiler ve 2 konuya red verdiler. Bunlardan birisi peşkeş çektikleri benzin istasyonudur. 30 Milyon TL'lik yeri 14 milyon TL'ye peşkeş çektiler eğer meclis üyemiz itiraz edip Yomralı vatandaşımızın hakkını korumamış olsaydı orası 14 milyon TL'ye satılmış olacaktı. Yomra'ya huzur gelecek sloganlarıyla başladıkları işte Yomra'ya huzursuzluk getirmişlerdir. Yapılan ihaleler sonucunda ihaleye giren ve kazanan firmadan ihaleyi iptal ederek elinden almış, sonrasında kendi adamına vermişlerdir ve sonucunda huzursuzluğu Yomra'ya getirmişlerdir. 

“REİS’İN ASKERİYİM”

Yomra’da yeniden belediye başkan adayı olup olmayacağı konusuna cevap veren Sağıroğlu: “İlk belediye başkanlığı adaylığımda da olmak üzere hiç bir seçime kendi tercihim ile girmedim. Her zaman halkımızın istediği ve teveccühü ile seçimlerde aday oldum. Genç yaşımızda vatandaşlarımızın teveccühü ile 3 dönem belediye başkanlığına seçildim. Milletimizin her zaman kararına saygı duydum ve emir niyetindedir, başımızın üstündedir. Bu vesileyle 15 yıl Yomra'mıza hizmet etmişizdir. Yomra Belediye Başkanı seçildiğim ilk dönemde 17 bin nüfuslu Yomra'mızı 45 bine yakın nüfusla bıraktım. Yomra'mıza getirdiğimiz yatırımlarla beraber ilçemiz ayağa kalktı. Avrasya Üniversitesi'ni Trabzon'a ve Yomra'mıza şahsımızın gayretleriyle getirmiş olmanın gurunu yaşıyorum. Yomra için bu yatırım zararlı mı? yoksa faydalı mıdır? sorusunun cevabına bakılmalıdır. Yomra'da yatsı ezanından sonra çay içmeye açık bir işletme bulunmazken şimdi ise 24 saat açık hale getirdik. Neyle getirdik? Hastane, Adalet Sarayı ve uzun uğraşlar sonucu kazandırdığımız yurtlarla getirdik. Yomra'da istihdam da bu şekilde hareketlendi. Yomra nereden nereye geldi. Dün de olduğu gibi bugün de siyasete Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın askeri olarak devam edeceğim. Sonuna kadar AK Partiliyim. Bugün dahil ne görev verilirse partim ve Cumhurbaşkanımız adına hizmet etmeye hazırım” diyerek sözlerini tamamladı.
 

Editör: TE Bilisim