Trabzon’un Şalpazarı İlçe Belediye Başkanı Refik Kurukız’a konuk olduk.

Trabzon basınını ilçede ağırlayan Kurukız, ilçeye şaheser olarak kazandırdığı belediye binasının eşsiz manzarasında basının huzuruna çıktı. 30 Mart 2014 seçimleri ile göreve gelen ve başarılı bir dönem geçiren Kurukız, 31 Mart 2019 seçimleri ile halktan yeniden vize aldı. Kurukız, görevdeki 8.5 yılını Trabzon basınına anlatırken, duygulandı, “Şalpazarı artık kabuğunu kırdı” dedi.

ŞALPAZARI DEĞİŞTİ VE GÜZELLEŞTİ

Değişen ve güzelleşen Şalpazarı’ndayız. Trabzon’un 18 ilçesinden en batısında, kültürünü yoğun yaşayan, Oğuzların 24 boyundan biri olan Çepni boyudur. İlçemiz Orta Asya’dan günümüze geleneklerini göreneklerini yaşamış, Anadolu’nun ender ilçelerinden biridir.

30 Mart 2014’de halkımızın önemli bir teveccühü ile birlikte göreve seçildim. İş başa düştü. O günden günümüze ekibimizle, elimizden geldiğince güzel ilçemize hizmet etmeye çalışıyoruz. İlçemiz şu an itibari ile 10 bin 500 nüfusa sahip. Geçim kaynakları sınırlı olduğundan göç veriyoruz. Ama baktığımız noktada başarılı bir belediyeyiz.

İSTANBUL’DAKİ ŞALPAZARI

İstanbul’da 94 bin Şalpazarlı var. Ağırlıklı olarak Üsküdar’da yaşarlar. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen başkanımızda Şalpazarlıdır. Beşikdüzü ilçemizde 5 bine yakın Şalpazarlı yaşar. Samsun, İzmir, Bursa, Kocaeli, Sakarya ve yurt dışında önemli sayıda Şalpazarlı var. İlçemize yaz mevsiminde yaklaşık 94 bin araç giriyor. Şalpazarı’ndan başka yere geçiş yok. Buraya gelen ilçemize geliyor.

ÇARŞAMBA BİR TARAFA

Hareketli bir ilçemiz var. Çarşamba gün ilçenin Pazar günüdür. İlçemizde müthiş bir hareketlilik var. Haftanın 6 günü bir tarafa, Çarşamba gün bir tarafadır. Ciddi bir yoğunluk olur.

KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATIYORUZ

İnsanımız misafirperverdir. Yemeklerimiz, giyim kuşamımız, yaşantımızda Türk Kültürü ve Çepni boyunun izleri vardır. Bunu her alanda hissedebilirsiniz.

BİR ANDA BÜYÜDÜK

İlçemiz Büyükşehir yasası ile 6 mahalleden 30 mahalleye çıktı. Sınırımızın bir tarafı Beşikdüzü, bir tarafı Tonya, diğer tarafı Eynesil, arka tarafı da Kürtün’dür. Yoğun bir coğrafyamız var. Bin 500 kilo metre yol ağımız var.

PROJELERİMİZİ TAMAMLADIK

2014 yılında verdiğimiz sözlerin yüzde 90’ının bitirdik. Tasarladığımız, düşündüğümüz, planladığımız işlerin tamamını hayata geçirdik. Bunu ekibimizle birlikte yaptık.

TEPE VE VADİLERDEN OLUŞUYORUZ

İlçemiz, tepeden ve vadilerden oluşan bir yer. İlçemizin girişinden çıkışına başladığımız projelerimiz var. Belediyemize kurumsal kimlik kazandırdık. Logomuzu çizdirdik, sosyal medyayı ayağa kaldırdık, internet üzerinden ödeme sistemi açtık. İvme kazanarak yolumuza devam ettik. Bizden önce görev yapan Kurucu Başkanımız Rahmetli Hüseyin Cengiz başkanımız, Mustafa Karadayı başkanımız, İsmail Ataman başkanımız rahmetli oldular. İlçemize önemli hizmetleri olmuştu. Kendilerini rahmetle anıyorum. Sonrasında Fehmi Cengiz ve Mehmet Muhcu başkanlarımız. Hepsi bir şeyler yaparak bugünlere geldi.

GENÇLİK FARKLILIK İSTİYOR

Gençlik farklılık istiyor. İlçemizde Fitnes salonları, cafeler, yürüyüş yolları, dinlenilecek alanlar isteniyor. Gençlerimizin isteklerini geri çevirmedik.  Hepsini yaptık. İlçemizin önemli bir sorunu belediye binasıydı. 59 metre kareden 3 kat olan belediye binamızı 675 metrekareden 4 katlı belediye binamıza taşıdık. Devlet Bahçeli Kültür ve Sanat Merkezi olarak binamızın adını verdik. Binamızın toplam maliyeti 5 Milyon TL’dir. 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli kredi aldık. İlçemizde arazi bolluğu yok. Arazimiz sıkıntı. Modern bir bina yaptık ve çevresini düzenledik. Girişine cafe yaptık, yürüyüş alanları yaptık. Binamızda fitnes salonu, gençlik merkezi, muhtarlarımıza oda, meclis salonu yaptık. İlçemiz de sokak sağlıklaştırması yaparak caddelerimizi ve sokaklarımızı tek tip haline getirdik. İlçemiz ışıl ışıl oldu. Gençlik merkezi ve spor salonumuz müthiş ilgi görüyor. Bu ikisi için de çok teşekkür alıyorum.

YÜKSEK OKUL MEZUN VERDİ

Benim ilçemizdeki tek hayalim yüksek okuldu. Yüksek okulumuz ilk mezunlarını verdi. Vatandaşlarımız da öncelikli olarak ilçemizde üniversite istemişti. İlçemiz Meslek Yüksek Okuluna kavuştu. Bu sene üçüncü yılımız. 80 öğrenci mezun ettik. Öğrencilerimizin tamamına burs verdik ve Şalpazarı sevdalısı olarak mezun ettik. İtfaiye bölümüyle başladık, ikinci bölüm olan AFAD, Sivil Savunma Bölümüne de bu sene öğrenci kabul edeceğiz. Adalet ve yerel yönetimler gibi 5 bölümümüz olacak.

İLÇEDE TARİH YAZDIK

Hükümet konağımız saray gibi oldu. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya teşekkür ediyoruz. Harika bir hükümet konağını ilçemize kazandırdık. Önceden PTT’nin olan atıl bir binaya öğretmen evimizi yapıp bitirdik. Ağasar Deresi Vadi Bölgesi projemizde tüm derelerin taşkın koruma ve tensip bentleri ile reklaasyon alanları var. Dördüncü etabı tamamladık. Beşinci etabında çalışmalar başladı. İki vadiyi birleştiriyoruz.  Dereye sandal ve gondollar koyacağız. İhalesi yapıldı. Önümüzdeki sene bitirmeyi planlıyoruz. Geyikli Belediyesinin kapanan binasına kadın istihdamı kapsamında şapka fabrikası açtık. 30 kadın orada istihdam ediliyor. Kapasitemizi artıracağız. Elimizde önümüzdeki bir yıllık işimiz dolu. Belediyemizi borçlandırmadan katma değer üretiyoruz. Yaptığımız önemli işlerden biri de budur. İlçemiz değişip, güzelleşiyor.

KADINLAR ÖNCELİKLİ

Kadın Kültür Merkezi ilk projemizdi. Projemizi tamamladık. Spor salonu, emzirme odası, cafesi var. Trabzon’da bir ilktir. Yüksek mahallelerden gelen kadınlar evlerine gidene kadar kültür merkezimizden ücretsiz yararlanıyor. Semt Sahalarımızı yaptık. Mahalleler arasında turnuvalar yapılıyor. Bir yıl içinde 4 tane semt sahamızı açtık. İlçemizi bordo mavi ışıklandırıp, ay yıldızlarla donattık. Girişlerimizi çıkışlarımızı güzelleştirdik. Caddelerimizin parkelerini yeniledik. Önceden Şalpazarı hangi ilindi deniyordu. Şimdi Şalpazarı’nı her yerde biliyorlar. Hizmetlerimizde bizlerden desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, MHP Liderimiz, bilge genel başkanımız Sayın Dr. Devlet Bahçeli, bakanlarımız, milletvekillerimiz, bürokratlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Editör: TE Bilisim