Pandemi döneminde kötüleşen ekonomi ve inşaat sektöründeki durgunluğun ve bununla birlikte yeni üretimin olmamasından kaynaklı yaşanan konut eksikliği sorununun, pandeminin etkisini azaltmasıyla tekrar canlanacağını ve bu zamanda yapılan yatırımların çok önemli olduğuna dikkat çeken Semih Sarıalioğlu, yatırımcılara çağrıda bulundu.

21 yıldır kat karşılığı arsalar planlama, gelişecek ve gelişmeye yakın bölgelerde plan ve programlama yapma, nüfus artışı olacağı öngörülen bölgeleri tespit edip buralara uygun yatırımcılara proje planlama ve AVM, plaza gibi yerlere kiracı yerleştirerek kurumsal firmalarla anlaşmasına kadar tüm hizmetleri veren Saral Gayrimenkul, yeni yatırım fırsatlarını sunmaya devam ediyor.

Dubai, Cide ve Kuveyt’te standlar ve fuarlar kurarak birçok dış yatırımcının Trabzon’a gelerek burada fabrika, yaşam alanları ve kat karşılığı arsa projelerine vesile olan Saral Gayrimenkul, ülke ekonomisine ciddi bir oranda katkı sunmaya devam ediyor. Pandemi döneminde yeni üretimin olmaması sebebiyle artan konut ihtiyacına dikkat çeken Sarıalioğlu, bu dönemde belli sebeplerden bir düşüş yaşandığını fakat bu düşüşün bir yatırım fırsatı olduğuna dikkat çekerek, “Dış yatırımcı Trabzon’a geldiği zaman kat karşılığı arsa satışları yapıyorduk. Bunun nedeni de talebe yetişilememesiydi. Hem yerli pazar hem yabancı pazar birleşince Trabzon’daki konut ihtiyacı çok fazlaydı. Bu yüzden kat karşılığı daireler verip, ekonomiyi canlandıran unsurlardan biri olduk. Ama son dönemlerde, sağlık sorunlarından dolayı bir düşüş durumu yaşandı. Biz bu düşüşü bir yatırım fırsatı olarak görüyoruz. İlerleyen dönemlerde inşallah yine Trabzon’da farklı yatırımcıları göreceğiz. Yabancı yatırımcılarla da yeni projeler planlamaya devam edeceğiz. Yabancı yatırımcı sadece daire almıyor, birçok fabrika kurdurduğumuz, otel yaptırdığımız, küçük segmentten büyük segmente her sektörde katkı sağladığımız yabancı yatırımcılar var. İnşallah içinde bulunduğumuz sağlık sorununu hallettikten sonra eski günlere geri döneceğiz.” diye konuştu.

Trabzon’da yeni üretimin azalmasıyla ve kentsel dönüşümün de etkisiyle yeni yatırım olanaklarının bir hayli arttığını söyleyen Gayrimenkul uzmanı Sarıalioğlu şunları söyledi:

“Trabzon’da değişim ve kentsel dönüşüm var. Yeni yol güzergahlarının değişmesiyle birlikte istimlaklar var. Planlamalarda yoğunluğu azaltmak için farklı bölgelere yol yapımları oldu. Geçtiğimiz dönemde kriz ortamı ve bilinen sağlık sorunları olduğundan Trabzon’da yeni üretim olmadı ve dairelerde fazlasıyla azalma oldu. Şu anda istenen daireler bulunamıyor. Bu yüzden müteahhitlere ve yatırımcı firmalara çağrımdır. Şu anda kat karşılığı arsa alıp başlamanın tam zamanıdır. Çünkü, Trabzon pazarında daire pazarı eridi. Bugün inşaata başlayan yatırımcının elindeki dairenin, sitenin daha inşaatı bitmeden satılacağı bir pozisyondayız. Bu yüzden elimizde çok fazla planlaması yapılmış yeni bölgeler ve kat karşılığı satışına hazırladığımız yatırımcıyı beklediğimiz değerli yerler var. Gelsinler burada yatırımlarını yapalım, dairelerini daha inşaat bitmeden satabilme imkanını onlara sunalım. Çünkü biz emlak firması olarak harita mühendisinden, mimarından, mühendisine kadar tüm planlamaları hazırlıyoruz. Önce yatırım yapılacak yeri buluyoruz, daha sonra mühendislerimiz aracılığıyla burada yapılabilecek en iyi yatırımı belirleme çalışması yapıyoruz. Bize gelen müşterinin üzerine düşen yalnızca inşaatıyla ilgilenmesi oluyor. Zaten geri kalan tüm hizmetleri biz yıllardır sunuyoruz.”

‘Yaşanan yoğunluğu karşılayabilecek konutumuz yok’

Trabzon Akyazı’da yapılan şehir hastanesinin bu bölgede ciddi yoğunluğa neden olacağını, Akyazı ve Akyazı’ya yakın bölgelerde yeterli konut olmamasından dolayı ciddi yatırım olanaklarının mevcut olduğunu belirten Semih Sarıalioğlu, “Şu anda yatırıma açık bölgelerden biri Trabzon’da Akyazı bölgesi. Şehir Hastanesi yapıldığından dolayı bu bölgede büyük bir yoğunluk olacağını öngörüyoruz. Şu anda hastanede çalışması beklenen doktor sayısı bile 6 bin civarı. Bunun yanı sıra hastanenin diğer bölümlerinde çalışanlarla beraber 15 bine ulaşacağını kurumlar tahmin ediyor. Akyazı’ya en yakın yerleşim yeri olan Beşirli’de bunu karşılayabilecek konut mevcut değil. Bu yüzden Beşirli, Akyazı, Söğütlü, Yıldızlı gibi seçtiğimiz kupon yerlerde büyük yatırım fırsatları var. Şu andan başlanırsa hastane bitimine ancak yetişir. Bu yüzden bunu fırsat olarak değerlendirmeleri için yatırımcılara çağrıda bulunuyorum. Biz yatırımcılara yeni yatırım fırsatları sunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim