İşte tam bu noktada Şiddetle Mücadele Vakfı (HEGEM) yüzlerce bilim insanı ile gerçekleştirdiği bilimsel araştırmalarına dayanarak hazırladığı “İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk projesini(2021-2030)” sahaya indirdi. Proje bağlamında şu ana kadar HEGEM vakfı ve 25 devlet üniversitesi ile 10 artı 10’ar yıllık işbirliği protokolü imzalandı. Bu anlaşma ile birlikte ilk etapta 50 binden fazla akademisyen ve 2 milyon üniversite öğrencisi projeye dahil olmuş oldu.

DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK ÖZGÜN BİR ÇALIŞMA

İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk projesine katkı sağlayıp protokol imzalayan Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Arabulucu Avukatlar Derneği, DOSTEL Arabuluculuk Merkezinden sonra Küresel Gazeteciler Konseyi(KGK) de HEGEM Vakfı ile işbirliği protokolü imzaladı. KGK Ankara Genel Merkezde gerçekleşen protokol törenine HEGEM Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Adem Solak ile KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim gazeteci ve konuklar katılım gösterdi.7 bölgede 25 devlet üniversitesi yerleşkelerinde kurulacak “Sosyal Arabuluculuk Koordinatörlüğü” birimleri başlatılıyor. Proje sürecinde ülke düzeyinde akademisyenler ve diğer katılımcılar ekseninde iki yılda on binlerce ve on yılda yüzbinlerce sosyal arabulucu yetişmiş olacak. Bu proje Türkiye hatta dünyada sosyal arabuluculuk yapılanmasının en özgün ve güçlü örneği olarak tanımlanmakta.

PROJEYE BÜTÜN GÜCÜMÜZLE TAM KATKI SAĞLAYACAĞIZ

STK, Üniversite, resmi ve özel kuruluş birliğinin en güçlü yapılanmasında KGK olarak yer almaktan büyük bir onur duyduklarını dile getiren KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim “Bütün gücümüzle ve imkanlarımızla projeye destek olacağız. Hayatımızın ne yazık ki her alanında çok ciddi riskler taşıyan şiddet olgusu karşısında çaresiz kalmamalı toplum olarak hepimiz kararlı bir mücadele vermeliyiz. HEGEM Vakfını ve proje paydaşlarını yürekten kutluyor şiddetle mücadele noktasında oluşan sivil mücadele ağına KGK ailesi olarak tam katkı sağlayacağımızı bir kez daha belirtiyorum” ifadelerini kullandı.

ŞİDDETLE MÜCADELEDE MEDYA ÇOK ÖNEMLİ

Proje eğitimlerinin Vakıf, Üniversite ve ilgili Bakanlıklar iş birliği ile Şubat ayından itibaren 25 pilot ilde başlayacağını ifade eden HEGEM Yönetim Kurullu Başkanı Adem Solak ise şu açıklamalarda bulundu:
“Proje şiddetle sivil mücadele ve sosyal arabuluculuk bağlamında dünyada model olarak kabul görecek özgün bir çalışmadır. Ülkemizde bu projeyi hayata geçirecek ve inşallah güzel sonuçlarını alacağız. 10 yıl devam edecek proje çalışmalarımıza elbet bundan sonra katkı sağlayacak birçok kurum ve kuruluş olacak. Şiddetle mücadele noktasında medyanın önemi çok büyük. Bu bağlamda proje protokolü imzalayarak her türlü desteklerini vereceklerini belirten KGK ailesine şahsım vakfım ve proje paydaşları olarak çok teşekkür ediyorum.”

81 İLDE ÇOCUK HAKLARI İZLEME KOMİSYONLARI KURULACAK

İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Projesi 11.Kalkınma Planı ve İnsan Hakları Eylem Planı hedefleri içinde en yaygın ve etkili olabilecek özellikte. Proje kapsamında 81 ilde “Çocuk Hakları İzleme Komisyonları” kurulacak, bu komisyonlarda akademisyenler, emekli müfettişler ve yerel basının temsilcileri ve ilgili STK temsilcileri yer alacak. İllerde çocuk aile önleyici rehberlik-koruyucu ve hukuk ve onarıcı adalet özellikli yerel projeler bu çalışmalarla ortaya konan yapılanma ve sistematik gerçekliği ile şekillenecek.

Editör: TE Bilisim