17 + 1 ve 12 + 1 olmak üzere 2 seçenek üzerinde tartışmalar devam ederken Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı  Murat Zorluoğlu, bazı durak başkanları ile bir araya geldi. Başkan Zorluoğlu’nun durak başkanları ile bir araya geleceği toplantı öncesinde Durak Başkanları, şoför esnafı ve onlara destek verenler Trabzon Büyükşehir Belediyesi eski taş binası önünde toplandı. Açıklamalarda bulunan durak başkanları, mevcut sistemin devamı olan ve sadece araçların yenileneceği 12 + 1 sisteminden yana olduklarını söylediler. 

Kanuna Göre Dönüşüm Yapacağız

Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Üyeliğinden yaklaşık 1 hafta önce istifa ettiğini ifade eden Aydınlıkevler Dolmuş Durak Başkanı Tamer Şahin, Türkiye’de bir çok şehirde dönüşüm yapıldığını  ancak plakaların askıya alınmadığını vurguladı. Şahin açıklamasında, “Orada gidişat düzgün olsaydı, ben oradan istifa etmezdim. İstifa edişim tamamen orada yapılan işlerle alakalı.  Türkiye’de birçok şehirde dönüşüm yapıldı. Trabzon hakiki büyükşehir değil. Trabzon gibi ufak şehirlerde bir dolmuş arabası 3 ortağı bakmaz. Antep, Malatya, Kayseri hatta Ordu’da dönüşümler yapıldı. Orada yapılan dönüşümlerde plakalar askıya alınmadı. Kanun bizden ne istiyorsa engelli rampası, yaş sınırı uyacağız. Tek markaya karşıyız. Kanunun bizden ne istiyorsa ona göre dönüşüm yapacağız. Ordu dönüşüm yaptı diyorlar. Ordu’da plakaların 3’de 1’i askıya alınmadı. Rize dönüşüm yaptı. Nasıl yaptı? Hatlara belediye otobüs sokmasın diye kendileri otobüs sistemine girdiler.  Ordu’da belediye otobüsü yok, kendileri 17 + 3 olup otobüs oldular. Bu şekilde dönüşüm yapan illerin hepsi mağdur oldular.” ifadelerini kullandı. 

Başkanımıza Güveniyoruz


Şahin, konuşmasında şunları kaydetti: “2 ortaklı sistemde dönüşüm yapacağız. Başkanımız bunun sözünü verecek inşallah. Başkanımıza bu konuda güveniyoruz kendilerine desteklerinden dolayı teşekkür edeceğiz.

Biz Mevcut Sistemin Devamını İstiyoruz

Havalimanı Dolmuş Durak Başkanı Miraç Kocaman’da, mevcut sistemin devamını istediklerini ifade etti. Kocaman, “Biz mevcut sistemin devamını istiyoruz. Arabaları yenileyip, 12 + 1 yapıp vatandaşa daha iyi hizmet vermek istiyoruz. Biz birleşmeden yana değiliz. Birleşmeye kesinlikle karşıyız. Yasal haklarımızı sonuna kadar arayacağız.  Bize  verilen hakkımızı kimsenin elimizden alma şansı yok.  Trabzon’da sanayimiz yok, bir sürü insan boşa çıkacak. Onların sisteminde 250 - 300 tane plaka boşa çıktığında 2’den 600 kişi, bunları 5’le çarptığında 5 bin 6 bin kişi evinde ekmeksiz kalacak.  Bunları düşünmemiz lazım ama bizi yöneten kişiler bunları düşünmüyor her halde. Bugün belediye başkanıyla görüşeceğiz, bunu son noktaya bağlayacağız. Bizim 10 yıl ticari araç kullanma hakkımız var. Bugün gidip 2015 model araba alıp, 5 sene kullanma hakkımız var.  Yarın paramız olduğunda bu arabaların yenisini alırız. Şu anda bizim esnafımızın zaten 300 - 400  bin TL verme şansı yok. Herkeste rehin var. Bu insanların rehinini kaldırmadan kredi çekme şansı yok. Bu insanları kandırıyorlar faizsiz kredi diye. Bu faizsiz kredi Türkiye genelinde çıkar ben inanmıyorum.

 Şu anda 14 - 15 durak başkanı bizle beraber. Belediye başkanına yanlış bilgi veriyorlar: “Şoför esnafınız yüzde 70’i bizle” diyorlar. Ben inanıyorum ki şoför esnafının yüzde 90’ı bunu istemiyor. Daha önceki toplantılarda sandık kurulacak dediler. Gelinen noktada Trabzon şoförler odası bu sandığı kurdurmadı. Çünkü sandıkta boğulacağını bildiklerinden bu sandığı kurdurmadılar.” diye konuştu. 
Sonay ÇALUK
Editör: TE Bilisim