TEKERLER DÖNMÜYOR

Akaryakıt zamları dur durak bilmezken motorin, benzin ve LPG tüm zamanların rekorunu kırıyor. Son gelen zamlarla motorinin litresi 14,43 TL olurken 13,75 TL olan benzinin litresine ise yeni zam kapıda. Hal böyle olunca vatandaşların birçoğu özel araçları kullanamaz duruma gelirken esnaf ise bu duruma hal ağlıyor. Trabzon’da nabzını tuttuğumuz şoför esnafı akaryakıt zamlarından çok dertli.


 
ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Aydın Kanber, artan akaryakıt zamları ve giderler karşısında, ‘Artık Yeter’ dedi. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektörünün içler acısı durumuna değinen Kanber, işle alakalı önlerini göremediklerini, sefere zor çıktıklarını dile getirdi. 

ARTIK YETER

Otobüsün ana gider kaynağı akaryakıta ardı ardına gelen zamlara isyan eden Kanber, “Her gün zam olur mu anlamış değilim. Artık yeter. Bu iş böyle nereye kadar gidecek. Bir otobüs 100 kilometrede 35 litre mazot yakıyor. Geçen sene bu zamanlar mesafeye göre, seferde  3 bin ila 4 bin 500 TL yakıt giderimiz varken şu anda 10 bin TL’nin ardında yakıt giderimiz yok. Antalya, Hatay, İzmir’e giden araçlarımız 13 bin TL’nin üzerinde yakıt harcıyor. Önceki akşam gelen zamla da mazotun litre fiyatı pompada 15 TL’ye yaklaştı. Bu giderleri nasıl karşılayacağız. Bilemiyorum. Bu akıl tutulması değil de nedir. Bu zamların önüne geçilmeli. Çaresiz kaldık. Bir zamanların gözbebeği olan, sevenleri kavuşturan sektörümüz de artık tekerler dönmeme noktasına geldi. Önümüzü göremiyoruz” dedi.

ZARARINA ÇALIŞIYORUZ

Otobüs sahibi Hüseyin Unay, artan maliyetler karşısında aracını seferden çektiğini dile getirerek, “Maliyetler o kadar bir arttı ki, artık ne firma nede bireysel otobüsçülük yapmak imkansız hale geldi. Her sefer sonunda 2 bin TL’nin üzerinde zarar yazmaya başlayınca aracımı seferden çekerek, parka aldım. Şu anlık çalıştırmayı düşünmüyorum. Garajda yatması, yola gitmemesi daha karlı. İnşallah sonumuz hayırlı olur” diye konuştu.

ARTAN GİDERLERLE BELİMİZ BÜKÜLDÜ

Otobüs ortağı ve şoförü Cemal Kuleyin, zor şartlarda kamu görevi gördüklerini dile getirerek, “Vatandaşlarımızı gidecekleri yere ulaştırmak için gece gündüz yollardayız. Trabzon’dan sabit İstanbul hattına çalışıyorum. Otobüsün mazotu, terminal çıkışları, otoyol ve köprü giderleri ile belimiz iyice büküldü. Otobüs İstanbul’a tam kapasite gitti, dönüşüm de yarı yarıya doluydu, o kadar yolcu potansiyeli olmasına rağmen Trabzon terminaline girdiğimde araç bin 200 TL zarar etmişti. Yolcu var, para yok. Araç para kazanmıyor. Artan giderlerle belimiz büküldü. Acil destek bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Taksi şoförleri ise “6 ay önce 320 TL’ye dolan depolarımı neredeyse 800 TL’ye doluyor. Kış şartlarında araçlar bire iki yakıyor. Bu şartlarda bu mazot gideri ile nasıl döneceğiz bilemiyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Çalışsak bir dert, çalışmasak ayrı bir dert. Devletimizden destek bekliyorum” dedi.

Bahattin BAŞTÜRK 
 

Editör: TE Bilisim