Çay hasadının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Vali Çeber, ÇAYKUR'un bir kaç gün önce kampanyayı açtığını, bugüne kadar ise 16 bin ton çay aldığını söyledi. ÇAYKUR'un bu yıl pandemi süreci ile ilgili özel programlar yaptığını ifade eden Vali Çeber, "Bu süreci dikkate alarak çayların toplanması, alım yerleri ve fabrikalardaki çalışma sistemini güncelledi. Sorunsuz bir çay sezonu geçirmek için ÇAYKUR her şeyi yaptı. Çay sezonu sürecini baştan itibaren detaylı şekilde takip ederek ele aldık. İşin içerisine çay hasadı ve çay girince daha bir hassaslaştık. Allah'a şükür hem Türkiye’mizde hem Rize’mizde süreç çok güzel idare edildi.” dedi.

40 BİNİ AŞAN MÜSTAHSİL BAŞVURUSU

Çay müstahsillerin çay bölgesine gelmesine hükumet tarafından izin verildiğini dile getiren Vali Çeber, şunları kaydetti: "Şuana kadar Rize’ye gelmek isteyen çay müstahsili sayısı bu sabah itibariyle 36 bine ulaştı ve başvurular devam ediyor. Bunun 40 binlerde olacağını değerlendiriyoruz. Diğer bölgeyle beraber 55- 60 bin bandında bir başvuru var. İlimize de bu sabah itibariyle sadece çay müstahsili kriteriyle gelen vatandaşımızın sayısı 7 binlere ulaştı. Gelen vatandaşlarımızı sorunsuz bir şekilde aldık. Vatandaşlarımızın başta İstanbul olmak üzere çıktıkları ilden itibaren takip ediyoruz. Trafiği takip ediyoruz. Dron ile de takip ediyoruz. Yaklaşan yoğunluğa göre de kontrol masası oluşturuyoruz. Aynı anda 10 masada kontrol yapabiliyoruz. Sadece bir noktadan kontrollerimizi yapıyorduk. Aynı anda 10 masada kontrol yapabiliyoruz. Aynı anda 10 aracı kontrol ediyoruz. Dolayısıyla çok yoğun olan trafik saatlerinde bile 500 metreyi geçen kuyruğumuz olmadı. Buralarda sağlık kontrolleri yapılıyor. Neler yapacaklarının yazılı olduğu taahhütname imzalanıyor ve ondan sonra adreslerine bildirimleri yapılıyor. “ şeklinde konuştu.

SADECE NEGATİF OLANLAR

Rize olarak yine bir ilke imza atılarak yeni bir uygulama yapılacağını ifade eden Vali Çeber, “Çay için gelen vatandaşlarımızdan her haneden bir kişiye koronaviürs testi yapmak üzere 100 civarında ekip kuruyoruz.  Vatandaşımızın testi negatif çıktığında artık çay alım yerlerine gidebilecek. Sosyal hayata dair marketlere ve ailesinin ihtiyacını karşılayabilecek yerlere gidebilecek. Diğer hane halkı ise bu testin sonunda çay bahçesinde çalışmaya başlayacak. 14 günlük periyot tamamlandığında biz ne yapıyorsak onlar da aynı hale gelecek. 100 civarında ekibimizle ek 5 bin civarında test yapmayı düşünüyoruz. Tüm planlamalar yapıldı. 3-4 gün içinde tamamlamayı planlıyoruz." Şeklinde konuştu.
 

Editör: TE Bilisim