Üniversitenin Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Özbilen ve Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Fatih Ayan Rize’de Bahçeşehir Koleji öğrencileri ile buluştu. Özbilen Mimarlık ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümüleri hakkında öğrencilerle deneyimlerini paylaştı. Ayan ise “ Bilgi ve İletişimim Teknolojileri, Yazılım ve Yapay Zeka” konulu sunum ve  bilgi yarışması düzenledi.

MİMARLIK HAYAL ETME BECERİSİDİR

Avrasya Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Özbilen konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Çevremizde gördüğümüz tüm mimari yapılar bir hayal ürünüdür. Ben hayal etmeyi yaşadığım mahalleden öğrendim. Ben yalı çocuğuyum, Trabzon’un Ganita Mahallesinde doğdum. Küçükken hayal kurmayı yaşadığım toplumdan öğrendim. Biz oyuncak almazdık, oyuncağımızı kendimiz yapardık. Hayal eder, uygulardık. Sahilde balık tutup kendi imkânlarımız ile kızartır, yerdik. Şimdi ki gençlere baktığımda hayal gücünden uzak gençler görüyorum. Bunu kabul etmiyorum.

Teknoloji gelişti, sosyal medya devri başladı insanlar hayal kurmaktan uzaklaştı. Covid-19 dönemi hepimize bir şey kattı ben online eğitim, online proje dersleri vermeye başladım. Öğrencilerimizi okullarında görmek bugün bizleri çok sevindiriyor. Dilerim ki eğitim yüz yüze, kesintisiz bir şekilde devam eder.  Bizim zamanımızda üniversiteye girmek zordu. Üniversiteye girmek için üniversite kapılarında gezer listelerde ismimizi arardık. Ben Tıp Bölümü kazandım ama Tıp Bölümünü okumak hiç istemedim. Çünkü Tıp Bölümü bana göre bir bölüm değildi. Hayallerimi hep yaşatmak istediğim için Mimarlık Bölümünü tercih ettim. Şimdiki gençler bizlere göre şanslı. Şanslı olmalarının sebebi imkânların gelişmiş olması. Öğrencilerimizden isteğim eğer vakıf üniversitesi tercih edeceklerse bizim üniversitemizi tercih etmeleridir. Biz iyi bir üniversiteyiz. Biz disiplinli, işinde iyi olanların öğretim üyesi olduğu bir üniversiteyiz. Bizim farkımız çok. Gözlerinize baktığımda başarı, hırs görüyorum. Hepiniz üniversitemizde tam burslu okuyacak kapasitede öğrencilersiniz.Karadeniz sahilindeki yerleşkelerimizin eşi benzeri yok. Yerleşkelerimizde sizler için tüm imkânlar kesintisiz şekilde, gelişerek devam ediyor. Üniversitemizde 100 öğrenciden 95’i burs ve indirim imkânlarından yararlanıyor. Sizleri tam burslu ya da indirimli olacak şekilde Avrasya Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bölümlerine davet ediyorum. “

AYAN; YAPAY ZEKANIN DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI

Avrasya Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Fatih Ayan ise konuşmasında ülkemizde ki  yapay zeka çalışmaları sürecini değerlendirdi. Ayan “Yapay Zeka’ nın geçmişi hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak isterim. Yapay zeka çalışmalarının geçmişi incelendiğinde aslında çalışmaların milattan öncesine dayandığını söylemek çok da yanlış olmaz. Yüzyıllar önce filozoflar, insanlar gibi düşünebilen sistemler hayal etmişler. Ancak burada gideceği yere bakmak bizim için daha önemlidir. En nihayetinde bilimde uzun çalışmalar, emekler ve birçok insanın katkıları üst üste konarak ilerleniyor. Bu noktada çok da eski tarihlere gitmeden belirtmekte fayda var. Yapay Zeka fikrinin kurucusu 1950’li yıllarda “makineler de düşünebilir mi?” Sorusuna cevap arayan İngiliz Bilim İnsanı Alan Turing olarak kabul edilir. Yine aynı şekilde Yapay zeka 1950’li yıllarda bilim alanı olarak kabul edilmiştir. “Yapay Zeka” terimi ise ilk kez 1956 yılında yapılan bir çalıştayda John McCarthy tarafından kullanılmıştır. Ülkemizde de 1958 yılında Erzurum’da düzenlenen bir konferansta ünlü matematikçilerimizden olan Ord. Prof. Dr. Cahit ARF konuşmasında makinelerin de düşünebileceğini ve hatta bunun nasıl olabileceğiyle ilgili önemli bilgiler aktarmıştır. İlgili çalışmalar 1966 yılına kadar devam etmiş ancak literatürde “Yapay Zeka’nın Kışı” olarak da tabir edilen 1966-1997 yılları arasında konuyla ilgili kayda değer çalışmalara rastlanmamaktadır. 1997 yılına gelindiğinde birçok kişinin de hatırlayacağı üzere “Deep Blue” ismiyle geliştirilen yapay zeka algoritması dünya santranç şampiyonu olan Garry Kasparov’u mağlup etmiş ve yapay zeka çalışmaları yine hız kazanmıştır. Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız ya da kullandığımız çeşitli yapay zeka ürünleri mevcuttur. Örneğin robot köpek AİBO 1999’da, Siri 2011’de, Eugene 2014’te ve Google DeepMind 2015’te kullanıma sunulmuştur. Tüm bu bilgiler ışığında Yapay Zeka çalışmalarının şuanda bile hala emekleme aşamasında olduğunu söyleyebiliriz.” Diye konuştu. Ayan, etkinliğin sonunda yaptığı sunum ile ilgili bilgi yarışması düzenleyerek birinci olan öğrenciyi ödüllendirdi. Rize Bahçeşehir Koleji Müdürü Sadık Şahin akademisyenler Özbilen ve Ayan çiçek takdim etti.

Editör: TE Bilisim