TRABZON VALİLİĞİNDE DE GÖREV ALMIŞTI

Osmanlı imparatorluğu ve Cumhuriyet döneminde yaşamış şair-yazar-gazeteci ve bürokrat olan Trabzon Valiliğinde de görev almış Süleyman Nazif’in yeni nesil tarafından hiç tanınmadığını belirten Ahmet Külekçi “Tarihe damgasını vuran Diyarbakırlı Nazif’in nasıl bir vatansever olduğunu ve nasıl bir bedel ödediğini ne yazık ki öğrenemedik ve öğretemedik bu ayıp hepimizin” dedi.

ADI  BARLARA VERİLDİ

İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un en yakın dostu-sırdaşı ve ilham adlığı kişi olan Süleyman Nazif’in adının İstanbul ve Ankara’da gece kulübü olarak işletilmesinin tarihi bir skandal olduğunun altını çizen Ahmet Külekçi “Bazı yerlerde bu yanlıştan dönüldü ama hala ismini taşıyan barlar var. Ecdatlarımıza yapılabilecek en büyük ihanet bu olsa gerek” şeklinde tepki gösterdi.

İŞGALE KARŞI GELDİ ZATÜREDEN ÖLDÜ

İstanbul’un işgalinden sonra Hadisat gazetesinde işgalcileri uyararak halkın böyle bir işgali kaldıramayacağını söyleyen Nazif bu yazısından dolayı İngilizler tarafından Malta’ya sürgün edildi. Malta sürgünü dönüşünde millî duygulara hitap eden yazılar yazmaya devam etti. 1927 yılı başında zatürreden öldü. Cenazesini kaldıracak malvarlığı dahi bulunmuyordu. 
İşte Ahmet Külekçi’nin kaleminden Sülayman Nazif’in hayatı.. Bu ülkeyi etnik milliyetçilik ve bölücülük tehlikesinden korumada esas alınarak yazılan bu yazıyı çok iyi okumanızı istiyoruz.
 
Editör: TE Bilisim