“Ziraat Odalarımızın Değerli Başkanları,Kıymetli Basın Mensupları ;Bugün Trabzon Ziraat Odaları olarak düzenlemekte olduğumuz Tarımsal Girdiler ve Tarımsal Destekler Hakkındaki Basın Toplantımıza Hoş Geldiniz. Sözlerime başlamadan Önce hepinizi Saygı ile Selamlıyorum. Toplatımızın Hayırlı olmasını diliyorum. Tarımsal girdiler; Gübre ve Tarımsal İlaçların aşırı derece de pahalı olması Trabzon ve Ülkemiz Tarım sektöründe büyük sıkıntılar meydana getirecek, üretim düşecektir. Tarımsal Girdilere yapılan zamlar Karşısında Destekler Yetersiz Kalmaktadır. Tarımsal Girdilerin Kullanımı, aşırı derecede pahalı olması , yüksek oranda yapılan zamlardan dolayı düştü. Çiftçilerimiz Tarımsal girdilerin pahalılığından ne yapacaklarına karar verememektedirler. Çiftçilerimiz Gübre ve girdi fiyatlarının yüksek artışlardan dolayı Sonbahar ve Kış gübresini  Ya yetersiz kullandı Ya da hiç Kullanamadı.   
              
Yılbaşında yapılan bu yeni zamlar girdi maliyetlerini daha da arttıracak, girdi kullanımı daha da azalacaktır.Gübre ve girdi kullanımı azalacağından üretim azalacak hem üretici ve hemde tüketiciler zarar görecektir.
             
2022 yılında yetersiz gübre kullanımının ülkemize faturası ağır olur. Dövizdeki artış nedeniyle bazı tarım ilaçları fiyatlarında da yüzde 70’e varan oranlarda artışlar yaşandı. 
              
Geçen yıla göre süt yemi yüzde 97,1, besi yemi yüzde 96,5 oranında arttı.Aralık ayının 20’sinden sonra döviz kurunda görülen düşüşlere bağlı olarak pek çok gıda ürününde ve tarımsal girdi fiyatlarında beklenilen düşüş yaşanmadı. Bu durumda gübre fiyatlarında da kayda değer oranlarda indirim olmadı.
              
Kimyasal gübreleri ucuza ithal ettikleri halde fiyatlarını daha pahalıya ithal eden firmalarla bir tutan ve bunun yanında haksız bir şekilde kâr marjlarını artıran ithalatçılar ve dağıtıcılar bulunuyor. 

Gübre piyasasının istikrarsızlığından yaralanarak haksız kazanç elde eden bu firmaların ve dağıtıcıların, Ticaret Bakanlığınca denetlenerek piyasa fiyatlarının düzenlenmesi açısından gübre fiyatlarını maliyet ve onun üzerine adil bir kâr düzeyine getirmeleri sağlanmalıdır. Bu bağlamda gübre üreten ve ithal eden tüm sektörün dünya gübre fiyatlarının yüksekliği karşısında üreticilerin gübreye taleplerini haksız kazanca dönüştürme çabasına girmemeleri gerekiyor.

Üreticinin sırtından haksız gelir elde etmeye çalışmak, tarımsal üretime vurulacak en büyük darbelerden birisidir. 
      
Fındık ve Meyve Türlerine verilen Dekara sekiz Lira gübre desteği yetersizdir. Gübre Destekleri yetersiz , hatta bir anlamı da kalmamıştır.Bir Dekar Fındık alanına basit olarak hesap ederesek ; Yazlık gübre olarak Dekara 50 Kg CAN gübresi verilir. 50 Kg CAN 360 Liradır.Verilen destek 8 lira. Gübre Fiyatlarının yarısının devlet tarafından Destek olarak verilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca 2014 Yılından beri Fındığa 170 lira olarak verilen Alan Bazlı Gelir Desteği günümüz şartlarına göre arttırılmalıdır. Ziraat Odalarımızın Değerli Başkanları,Kiymetli Basın Mensupları ; Tarımsal Girdiler ve Tarımsal Destekler Hakkındaki Basın Toplantımıza katılım sağladığınız için teşekkür eder, Saygılarımı sunarım.”
 

Editör: TE Bilisim