Çalışmada olası vakalar da simüle edilerek elde edilen verilerle tüm kurumların kullanabileceği sayısal altyapı oluşturuldu. Türkiye’de il merkezi için örneği bulunmayan çalışma Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeoloji Anabilim Dalında yüksek lisans yapan Jeofizikçi Rasim Taylan Kara tarafından akademisyenler Doç.Dr. Selçuk Alemdağ ve Dr.Öğretim Üyesi Hasan Tahsin Bostancı’nın danışmanlığında gerçekleştirildi. Çalışmada tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve içinden geçen Harşit Çayının etrafındaki dik yamaçlarda sarp bir coğrafyaya sahip Gümüşhane kent merkezindeki kaya düşme potansiyeli açısından büyük tehdit oluşturan kuzey yamaçları incelendi.

ANALİZ EDİLDİ

Zaman zaman can ve mal kayıplarına sebep olan, hemen her mevsimde sıklıkla kaya düşme olaylarının meydana geldiği kent merkezindeki çalışmada ilk olarak yerleşim alanlarını tehdit eden sarp yamaçlardaki kaynak kaya alanlarının yanı sıra askıdaki bloklar ile düşmüş olan blokların yerleri dikkate alınarak kaya düşme envanter haritası oluşturuldu. Daha sonra kaya düşme olasılığı yüksek olan kaynak kaya alanları belirlenerek üç boyutlu kaya düşme simülasyon programıyla kaya düşmelerinin simülasyon analizleri gerçekleştirildi. Bu analizler sonucunda düşen blokların yayılma mesafesi, sıçrama yüksekliği, yuvarlanan kaya bloklarının kinetik enerjileri belirlendi, kaya düşme hatlarının en uygun konumlarına önlem yapısı olarak çelik bariyer uygulamalarını üç boyutlu yazılımda simüle ederek önlem yapılarının çalışıp, çalışmadığı da analiz edildi.

“ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAĞINA İNANIYORUZ”

Yüksek lisans çalışmalarında şehrin öne çıkan özellikleri, sıkıntıları ve ihtiyaçlarına dair konuları da bilimsel tabanlı hazırlayıp verileri ve bulguları kamuoyuyla paylaşmaya çalıştıklarını kaydeden Rektör Zeybek, “Gümüşhanemiz bir vadi şehri. Dolayısıyla hem eğimli yamaçlara sahip hem de ciddi litolojik problemlere sahip bir özellikte. Bu nedenle bu çalışmada şehrimizin temel problemleri arasında yer alan kaya düşmeleri ile ilgili çok önemli bir hazırlık ortaya çıkmış oldu. Biz bu tür çalışmaların, yörenin sorunların çözümüne, ihtiyaçlarının belirlenerek yine çözümüne önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Çünkü ürettiğimiz bilgiler bilimsel bilgiler, verilerimiz bilimsel veriler. Bu nedenle de karar vericilere çok önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Şehir üniversite kaynaşmasına bu çalışmanın ve benzeri çalışmaların önemli katkısı olacaktır. Çünkü biz şehirden üniversiteyi, üniversiteden şehri ayrı düşünemiyoruz. Şehrin bütün dinamiklerinin katkıları ile güçlenen bir üniversiteyiz. 12 yıllık bir üniversite olmamıza rağmen bizim ürettiğimiz bilgi ve aynı zamanda bizim şehrimizdeki kamu kurumlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, herkesle birlikte çalışıyor olmamız, ortak aklı karar verirken daha çok kullanmak istememiz üniversite şehir kaynaşmasına katkıyı giderek artıracaktır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim