Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan insanların en ideal besin maddesi olan hamsi, yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin. Hamsi etinde yüksek miktarda sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, iyot ve fosfor bulunurken faydaları ise saymakla bitmiyor.

HAMSİ KAN BASINCINI AYARLIYOR

Uzmanlar ise, hamsinin barındırdığı omega-3 yağ asitlerinin kandaki kolesterolü ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığını koruyucu etkisiyle günümüzde en fazla tercih edilmesi gereken besin maddesi olduğunu savunuyor. Bununla da sınırlı kalmayan hamsi kötü kolesterolü düşürür, kan basıncını ayarlar, kalp ritim bozukluğunu önler. Kanın damar çeperinde pıhtılaşmasını önleyen hamsinin kanı incelttiği, migren ve depresyona da iyi geldiği biliniyor.

TONLARCA HAMSİ GÜBRE OLDU

1970′li yıllara dek Karadeniz’de hamsi öylesine çoktu ve öylesine ucuzdu ki halk, “hapsi” adını verdiği bu balığın fazlasını tenekelerle tarlalara gübre niyetine döküyordu. Örneğin; hamsinin bol olduğu 1937 yılında 1 teneke Karadeniz hamsisi, 5 kuruşa satılıyordu.

Editör: TE Bilisim