Haziran Ayının gelmesiyle birlikte Trabzon bölgesinde artan turizm hareketliliği esnafın işine yaradı.  Esnaf gece saat 02.00’a kadar satış yapabiliyor.  Bizde esnafın nabzını tuttuk. Biz sorduk onlar cevapladılar.

İşte o röportaj:

EKONOMİYE OLUMLU ETKİSİ VAR

DOĞANAY GÜR ( OTELCİLİK ): Arap turizminden oldukça memnunum. Arapların ülkemizin kalkınmasında önemli bir yeri vardır. Türk esnafının cebine para giriyor. O nedenle ekonomik açıdan etkisi vardır.  Arapların ekonomiye katkısını göz önüne alacak olursak eğer onların burada kalabilmeleri için biraz daha turizmi genişletmek gerekir. Turizm alanlarını yaygınlaştırmak gerekir. Özellikle sosyal medyadan tanıtımı iyi yapılması gerekir.

SEKTÖRLERE CANLILIK GETİRİYORLAR

YAŞAR ÇAKMAK(LOKANTACILIK ):Arap Turizminden memnunum. Çünkü bu şehrin esnafına büyük bir katkısı vardır. Sektörlere canlılık getiriyorlar. Yaz aylarında esnafın yaptığı işlerden dolayı kışın esnaf daha rahat giderlerini karşılayabiliyor. Tabii ki bunu uzun vadede 9 ay 12 ay gibi bir süreye yayabilsek şehrimiz için çok iyi olur. Bunun için Araplara yanlış yapmamamız gerekir.  Araplara karşı güler yüzlü ve hoşgörülü davranmamız gerekir. Fiyatları ise uçuk yapmamamız lazım. Kış turizmine de önem verilmesi gerekir.

FİYATLARI UÇURMAMAMIZ GEREKİR

MUSTAFA ÇİMŞİT( TATLI İŞLETMESİ ):Arap Turizminden esnaf olarak memnunuz. Türkiye’ye para girdisi var. Türk esnafına büyük katkısı var. Ben Arapları yağmura benzetiyorum. Yağmur yağınca her yere yağar. Esnafta nasibini alıyor bundan. Esnafın kazanması adına ve Arapların daha fazla kalması adına zamanında Rus turistlere yaptığımız gibi Arap Turistlere yapmamamız lazım. Arap Turistlere iyi davranılmalıdır. Fiyatları uçurmamamız gerekir. Arapların burada kalması bizim elimizdedir. Karşılıklı saygılı ve sevgili olmamız gerekir. İnsanları sınıflandırmamamız gerekir.

HOŞGÖRÜLÜ OLMALIYIZ

ENSAR BAYRAMOĞLU ( KRAL PESTİL ):Körfez Turizminden çok memnunum. Özellikle Trabzon’un ekonomisine katkıları çok büyüktür. Trabzon batıya göre çok fazla turist çeken bir şehir değil. Araplar olmasa buraya çok fazla turist gelmez. Mümkünse her zaman gelsinler çünkü döviz bırakıyorlar. Bunun için Arapların burada daha fazla kalabilmeleri adına, onlara esnaf olarak iyi hizmet vermemiz lazım. Bu sadece ürün satarak değil onlara karşı hoşgörülü de olmamız gerekir. Sonuçta para bırakıyorlar. Bu sene gelenin her sene gelmesi için fiyatları şişirmememiz gerekir ve daha insani davranmamız lazımdır. Böylelikle gelen daha fazla gelir ve daha fazla kalır.

ESNAFA KATKISI BÜYÜK OLUYOR

GÜNER TOPAL ( KURUYEMİŞ İŞLETMESİ ):Arap Turizminden memnunum fakat Araplardan memnun değilim. Arap Turistler iyi para bırakıyor. Esnafa katkısı büyük oluyor. Ödemelerinde zorluk yaşayan esnafa katkı sağlıyorlar. Uzun süre kalabilmeleri zordur.

DÖVİZ KONUSUNDA İYİLER

HASAN KARAMUSTAFA(KONFEKSİYONCU): Ülkene para girişi olması lazım. Döviz konusunda da iyiler. Memnun olmadığım tek şey ise buradan yer satın alıp lüks yaşamaları. Buradaki çoğu vatandaş bu lükse sahip değil. Burada daha fazla kalma konusunda ise biraz zordur. Kendi sosyal yaşantılarından dolayı.

FİYATLARI GEREKSİZ ARTIRILMAMALIDIR

ALİ KEMAL MUMCİ( KONFEKSİYONCU): Alışveriş konusunda çok iyiler. Ülkemizde daha fazla kalabilmeleri adına onlara iyi davranılmalıdır. Kibar ve sevecen olunmalıdır.  Fiyatları gereksiz artırılmamalıdır.

ALTERNATİF OLUŞTURULMALI

SERDAR ATAMAN(YÖRESEL ÜRÜNLER İŞLETMECİSİ ): Yoğun bir şekilde şehrimizi ziyaret ediyorlar. Çok güzel alışveriş yapıyorlar. Tüm esnaf çeşitliliğine faydası vardır. Şehrimizde daha fazla kalabilmeleri adına konaklama ihtiyaçları iyi karşılanmalıdır. Daha çok yatak kapasiteli oteller açılmalıdır. Gıda ihtiyaçlarını görebilecekleri daha çok restaurant açılmalıdır. Daha fazla eğlence mekanları açılmalıdır. Akua Park gibi yerler açılmalıdır.

KIŞ İÇİN KAYAK MERKEZİ GİBİ YERLER OLMASI GEREKİR

İBRAHİM YILANCI ( KONFEKSİYONCU ): Gelen müşterilerimizin büyük bir bölümünü oluşturuyorlar. Olmadıkları zaman büyük bir boşluk oluyor. Arapları burada daha fazla tutabilmemiz adına ise; fiyatların uygun tutulması, Araplara hoşgörülü davranılmalı, onlara yönelik eğlence mekanları, kış için kayak merkezi gibi yerler olması gerekir.

İLERİYE TAŞIMALIYIZ

MESUT YILDIZ ( KURUYEMİŞÇİ) Araplardan memnunuz. Karadeniz Bölgesine bakıldığı zaman yayla turizmi ve dağ turizmi Araplardan yararlanabileceğimiz sermayedir. Bunu daha ileriye taşımak için esnafın turistlere iyi davranması gerekir.  Arapların daha uzun süre kalabilmesi için daha çok şehrimizin altyapısını güçlendirmemiz gerekir.

ÖZELLİKLE KIŞ TURİZMİNE ÖNEM VERİLMELİDİR

SERKAN KILINÇ ( LOKANTACILIK): Baktığımızda 3 – 4 aylık süreçte çok fazla canlılık kazandırıyor bölgemize. Şu dönemde piyasayı canlı tutanlar Arap Turistlerdir. Kendi açımdan Arapların bölgemize gelmesi İslami açıdan da hoş karşılıyorum. Arapların bölgemizde daha fazla kalabilmeleri için turizm çeşitliliğinin arttırılması gerekir. Özellikle kış turizmine önem verilmelidir.  Aslında en önemlisi bana göre, şehrin daha saygın ve müreffet bir şehir olması gerekiyor.

ÜLKEMİZ VE MİLLETİMİZ KAZANIYOR

GÜVEN GÜR ( OTEL İŞLETMESİ Trabzon’a büyük bir nimet ve bereket getirdiler. Allah’ın izni ile ülkemiz ve milletimiz kazanıyor. Araplar’ın burada daha fazla kalabilmeleri için kış turizmini geliştirmek lazım. bölgemizde kış turizmi maalesef bulunmamaktadır. Bunun dışında Arapların hobilerini de değerlendirmek gerekir. Ona göre yatırım yapılmalıdır.

CÜNEYT OLGUN

Editör: TE Bilisim